V varnem mehurčku alpskim smučarjem težav ne povzroča koronavirus, ampak vreme.

Novozapadli sneg in nizka oblačnost z meglo povzročata preglavice na sloviti progi Olympia delle Tofane. Foto: AP
Novozapadli sneg in nizka oblačnost z meglo povzročata preglavice na sloviti progi Olympia delle Tofane. Foto: AP

V teh dneh poročevalci z enako vnemo kot zanimivosti o tekmovalkah in tekmovalcih zbiramo podatke o vremenu. Zdaj že vemo, da je Servizio Meteorologico italijanski Arso. Podobno kot na zadnjih dveh prvenstvih v St. Moritzu in Åreju vnovič poleg novinarskih pilimo še meteorološka znanja.

Sorodna novica Slab začetek SP-ja – zaradi snega prestavili kombinacijo

Ko sem danes zjutraj (kot že neštetokrat te dni) spet preverjal vremensko napoved za Cortino, sem si precej oddahnil. Le jutrišnja moška kombinacija bi še lahko pomenila težavo. Potem pa vsaj do torka padavin tako rekoč ni. In kar je še pomembneje – izdatno se bo shladilo. Najboljše vreme je napovedano za oba smuka. Jasno nebo in čez dan temperature okrog -6 °C. Popolna kulisa.

In če že za medije številne prestavitve pomenijo neprijetnosti, si lahko predstavljate, kaj to pomeni za športnike in organizatorje. V noči na ponedeljek (ko bi morala biti potem na sporedu prva tekma prvenstva, ženska kombinacija) so bili delavci na progi do dveh ponoči. Res so trdo delali, da bi omogočili tekmo. Po besedah vodje ženskih tekem Petra Gerdola je bila proga tako rekoč pripravljena. Potem pa je zapadlo novih 30 centimetrov snega in možnosti za varno tekmo ni bilo. Mnogokrat se je zgodilo – tudi na svetovnih prvenstvih –, da so tekme izpeljali na silo, v neregularnih razmerah. Tokrat je prevladal razum.

Težave z vremenom niti približno niso nove. Zelo dobro se spomnim Kače z Maloje, ki je nevarno 'grizla' v St. Moritzu. Še večje težave z vremenom pa so bile leta 1993 v Morioki Šizukuišiju na Japonskem. Prestavitve tekem so si kar sledile. Tako zelo, da celo niso izpeljali moškega superveleslaloma. In ob vseh težavah z vremenom na drugih prvenstvih je to edina posamična tekma v zgodovini svetovnih prvenstev, ki je niso mogli izpeljati. Na vsakem tovrstnem tekmovanju imajo organizatorji na voljo proste (ali če hočete rezervne) dni. Dva od teh so letos že zapolnili s tekmami – v četrtek bo na sporedu moški superveleslalom (tako je odpadel trening smuka), v ponedeljek ženska kombinacija.

Pogledi vseh v Cortini, tudi Mete Hrovat, so uperjeni v nebo in oblake, katerih padavine so prestavile začetek SP-ja s ponedeljka na torek. Foto: SZS
Pogledi vseh v Cortini, tudi Mete Hrovat, so uperjeni v nebo in oblake, katerih padavine so prestavile začetek SP-ja s ponedeljka na torek. Foto: SZS

"Zelo sem vesela, da smo lahko šli malo na sneg," je včeraj zadovoljno razlagala Meta Hrovat. "V nedeljo nismo imeli stika s snegom in je bilo danes res lepo, da smo lahko šli malo smučat." Naša v letošnji sezoni najboljša smučarka že nekaj dni nestrpno pogleduje proti slikoviti progi Olympia delle Tofane. Tu ni še nikoli smučala. Okrepljen trening superveleslaloma v zadnjem mesecu pa je poskrbel, da se dobro počuti tudi na daljših smučeh. "Mislim, da je to čisto pozitivna nervoza," so besede njenega trenerja Matije Grašiča. "Danes (ponedeljek, op. a.) smo šli na teren, naredili nekaj slalomskih in veleslalomskih voženj, da smo bili malo v stiku s snegom." Zelo živahno je bilo včeraj na progah za trening. Vsi so želeli narediti nekaj zavojev.

Sorodna novica Na pol poti do Cortine

Za mnoge se je zdaj spremenil dobro pripravljeni taktični načrt pred prvenstvom. Lara Gut-Behrami in Corinne Suter, recimo, sta želeli v kombinaciji nastopiti le v superveleslalomskem delu in tako preizkusiti progo pred specialnim superveleslalomom. Zdaj je superveleslalom prva končna odločitev prvenstva. Meta Hrovat je imela v načrtu nastopa v superveleslalomu in kombinaciji, potem pa trening v Hinterreitu v Avstriji ter vrnitev v Cortino za drugi del prvenstva. Štefan Hadalin bi v superveleslalomu preizkusil teren za kombinacijsko preizkušnjo, zdaj te možnosti ne bo imel. Wendy Holdener bi po nastopu v kombinaciji vse misli usmerila v paralelno tekmo, veleslalom in slalom. Zdaj jo kombinacija čaka v ponedeljek, dan pred paralelno tekmo.

Sorodna novica Mehurček petih stolpov

Prestavitve tekem za seboj potegnejo več, kot si lahko mislimo. Včeraj so si odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi in organizatorji vzeli kar precej časa, da so uskladili urnike. Ne gre samo za vreme in potrebe tekmovalcev, gre tudi za želje televizijskih postaj, kdaj bodo prenašale tekme. Gledalci (žal) v tem trenutku ne pomenijo dodatne spremenljivke, ker jih pač ne sme biti na prizorišču.

Z novim urnikom svetovno prvenstvo dobiva drugačno podobo, drugačne taktične odločitve tekmovalk in tekmovalcev. Hitro se je (bilo) treba prilagoditi. In tako smo v enačbo dobrega nastopa ob formi, terenu, opremi, vremenu, dnevnem počutju, postavitvi ... dodali še eno spremenljivko. Tudi zato so tisti, ki jim potem uspe doseči dober rezultat na največjem odru, še toliko bolj cenjeni.