Stranke in liste lahko volivce nagovarjajo do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Foto: BoBo
Stranke in liste lahko volivce nagovarjajo do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Foto: BoBo

Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Državna volilna komisija je na seji že potrdila vseh 14 doslej vloženih kandidatnih list za volitve osmih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Rok za vložitev kandidatur se sicer izteče opolnoči.

Kandidatne liste so vložile vse parlamentarne stranke: SDS, ki na volitve odhaja s skupno listo z zunajparlamentarno SLS, ter LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, DeSUS in SNS. Poleg njih se bodo za sedež v Evropskem parlamentu potegovale zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga in Gibanje Zedinjena Slovenija ter nestrankarska lista Povežimo se.

DVK je na seji že preizkusila zakonitost vloženih list in jih tudi vse potrdila. Če bo do polnoči vložena še kakšna kandidatura, jo bodo člani DVK-ja potrjevali v soboto. A zaenkrat vložitev dodatnih kandidatur ni napovedana, je na seji pojasnil predsednik DVK-ja Anton Gašper Frantar.

Seznam potrjenih list pa bodo z žrebom predvidoma določili v torek, 30. aprila, ko bo torej znano, kakšen bo vrstni red kandidatnih list na glasovnici.