V Izgubljenih iluzijah je Balzac, velikan zgodnjega realizma, novinarstvo opisal kot
V Izgubljenih iluzijah je Balzac, velikan zgodnjega realizma, novinarstvo opisal kot "najškodljivejšo obliko intelektualne prostitucije". Foto: LIFFe
Glavno vlogo Luciena de Rubempréja je Giannoli namenil mlademu Benjaminu Voisinu, ki je lani nase opozoril v romatični drami Francoisa Ozona Poletje '85. Foto: IMDb
Glavno vlogo Luciena de Rubempréja je Giannoli namenil mlademu Benjaminu Voisinu, ki je lani nase opozoril v romatični drami Francoisa Ozona Poletje '85. Foto: IMDb

Razkošna kostumska drama Izgubljene iluzije je ekranizacija Balzacovega klasičnega romana o trku med slepo ambicijo in kruto resničnostjo. Zanimiv avtorski poudarek je režiserjev fokus na protagonistovo nečastno novinarsko kariero, ki bo tudi tema polurnega pogovora po ponedeljkovi projekciji v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Zgodba mladega povzpetnika s francoskega podeželja, ki v Pariz prispe s sanjami o literarni karieri, a jih hitro zamenja za razvpitost škandaloznega širitelja novinarskih rac, bo marsikoga presenetila s svojo aktualnostjo. Balzac je zgodbo postavil v leto 1821, v čas, ko je razvoj tiskarske tehnologije omogočil veliko hitrejše širjenje informacij – in dezinformacij. Nihil novum sub sole, kot vemo že iz antike, a vseeno je šokantno, kako nazorno Balzac – in z njim režiser Xavier Giannoli – pokaže, kako lahko je manipulirati z javnostjo v imenu takšne ali drugačne politične agende, predvsem pa golega zaslužka.

Po MMC-jevi premieri, ki bo na sporedu v ponedeljek, 15. novembra ob 15.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, se bomo o izvoru in naravi lažnih novic ter o statusu novinarstva v družbi dvesto let po Balzacovi zgodbi pogovarjali z gostoma. Sandra Bašić Hrvatin je profesorico na Univerzi na Primorskem, nekdanja predstojnica katedre za novinarstvo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, medijska strokovnjakinja in aktivistka, Žiga Brdnik pa filmski kritik in član programske ekipe Kina Udarnik. Pogovor bo vodila Ana Jurc.

Nagradna igra

Podelili smo pet parov vstopnic za projekcijo Izgubljenih iluzij v ponedeljek, 15. novembra, ob 15.30 v Linhartovi dvorani.

Odgovoriti je bilo potrebno na naslednje nagradno vprašanje:

Kako se imenuje cikel romanov Honoréja de Balzaca, ki nastavlja in francoski družbi v času vladavine Burbonov ter v obdobju do pomladi narodov leta 1848? (Roman Izgubljene iluzije je eden od naslovov v tem ciklu.)

Pravilni odgovor na vprašanje smo sprejemali do četrtka, 11. novembra ob 20.00 na mmc-kultura@rtvslo.si.

Vstopnice so prejeli: Anita Lopojda, Davorin Vode, Zala Jerše, Maja Terzič in Zvezdan Marković, čestitamo!

Izžrebance smo obvestili po e-pošti in jim po tej poti tudi poslali vstopnice.

Scenografija in kostumografija Izgubljenih iluzij pričarata ekscese, dekadenco in korupcijo porevolucionarnega Pariza. Pred nami se razpira klasična zgodba o tem, kako moč in vpliv razgaljata in nagovarjata najtemnejše plati posameznikovega značaja.

"Balzacov roman razkriva matrico sodobnega sveta, trenutek, preden se je vsa civilizacija predala vladavini dobička. Ta premik sem želel podaljšati s pomočjo kinematografije in si ob tem vzeti svoboščine z izvirnim besedilom, ki bi omogočile izraz njegovega duha," je o namenu svojega filma povedal režiser Xavier Giannoli. V sijajni igralski zasedbi njegovega filma boste med drugim opazili Gérarda Depardieuja kot nepismenega založnika z izostrenim nosom za posel ter režiserja in igralca Xavierja Dolana v vlogi Lucienovega tekmeca Nathana, ki je obenem tudi milo vi+cinični pripovedovalec cele zgodbe.

Splošne pogoje sodelovanja in izvedbe nagradnih iger si lahko preberete tukaj.