Bauke Mollema je presenetil z napadom na spustu, v cilj pa je prišel 19 sekund pred zasledovalci. Foto: EPA
Bauke Mollema je presenetil z napadom na spustu, v cilj pa je prišel 19 sekund pred zasledovalci. Foto: EPA
Chris Froome
Chris Froome je imel težave med 15. etapo, a je s pomočjo ekipe izničil zaostanek in ohranil prednost v skupnem seštevku. Foto: EPA
Mollema na 15. etapi do uspeha kariere
Zaključek 15. etape Dirke po Franciji

Mollema, ki je prvič v karieri dobil etapo na največji dirki na svetu, je presenetil na spustu. Dober kilometer pred koncem zadnjega vzpona sta med najbližjimi zasledovalci napadla Roglič in Warren Barguil. Kmalu sta se jima pridružila še Diego Ulissi in Tony Gallopin. Četverica se je podala v lov za Mollemo, ki je imel približno 20 sekund naskoka za zadnjih 13 kilometrov, a je imel Nizozemec dovolj moči.

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi za zmagovalce posameznih etap! V 15. etapi je največ točk zbral uporabnik Yebach (278 točk), ki bo za nagrado prejel knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov, medtem ko bodo preostali dnevni zmagovalci prejeli knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil 300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.

Ohranil je prednost, med zasledovalci pa ni bilo prave složnosti, da bi jim lov uspel. Ko je imel Mollema še več kot deset sekund naskoka pred zadnjima dvema kilometroma in pol, je bilo jasno, da je etapna zmaga oddana. Zasledovalci so se potem udarili le za drugo mesto. Barguil je hitro popustil, Ulissi je bil najmočnejši, Gallopin je zasedel tretje mesto, Roglič pa je bil četrti, s čimer je izenačil najboljšo slovensko uvrstitev na etapah Dirke po Franciji. Četrti je bil tudi leta 2002 Andrej Hauptman.

Približno 130 kilometrov pred ciljem je 23 kolesarjev ujelo peterico ubežnikov. Tedaj so imeli pred glavnino z rumeno majico okoli pet minut naskoka, 50 kilometrov pred ciljem pa je narasla že na osem minut. Skupina je nekaj časa vozila skupaj, nato je bil sam v begu Tony Martin, ki pa so ga ujeli v vzponu, nato pa je Mollema napadel na spustu.

"Neverjetno. Zelo sem vesel, da mi je končno uspelo dobiti etapo. Kar ne morem verjeti. Zadnja leta sem trdo delal za to. Nekajkrat sem bil zelo blizu in res sem si želel etapne zmage. To je bil moj letošnji cilj. Vedel sem, da je tokrat moja priložnost. Že v soboto sem vedel. Težko sem sicer prišel v beg, potem pa sem napadel in še nikoli nisem tako dolgo vozil sam. Nedvomno je to moja največja zmaga. Tour je vendarle nekaj posebnega, to so bile moje sanje," je povedal Mollema.

Froome imel težave, a zadržal prednost
Razburljivo je bilo tudi v ozadju okoli rumene majice. Chris Froome, ki je v soboto znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku, je imel namreč težave s kolesom. Zamenjati je moral zadnje kolo, ki ga je dobil od Michala Kwiatkovskega, in hitro je proti glavnima zasledovalcema Fabiu Aruju in Romainu Bardetu izgubil skoraj minuto. Kolesarji AG2R La Mondiale so za Bardeta, ki te ceste odlični pozna, saj v bližini živi, prevzeli narekovanje ritma, Froome pa jih je s pomočjo moštvenih kolegov vendarle ujel. Sprva sta mu pomagala Mikel Nieve in Sergio Henao, ki sta vmes popustila in Britanec je ostal celo sam. Nato ga je počakal Mikel Landa, ki je bil v skupini z Arujem in Bardetem.

S pomočjo Španca je Froome, ki je nadoknadil minuto, razmeroma hitro ujel tekmece, a ob tem potrošil veliko moči. Na predzadnjem klancu je sicer napadel Bardet, a so ostali hitro odgovorili. Froome je tako zadržal 18 sekund naskoka pred Arujem. Na šesto mesto se je prebil Dan Martin, iz deseterice pa je izpadel Nairo Quintana, ki je imel veliko težav in je stik s konkurenti za visoka mesta v skupnem seštevku izgubil že pred zadnjima vzponoma.

"To je bil zelo stresni dogodek. Nisem bil prepričan, da bom po tem, ko sem poškodoval zadnje kolo, ujel skupino. A Nieve in Henao sta dala svoj maksimum, Landa prav tako. Napadi se bodo zagotovo še vrstili, to je povsem jasno. Drugi morajo napadati, če želijo pridobiti nekaj časa pred kronometrom," je povedal Froome.

Roglič trenutno 32., Brajkovič 39.
V skupnem seštevku je Roglič napredoval na 32. mesto. Pridobil je tudi Janez Brajkovič, ki je bil tokrat 56., v skupni razvrstitvi pa se je pomaknil na 39. mesto. Roglič je v boju za pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih, ki ostaja trdno v rokah Barguila, napredoval na drugo mesto.

Karavana vstopa v zadnji teden dirke. V ponedeljek je prost dan, hribolazci pa bodo na svoj račun prišli še v sredo in četrtek, ko bosta zadnji gorski etapi v Alpah.

 15. ETAPA              
Laissac Severac l'Église-Le Puy en  
Velay, 189,5 km:           
 1. B. MOLLEMA    NIZ   4:41:47
 2. D. ULISSI    ITA    +0:19
 3. T. GALLOPIN   FRA     isti
 4. P. ROGLIČ    SLO     čas
 5. W. BARGUIL    FRA     0:23
 6. N. ROCHE     IRS     1:00
 7. L. CALMEJANE   FRA     1:04
 8. J. BAKELANTS   BEL     vsi
 9. T. PINOT     FRA     isti
 10. S. PAUWELS    BEL     čas
 ...                 
 28. C. FROOME    VB     6:25
 31. F. ARU      ITA   isti čas
 56. J. BRAJKOVIČ   SLO    11:40
149. G. BOLE     SLO    26:32
151. B. BOŽIČ     SLO   isti čas

Skupni vrstni red po 15. etapi:    
 1. C. FROOME    VB   64:40:21
 2. F. ARU      ITA    +0:18
 3. R. BARDET    FRA     0:23
 4. R. URAN     KOL     0:29
 5. D. MARTIN    IRS     1:12
 6. M. LANDA     ŠPA     1:17
 7. S. YATES     VB     2:02
 8. L. MEINTJES   JAR     5:09
 9. A. CONTADOR   ŠPA     5:37
 10. D. CARUSO    ITA     6:05
 ...                 
 32. P. ROGLIČ    SLO    58:00
 39. J. BRAJKOVIČ   SLO   1:13:49
141. G. BOLE     SLO   2:35:37
165. B. BOŽIČ     SLO   2:58:05

Razvrstitev po točkah (zelena majica):
 1. M. KITTEL    NEM   373 točk
 2. M. MATTHEWS   AVS   294   
 3. A. GREIPEL    NEM   187   
                   
Gorski cilji (pikčasta majica):    
 1. W. BARGUIL    FRA   116 točk
 2. P. ROGLIČ    SLO   38   
 3. T. DE GENDT   BEL   36   
                   
Mladi kolesarji (bela majica):    
 1. S. YATES     VB   64:42:23
 2. L. MEINTJES   JAR    +3:07
 3. P. R. LATOUR   FRA    11:39
Mollema na 15. etapi do uspeha kariere
Zaključek 15. etape Dirke po Franciji