Če že ne bo gledalcev ob progi, bo pa Zlata lisica vsaj potekala v Mariboru, so odločni organizatorji. Vsa dela potekajo v skladu z okoliščinami, težav ni, zagotavljajo. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Če že ne bo gledalcev ob progi, bo pa Zlata lisica vsaj potekala v Mariboru, so odločni organizatorji. Vsa dela potekajo v skladu z okoliščinami, težav ni, zagotavljajo. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Letošnje tekmovanje bo zaradi pandemije novega koronavirusa drugačno, saj bo zaradi trenutno veljavnih ukrepov potekalo brez gledalcev in spremljevalnega dogajanja. Vseeno pa so organizatorji in pokrovitelji prepričani, da bo to še en velik dogodek tako za Štajersko kot celotno Slovenijo. Pri tem poudarjajo, da rdečih številk ne bodo delali. Snežna kontrola bo 7. januarja, ko bo pohorsko strmino ocenil snežni kontrolor Markus Mayr.

Sorodna novica Meta Hrovat na strmini pred domačim pragom prismučala do stopničk

Za popolno sliko potrebujejo še dva hladna dneva
Na Pohorju zasneževanje poteka v skladu z vremenskimi razmerami, ki so v teh dneh ugodne. "Start veleslaloma je v 90 odstotkih končan. Od starta veleslaloma do tistega slalomskega smo na 70 odstotkih, v spodnjem delu pa nam manjka 20-30 odstotkov, da zadostimo normativom Mednarodne smučarske zveze," je na novinarski konferenci povedal generalni sekretar organizacijskega komiteja Zlate lisice Srečko Vilar.

Za popolno sliko potrebujejo še dva hladna dneva, da bi Pohorje po celotni veleslalomski progi zasnežili do FIS-ovih predpisanih 40 centimetrov snežne odeje, pravi Vilar.

O rezervnem načrtu, ki je organizatorje večkrat prisilil v selitev v Kranjsko Goro, kot pravi Vilar, ne razmišljajo. "V tem trenutku ne razmišljamo o načrtu B, ker smo se na vse zelo dobro pripravili s partnerjem Marpromom, ki skrbi, da je dovolj snega, tudi če ne pada z neba."

V lanski sezoni se je na Zlati lisici s 3. mestom izkazala Meta Hrovat, a tekma je bila v Kranjski Gori, torej na njenem
V lanski sezoni se je na Zlati lisici s 3. mestom izkazala Meta Hrovat, a tekma je bila v Kranjski Gori, torej na njenem "domačem dvorišču". Foto: www.alesfevzer.com

Predvideni trije mehurčki
Celoten organizacijski načrt se je začel že takoj po koncu zadnje preizkušnje v Kranjski Gori, vse pa je podrejeno trenutnim zdravstvenim razmeram. "Delamo za šport, tekmovalce in gledalce pred televizijskimi zasloni, v letu 2022 pa bomo vse to nadoknadili. Hitro rečeno je vse pod nadzorom. Tekma bo organizirana zelo strogo s tremi mehurčki."

Prvi mehurček bo rdeči, v katerem bo 278 ljudi. Med njimi bo 89 tekmovalk za oba predvidena veleslaloma. Skupaj s strokovnim osebjem bo v Mariboru v različnih hotelih, ki bodo vrata odprli zgolj za tekme svetovnega pokala, nastanjenih 184 oseb, preostalih 94 je del organizacijskega odbora in predstavnikov Mednarodne smučarske zveze.

V drugem mehurčku bodo predstavniki medijev, v tretjem pa vsi drugi, na katerih je prav tako odgovornost za organizacijo zdravega in varnega tekmovanja na mariborskem Pohorju. Vsi v mehurčkih bodo morali predložiti negativen izvid testa ob prihodu v Maribor.

Organizatorji Zlate lisice pričakujejo zelene številke, čeprav ne bo gledalcev