Avstralec Caleb Ewan (na fotografiji desno) je dobil 5. etapo letošnjega Gira. Foto: Reuters
Avstralec Caleb Ewan (na fotografiji desno) je dobil 5. etapo letošnjega Gira. Foto: Reuters
Modena-Cattolica, 177 km:              
  1. C. EWAN           AVS      4:07:01
  2. G. NIZZOLO        ITA          vsi
  3. E. VIVIANI        ITA             
  4. P. SAGAN          SLK             
  5. F. FAVIRIA        KOL             
  6. M. MOSCHETTI      ITA         isti
  7. A. PASQUALON      ITA             
  8. D. GROENEWEGEN    NIZ             
  9. M. BELLETTI       ITA             
 10. D. CIMOLAI        ITA          čas
 ...                                   
174. J. TRATNIK        SLO        +5:05
175. M. MOHORIČ        SLO     isti čas
                                       
Skupni vrstni red (5/21):              
  1. A. DE MARCHI      ITA     17:57:45
  2. L. VERVAEKE       BEL         0:42
  3. N. OLIVEIRA       POR         0:48
  4. A. VALTER         MAD         1:00
  5. N. EDET           FRA         1:15
  6. A. VLASOV         RUS         1:24
  7. R. EVENEPOEL      BEL         1:28
  8. A. BETTIOL        ITA         1:37
  9. H. CARTHY         VB          1:38
 10. E. BERNAL         KOL         1:39
 ...                                   
 61. M. MOHORIČ        SLO       +13:02
 79. J. TRATNIK        SLO        15:01
                                       

Večji del etape je po pričakovanjih minil v lovu na ubežnike. Glavnina je najprej približno 106 km pred ciljem ujela ubežnika Umberta Marenga (Bardiani-CSF-Faizane) in Filippa Taglianija (Androni Giocattoli-Sidermec), nato sta z begom 38 km pozneje poskusila še Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) in Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizane).

Glavnina je imela vse pod nadzorom, ubežnikoma ni dovolila prevelike prednosti, ta se je ves čas gibala okrog minute. V zaključku etape je začela skokovito padati, izničena je bila 3 km pred ciljem. Tedaj se je med ekipami že začel boj za najboljše položaje pred zaključnim šprintom.

Avstralec kot puščica do etapne zmage
Razplamtel se je boj, Peter Sagan (Bora Hansgrohe) je bil v dobrem položaju, a je 'zaspal' in se je moral na koncu zadovoljiti s 4. mestom. Nič kaj dobro ni kazalo niti Ewanu, ki je bil stisnjen ob ograjo, za trenutek je izgubil nadzor nad svojim kolesom, a se je še pravočasno rešil, nato pa z vso močjo pritisnil na pedala, najprej ugnal Elio Vivianija (Cofidis), za konec pa po levi strani še Giacoma Nizzola (Teah Qhubeka ASSOS). To je bila njegova prva zmaga po februarju.

Ewan: Zdaj sem lačen novih zmag
"Predvsem čutim veliko olajšanje. Moj cilj je bil dobiti vse ciljne šprinte na letošnji dirki. Prvi ni šel po načrtih, zato smo bili danes z ekipo pod velikim pritiskom. Moštveni kolegi so opravili odlično delo, brez njih v zaključku ne bi bil tako svež," je po etapni zmagi dejal Ewan.

Dodal je: "Za začetek je bil moj cilj ena etapna zmaga. To mi je uspelo, zdaj pa sem lačen novih zmag. Današnji uspeh je dober za dvig samozavesti. Tudi na naslednjih šprintih bom dal vse od sebe."

Grd padec Dombrowskega in Lande
Žal pa etapa ne bo v najlepšem spominu ostala predvsem trem kolesarjem: Rusu Pavlu Sivakovu (Ineos Grenadiers), Američanu Joeju Dombrowskemu (UAE Team Emirates) in predvsem Špancu Mikelu Landi (Bahrain-Victorious). Sivakova je s kolesa v zaključku etape sklatila drevesna veja, Dombrowski in Landa sta se znašla na tleh po trku s prometnikom na prometnem otoku. Medtem ko je Dombrowski, zmagovalec 4. etape in najboljši hribolazec letošnjega Gira, etapo lahko nadaljeval, je Landa negibno obležal na tleh in končal letošnji italijanski krog. Pozneje so ga z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Katastrofa za ekipo Bahrain-Victorious, ki je svojo prvo zmago na grand tourih iskal prav na letošnji Dirki po Italiji.

Mohorič in Tratnik v podporo Landi
Edina slovenska predstavnika na letošnjem Giru, Matej Mohorič in Jan Tratnik, sta se ustavila ob poškodovanem moštvenem kolegu Landi, ciljno črto sta z zaostankom 5 minut in 5 sekund prečkala kot 174. oziroma 175. V skupnem seštevku je Mohorič 61. (+13:02), Tratnik pa 79. (+15:01).

Landa ima zlomljeno ključnico in rebra

V večernih urah je ekipa Bahrain-Victorious v sporočilu za javnost zapisala, da je bil Mikel Landa po grdem padcu prepeljan v bolnišnico v Riccioneju, kjer so ugotovili, da ima zlomljene ključnico in več reber na levi strani. Noč bo preživel na opazovanju v bolnišnici, kjer bo opravil tudi nadaljnje preiskave. Je pri zavesti in dobre volje, so še sporočili. Iz moštva UAE Team Emirates pa so že predtem sporočili, da zdravniki na podlagi rentgenskih slik Joeja Dombrowskega niso našli zlomov, sumijo pa na pretres možganov.

Landa po hudem padcu že končal Giro