Tadej Pogačar neposredno po etapni zmagi na Portetu. Foto: EPA
Tadej Pogačar neposredno po etapni zmagi na Portetu. Foto: EPA
Sorodna novica Pogačar z veličastno etapno zmago še povečal prednost!

17. etapa je prinesla razburljiv zaključek, večji del etape pa je minil brez presežkov. Ekipa Team UAE Emirates je brez večjih težav narekovala tempo in nadzirala največje tekmece Tadeja Pogačarja.

Kolesarji so morali premagati tri težke prelaze, dva prve kategorije (Peyresourde in Val Louron-Azet) in enega ekstra kategorije (Portet). Na prvih dveh ni bilo veliko akcije, iskre so se razplamtele šele 8 km pred ciljem.

Tedaj se je Rafal Majka, ki je bil še zadnji Pogačarjev pomočnik, umaknil in zaključek etape prepustil šampionu s Klanca pri Komendi. Ker ga nihče ni izzval med celotno etapo, se je kar sam odločil za napad in se najprej znebil Rigoberta Urana (EF).

Sodeloval je z Vingegaardom
Sledila sta mu le Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) in Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Predvsem ta je deloval izmučen, a sta oba njegova tekmeca vedela, da hlini utrujenost. To sta si dala tudi vedeti. "Jonas je bil prepričan, da Carapaz hlini utrujenost. To sem vedel tudi jaz. To so pač taktike v kolesarstvu. Napadel je, dal sem vse od sebe, da sem mu sledil, bilo je zelo težko," je o zaključku etape povedal Pogačar in dodal: "Trije smo se odlepili od preostalih, sodelovala sva pa samo jaz in Jonas. Nekajkrat sem poskusil pobegniti in pridobiti več časa, a danes sta bila oba moja tekmeca zelo močna. Na koncu sem šprintal zadnjih 50 metrov in uspel."

Končno etapna zmaga v rumenem
22-letnik je presrečen, da se je etapne zmage na dirki vseh dirk razveselil v rumeni majici vodilnega. "Ekipa vsak dan gara, da ostanem v rumeni majici. Vsak dan je prinašal priložnosti za pobege, zato nismo mogli storiti veliko, predvsem smo se branili. Danes je bila trasa primerna za nadzor ubežnikov, fantje so opravili odlično delo," je še povedal in priznal: "Nismo bili povsem odločeni, ali želimo etapno zmago ali samo branjenje rumene majice. Na koncu smo se počutili dobro, poskusili smo, uspelo nam je in zelo sem vesel." Sklenil je: "Fantastičen dan! Dobiti etapo na Dirki po Franciji v rumeni majici je nekaj, česar se ne da opisati!"

Zadnja 2 kilometra 17. etapa in zmaga Pogačarja