Foto: BoBo
Foto: BoBo

Volivcev, ki stalno prebivajo v tujini, je nekaj več kot 94.000, za glasovanje na evropskih volitvah pa so imeli dve možnosti: lahko so glas oddali na enem izmed 31 diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini ali pa so glasovnico, ki so jo prejeli vsi volivci s stalnim prebivališčem v tujini, vrnili po pošti.

Prispele glasovnice bo Državna volilna komisija prištela k izidu nedeljskega glasovanja na evropskih volitvah. Hkrati bo ugotovila tudi izid glasovanja na petih diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer so volivci oddali manj kot deset glasovnic.

Na konzularnih predstavništvih najvišja podpora NSi-ju

Na večini diplomatsko-konzularnih predstavništev je izid glasovanja že znan. Volivci so oddali 2.267 glasovnic, od teh je bilo 2.250 veljavnih. Največjo podporo so namenili stranki NSi, za katero jih je glas oddalo skoraj 24 odstotkov. Slabih 20 odstotkov jih je glasovalo za listo SDS in SLS, 18 odstotkov pa za SD. Na četrto mesto se je z dobrimi devetimi odstotki uvrstila Levica, na peto pa s sedmimi odstotki Zeleni Slovenije. Slabih šest odstotkov glasov pa so volivci v tujini namenili listi LMŠ-ja.

Sorodna novica Novi evropski poslanci: "Čaka nas veliko dela"

Postopek ugotavljanja končnega uradnega izida volitev z objavo v uradnem listu mora biti sicer končan do 14. junija, izvolitev evropskih poslancev pa mora potrditi še državni zbor.

V Evropski parlament so bili z liste SDS-a in SLS-a izvoljeni Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič, z liste SD-ja Tanja Fajon in Milan Brglez, z liste LMŠ-ja Irena Joveva in Klemen Grošelj, z liste NSi-ja pa Ljudmila Novak.