Primož Roglič,
Primož Roglič, "kamikaza iz Kisovca", je poskrbel za največji uspeh slovenskega kolesarstva. Foto: Reuters
Primož Roglič
Telemark nekdanjega smučarskega skakalca na podelitvi za zmago na alpski etapi Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Primož Roglič
Roglič je bil sicer med favoriti za etapno zmago že prvi dan Toura, toda v vožnji na čas v Düsseldorfu je padel. Vmes je poskušal s pobegi, pa pomagal kapetanu ekipe LottoNl-Jumbo Georgeu Bennettu, ki je v 16. etapi zaradi bolezni odstopil, in slovenski kolesar je dobil proste roke. Foto: Reuters
Primož Roglič
Na vzponu na Galibier in tudi v zadnjih kilometrih etape je Rogliča spodbujalo kar nekaj slovenskih navijačev. Foto: Reuters
Romain Bardet in Emmanuel Macron
Etapo je spremljal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je poklepetal z najvišje uvrščenim Francozom Romainom Bardetom. Foto: Reuters
Chris Froome, Romain Bardet  in Rigoberto Uran
Rigoberto Uran, Chris Froome in Romain Bardet so skupaj prišli v cilj. Foto: Reuters
Roglič od skakalca od junaka Toura
Roglič v velikem slogu zablestel v Alpah
Roglič prvi Slovenec z zmago na Touru
Zadnjih 15 km izjemne predstave Rogliča
Rogličev napad na Galibierju

"Noro, občutek je neverjeten. Da mi je uspelo na tej etapi z Galibierjem … Sem brez besed. Zagotovo se bom vedno spominjal teh trenutkov, zdaj pa še kar ne morem zbrati občutkov. Šele čez nekaj dni bom verjetno ugotovil, kaj mi je uspelo," so bile prve besede Rogliča po fantastični predstavi na 183-kilometrski preizkušnji med La Murejem in Serre Chevalierjem. Ob tem pa je dodal: "Načrt je bil, da napadem na vzponu. Na Galibierju sem se odločil za dokončen napad. Res je popoln dan. Dekle in moja družina sta tudi tu. Ko sem videl vse slovenske zastave, družino, sosede … Neverjetno."

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi za zmagovalce posameznih etap! V 17. etapi so največ točk zbrali uporabniki brro11, ThomasVoecklerM in Racman jaka (487 točk), ki bodo za nagrado prejeli knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov, medtem ko bodo preostali dnevni zmagovalci prejeli knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil 300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.

"Kamikaza iz Kisovca" je bil zelo razpoložen že v nedeljo, toda tedaj je napadel nekoliko prepozno in Bauke Mollema je zadržal prednost. Slovenski kolesar je v cilj prišel na četrtem mestu, s čimer je izenačil najboljšo slovensko uvrstitev na Tourih Andreja Hauptmana. Zdaj mu je na največji dirki uspelo tudi zmagati. Zasavec je pravi športni fenomen, ki mu je uspela neverjetna preobrazba. Najprej je bil obetaven smučarski skakalec, ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu z ekipo osvojil zlato in srebrno odličje. Po hudem padcu na velikanki v Planici je dokončno zamenjal panogo in se podal na kolo. V vsega petih letih je dosegel največjo svetovno raven.

Zdaj ima 27-letni kolesar že dve etapni zmagi na tritedenskih dirkah. Po zmagi na kronometru lanske Dirke po Italiji je zdaj dobil še zahtevno etapo na Dirki po Franciji, ko je v izjemnem slogu napadel na siloviti Galibier, nato pa je na spustu brez težav ohranil prednost. V cilj je prišel z visoko dvignjenimi rokami, ob podelitvi pa spomnil na svoje začetke, ko je na stopnički naredil telemark. Slovenija ima zdaj etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Prvi je bil leta 2009 Borut Božič, ki je dobil etapo na Vuelti. Luka Mezgec, Jan Polanc, ki je slavil dvakrat, in Roglič imajo zmage na Giru.

Roglič je postal tudi prvi Slovenec, ki je na francoski dirki prvi prišel na vzpon najvišje kategorije. In to mu je uspelo na Galibierju, najvišji točki letošnje Dirke po Franciji, s čimer si je prislužil nagrado Henrija Desgranga 5.000 evrov. Vse to mu je uspelo že na prvem nastopu na francoski pentlji.

Aru izgubil drugo mesto
V ozadju je na vzponu na Galibier nekajkrat rumeno majico napadel Romain Bardet, toda Chris Froome je vedno našel odgovor. Zato pa je imel več težav Fabio Aru. Italijan ni znal odgovoriti na skoke Francoza. V svojem ritmu je potem nekajkrat priključil, a nato izpustil konkurente za najvišja mesta. V cilj so skupaj prišli Froome, Bardet in Rigoberto Uran. Kolumbijec je bil najmočnejši in zasedel drugo mesto, Froome pa je bil tretji. Britanec ima zdaj 27 sekund naskoka pred Bardetom in Uranom, ki sta prehitela Aruja. Roglič je v skupni razvrstitvi napredoval na 30. mesto. V četrtek je na sporedu še ena etapa v Alpah. Štartali bodo v Brianconu, končala pa se bo z vzponom najvišje kategorije na Izoard.

Na vzponu na Galibier mu niso mogli slediti
Do spusta z vrha Col de la Crox Ferja sta bila v begu Dani Navarro in Thomas De Gendt, vendar pa je bila skupina 22 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Roglič, blizu. Sredi vzpona na Col de la Croix Fer je iz glavnine pobegnil Alberto Contador in ujel skupino pred seboj. Na vrhu vzpona so imeli ubežniki pred glavnino z rumeno majico dobre tri minute naskoka. De Gendta in Navarra so zasledovalci ujeli 89 km pred ciljem. Contador je imel na začetku vzpona na Col du Telegraphe težave s kolesom. Izgubil je nekaj sekund, ko je čakal na spremljevalno vozilo in novo kolo.

Na vzponu je nato njegov moštveni kolega Mollema prevzel narekovanje ritma, s katerim je naredil veliko selekcijo in prednost pred skupino s Froomom je narasla na več kot štiri minute. Na vrh Telegrapha je skupaj prišlo deset kolesarjev. Roglič je prvi prečkal prelaz, na vznožju Galibierja pa je prvič napadel. Sledila sta mu Contador in Serge Pauwels, hitro pa sta se jim priključila še Mathias Frank in Darwin Atapuma.

Približno osem kilometrov pred vrhom Galibierja je najprej skočil Pauwels, a je bil le nekaj metrov pred Rogličem in drugimi. Slovenski kolesar je bil videti najmočnejši v tej skupini, večkrat je šel na čelo in narekoval ritem, šest kilometrov pred vrhom pa je dokončno napadel in v vsega kilometru pobegnil za več kot 30 sekund. Atapuma se je sam pognal v lov za Rogličem, ki pa je na Galibier prišel z minuto in pol naskoka. Na 28-kilometrskem spustu je konstantno držal prednost minute in pol pred peterico z rumeno majico in v cilju je lahko visoko dvignil roke. Uran, Froome in Bardet so prišli minuto in 13 sekund za njim v cilj.

Odstop nosilca zelene majice
Sredi etape je odstopil Marcel Kittel, ki je padel po 20 kilometrih etape. Skušal je nadaljevati, a se na Croix de Ferju vdal. Nemec je pred odstopom nosil zeleno majico za najboljšega po razvrstitvi v točkah, ki je zdaj v lasti Michaela Matthewsa. Sredi drugega tedna se je zdelo, da je zelena majica že Kittlova. Letos je na Touru dobil kar pet etap. Ob tem mu je tudi trasa pisana na kožo, saj je skupaj kar deset ravninskih etap in to je lepa priložnost za odličnega sprinterja, da prvič v karieri osvoji to majico. Ob tem je bil še diskvalificiran Peter Sagan, ki je petkrat zapored v Pariz prišel z zeleno majico.

Odstopil je tudi Thibaut Pinot, ki je bil letos na Dirki po Franciji, potem ko je dobro dirko na Dirki po Italiji, kjer je zasedel četrto mesto, povsem neprepoznaven. Francozova ekipa FDJ je tako ostala le še s tremi kolesarji.

La Mure-Serre Chevalier, 183 km:      
  1. P. ROGLIČ      SLO    5:07:41
  2. R. URAN        KOL      +1:13
  3. C. FROOME       VB        vsi
  4. R. BARDET      FRA       isti
  5. W. BARGUIL     FRA        čas
  6. M. LANDA       ŠPA       1:16
  7. D. MARTIN      IRS       1:43
  8. A. CONTADOR    ŠPA       1:44
  9. L. MEINTJES    JAR        oba 
 10. F. ARU         ITA   isti čas
 ...                                  
132. J. BRAJKOVIČ   SLO      33:41
145. G. BOLE        SLO        oba
148. B. BOŽIČ       SLO   isti čas

Skupni vrstni red po 17. etapi:       
  1. C. FROOME       VB   73:27:26
  2. R. URAN        KOL      +0:27
   . R. BARDET      FRA       0:27
  4. F. ARU         ITA       0:53
  5. M. LANDA       ŠPA       1:24
  6. D. MARTIN      IRS       2:37
  7. S. YATES        VB       4:07
  8. L. MEINTJES    JAR       6:35
  9. A. CONTADOR    ŠPA       7:45
 10. W. BARGUIL     FRA       8:52
 ...                                  
 30. P. ROGLIČ      SLO    1:13:00
 47. J. BRAJKOVIČ   SLO    1:49:12
146. G. BOLE        SLO    3:24:28
163. B. BOŽIČ       SLO    3:46:56

Razvrstitev po točkah (zelena majica):
  1. M. MATTHEWS    AVS   364 točk
  2. A. GREIPEL     NEM   204     
  3. A. KRISTOFF    NOR   158     
                                      
Gorski cilji (pikčasta majica):       
  1. W. BARGUIL     FRA   129 točk
  2. P. ROGLIČ      SLO    80     
  3. T. DE GENDT    BEL    61     
                                      
Mladi kolesarji (bela majica):        
  1. S. YATES        VB   73:31:33
  2. L. MEINTJES    JAR      +2:28
  3. E. BUCKMANN    FRA      22:59

 

 






Roglič od skakalca od junaka Toura
Roglič v velikem slogu zablestel v Alpah
Roglič prvi Slovenec z zmago na Touru
Zadnjih 15 km izjemne predstave Rogliča
Rogličev napad na Galibierju