Januarja bodo na ogled še Varuhi formule, Spomin in Himera, v okviru abonmaja pa Srečno naključje, Okus strasti, Nesrečna bitja, Popolni dnevi, Interesno območje in Rdeče nebo.

Liffovski ciklus v Cankarjevem domu bo 2. januarja zagnal danski film København ne obstaja. Foto: LIFFe
Liffovski ciklus v Cankarjevem domu bo 2. januarja zagnal danski film København ne obstaja. Foto: LIFFe

Celovečerec København ne obstaja režiserja Martina Skovbjerga je mešanica trilerja in meditativne drame, v katerem ozadje skrivnostnega izginotja mladega dekleta razkrivata njena fant in oče, ki se zapreta med štiri stene – prvi z namenom, da se izpove, drugi v pričakovanju dojetja, zakaj je izginila njegova hčerka, so o filmu zapisali v Cankarjevem domu (CD), ki je producent festivala Liffe.

Sorodna novica Varuhi formule, posneti po resnični zgodbi o "srbskem Černobilu", so odprli 34. Liffe

V filmu po scenariju Eskila Vogta igrajo Jonas Holst Schmidt, Angela Bundalovic, Zlatko Burić, Vilmer Trier Broegger, Christopher Laessoe in Ella Schartner. Film bo na ogled 2., 3., 4., 6. in 22. januarja.

Ogledati si bo mogoče tudi srbsko-slovensko-makedonsko-črnogorsko koprodukcijo Varuhi formule Dragana Bjelogrlića, ki je skupaj z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem napisal tudi scenarij. Gre za večkrat nagrajeno filmsko uprizoritev dogodkov neposredno po dolgo zamolčani jedrski nesreči v Vinči v Srbiji, ki so pripeljali do prelomnega izuma v medicini.

V celovečercu igrajo Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jeremie Laheurte, Olivier Barthelemy, Anne Serra, Predrag Manojlović, Dragan Bjelogrlić, Alisa Radaković, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović in Maja Čampar. Na ogled bo 5., 7. in 28. januarja.

Peter Sarsgaard in Jessica Chastain v prizoru iz filma Spomin. Foto: LIFFe
Peter Sarsgaard in Jessica Chastain v prizoru iz filma Spomin. Foto: LIFFe

Nadalje bo na ogled tudi ameriško-mehiški-čilski Spomin po scenariju in v režiji Michela Franca. Ljubezenska zgodba, zaznamovana z zahrbtno boleznijo, bo na sporedu 18., 19., 20. in 21. januarja ter 23. in 24. januarja.

Sorodna novica Himera

V filmu igrajo Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brooke Timber, Merritt Wever, Elsie Fisher, Jessica Harper, Josh Charles, Blake Baumgartner, Lexie Braverman, Ross Brodar, Jackson Dorfmann, Alexis Rae Forlenza in Elizabeth Loyacano.

Liffovski ciklus bo sklenila italijansko-francoska-švicarska Himera režiserke Alice Rohrwacher, v katerem se ta poigrava z mislijo, da ima vsak od nas svojo Himero – nekaj, po čemer hrepenimo, a nam tega nikoli ne uspe najti. Scenarij je napisala v sodelovanju s Carmelo Covino in Marcom Pettenellom.

V filmu igrajo Josh O'Connor, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Lou Roy-Lecollinet, Giuliano Mantovani, Gian Piero Capretto, Melchiorre Pala, Ramona Fiorini, Yile Yara Vianello, Barbara Chiesa in Elisabetta Perotto. Himera bo na ogled od 26. do 29. januarja ter 30. in 31. januarja.

Osrednjo nagrado 34. Liffa je odnesel film Tri tisoč oštevilčenih opek, ki
Osrednjo nagrado 34. Liffa je odnesel film Tri tisoč oštevilčenih opek, ki "z razgibano filmsko pripovedjo in izvirnim scenarijem, ki bo v izziv gledalcem z različnimi predsodki," je pisalo v utemeljitvi. Foto: Liffe

Projekcije v okviru abonmaja Liffe po Liffu 2023/24, ki jih bo pospremila refleksija Marcela Štefančiča jr., se začnejo 18. januarja.

Na lanskem Liffu, ki je potekal med 8. in 19. novembrom, je nagrado vodomec prejel madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek (Háromezer számozott darab) režiserja Ádáma Császija.

Na festivalu so našteli več kot 37.000 obiskovalcev, od tega si je približno 1500 gledalcev filme ogledalo na spletu.