Jumbo Visma kraljuje na letošnji Dirki po Franciji, po prvem tednu pa je tudi jasno, da želijo do velike zmage v Parizu pripeljati Primoža Rogliča, in ne Toma Dumoulina, ki je tudi meril visoko. Foto: Reuters
Jumbo Visma kraljuje na letošnji Dirki po Franciji, po prvem tednu pa je tudi jasno, da želijo do velike zmage v Parizu pripeljati Primoža Rogliča, in ne Toma Dumoulina, ki je tudi meril visoko. Foto: Reuters
Roglič je v nedeljo pisal slovensko športno zgodovino, saj še nikoli prej Slovenec ni oblekel rumene majice. Foto: Reuters
Roglič je v nedeljo pisal slovensko športno zgodovino, saj še nikoli prej Slovenec ni oblekel rumene majice. Foto: Reuters

Prvi teden Dirke po Franciji je mimo in s slovenskega zornega kota bi bilo po tretjini dirkanja težko bolje. Primož Roglič je v nedeljo oblekel rumeno majico (prvi zasledovalec, Egan Bernal, zaostaja 21 sekund), izjemno dirka tudi Tadej Pogačar. Oba imata že po eno etapno zmago, oba sta na klancih odlična, Roglič ima ob tem na voljo še izjemno ekipo Jumbo Visma, ki jo bo v Alpah še kako potreboval. Zasavski orel zato miri evforijo: "Dirka se je šele začela!"

Vse gre po najboljšem scenariju
"Nekaj etap je mimo, vse glavno pa še prihaja. Nima smisla, da bi se zdaj obremenjeval s stvarmi, ki so pred menoj. Želim iti dan za dnem. V torek moram predvsem ostati zbran. Z ekipo, ki jo imam, z vsem osebjem, gremo lahko samozavestno naprej in naredimo najboljše, kar lahko. Za zdaj se nimamo kaj pritoževati, vse poteka tako, kot smo si le zamišljali po najboljšem scenariju. Zdaj se bo začelo vse skupaj odvijati, po kronometru pa bomo dobili končno sliko," je novinarju TV SLO Davidu Črmelju povedal najboljši kolesar sveta.

Skupni vrstni red po 9. etapi:  
  1. P. ROGLIČ     SLO  38:40:01
  2. E. BERNAL     KOL     +0:21
  3. G. MARTIN     FRA      0:28
  4. R. BARDET     FRA      0:30
  5. N. QUINTANA   KOL      0:32
  6. R. URAN       KOL  isti čas
  7. T. POGAČAR    SLO      0:44
  8. A. YATES      VB       1:02
  9. M. A. LOPEZ   KOL      1:15
 10. M. LANDA      ŠPA      1:42

Dan za šprinterje, stres za preostale?
Karavana se je preselila na sever Francije, ob Atlantik. Naslednja etapa (torek, prenos po 15.00 na TV SLO 2) bo šprinterska. V teoriji bi moral Roglič z lahkoto ubraniti rumeno majico, toda pogosto se je izkazalo, kako zahrbtne so lahko šprinterske etape, kadar nagaja stranski veter (napoved za jutri sicer ni vetrovna). "Na papirju je videti preprosto. Ni prav veliko klancev v naslednjih dneh, gremo pa z enega otoka na drugi otok, ob obali, kjer vedno piha. Treba bo biti pozoren in ves čas pripravljen."

Užitek, ker ni bilo treba pritiskati na polno
In kako se je počutil na današnji prosti dan, ko je šel seveda kljub temu na kolo, z zavedanjem, da mu je v nedeljo uspelo tisto, kar so sanje vsakega kolesarja – oblekel je čislano rumeno majico. "Danes sem bil sicer malo manj rumen, na našem treningu sem kolesaril v normalnih barvah Jumba Visme. Predvsem sem užival, da ni bilo treba tako kot vsak dan pritiskati na polno. Poskušam biti kar se da sproščen in se regenerirati."

Roglič: Vse poteka po najboljšem mogočem scenariju

Padec pustil resne posledice
Roglič je imel sicer danes tudi novinarsko konferenco, na kateri je spet poudaril, kako bi mu lahko padec na Dirki po Dofineji prekrižal načrte. "Vse me je bolelo in v zadnjem trenutku, štiri dneve pred začetkom, sem se odločil, da nastopim na Touru. Upal sem, da bom z nekaj sreče nekako preživel prve dneve, ampak – gre bolje in vse je super."

Z nasmeškom prostemu dnevu naproti ... Foto: Twitter Jumbo Visma
Z nasmeškom prostemu dnevu naproti ... Foto: Twitter Jumbo Visma

Rumena majica? "Naš cilj je, da jo oblečem v Parizu, ampak s svojim dirkanjem smo dokazali, da si jo že zdaj zaslužimo. Res sem vesel in ponosen, da sem jo oblekel."

Noro, da ima Slovenija dva najboljša
Kako pa vidi dvoboj s Tadejem Pogačarjem? "V Pirenejih je bil eden od najmočnejših v karavani. Ko je napadel, mu pravzaprav nihče ni mogel slediti, v nedeljo, ko je zmagal, pa je bil prav tako izredno močan. Zdi se mi čudovito, da dva Slovenca v Franciji dirkava tako dobro. Noro je, da ima država z dvema milijonoma prebivalcev dva najboljša. Tadej je super prijazen fant, kar pa še ne pomeni, da se dogovoriva, kdo bo dobil etapo. Med nama vlada veliko spoštovanje."

Steven Kruijswijk je bil lani tretji na Dirki po Franciji, letos pa ga je zaradi poškodbe pri Jumbo Vismi nadomestil Amund Gröndahl Jansen. Foto: AP
Steven Kruijswijk je bil lani tretji na Dirki po Franciji, letos pa ga je zaradi poškodbe pri Jumbo Vismi nadomestil Amund Gröndahl Jansen. Foto: AP

Kruijswijk: Dumoulinu se ne bi bilo treba žrtvovati
Steven Kruijswijk, ki bi moral biti na letošnji Dirki po Franciji eden od sokapetanov Jumba Visme, a ga je ustavila poškodba, je za portal Cyclingnews komentiral sobotno etapo, v kateri se je Tom Dumoulin žrtvoval za Primoža Rogliča, podobno pa je bilo tudi v nedeljo. S tem se je verjetno že poslovil od misli na rumeno majico, saj je skupno na 14. mestu z zaostankom 3:22. Kruijswijk meni, da Dumoulinu tega ne bi bilo treba:

"S tem je zunaj boja za zmago v skupni razvrstitvi, kar je težava za ekipo, ampak – Primož je pokazal svojo moč in menim, da je veliki favorit, da majico pripelje v Pariz. Za Toma bi bilo pametneje, da bi v Pirenejih še potrpel, morda izgubil minuto, a bi imel v tem primeru v rokah še vedno nekaj kart. Toda odločiti se je moral v delčku sekunde in takšen scenarij ni bil ravno načrtovan. V tako zgodnji fazi Toura ni bilo potrebno, da se je Dumoulin žrtvoval, ne bom pa rekel, da je bila napaka."