Tine Urnaut je bil po porazu v finalu razočaran, a ponosen nad doseženim uspehom. Foto: EPA
Tine Urnaut je bil po porazu v finalu razočaran, a ponosen nad doseženim uspehom. Foto: EPA

Slovenski odbojkarji so bili na pragu zgodovinskega naslova evropskih prvakov, a so morali v odločilnem nizu priznati premoč Italijanom. Ti so bili v petem nizu preprosto boljši.

Vseeno pa so slovenski fantje lahko z doseženim na letošnjem prvenstvu zelo zadovoljni. Znova so se uvrstili v veliki finale, to je bila njihova tretja udeležba na sklepni tekmi turnirja na zadnjih štirih prvenstvih.

Nobeni ekipi se ni uspelo uvrstiti v finale na treh od zadnjih štirih prvenstev. Ponosni smo na to. Italijani so bili danes boljši, skozi celotno prvenstvo so igrali vse bolje. Za to jim je treba čestitati.

Tine Urnaut, kapetan reprezentance

Italijani so bili boljši
"V petem nizu smo imeli žogo za 4:0, nismo je izkoristili. Če ne daš, dobiš. Pri Italijanih je imel drugi korektor življenjsko tekmo. On je tisti, ki je ponesel celotno ekipo," je takoj po tekmi za Val 202 priznal kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut, ki je bil vidno razočaran, a ponosen na vse, kar je s soigralci dosegel na letošnjem turnirju. "Zagotovo smo veseli, ponosni na to, kar smo naredili. Nobeni ekipi se ni uspelo uvrstiti v finale na treh od zadnjih štirih prvenstev. Ponosni smo na to. Italijani so bili danes boljši, skozi celotno prvenstvo so igrali vse bolje. Za to jim je treba čestitati," je nadaljeval.

Naslednji trije EP-ji na TV SLO!

Naslednja tri evropska prvenstva si boste lahko ogledali na TV Slovenija, ki je pridobila televizijske pravice za EP 2023, 2025 in 2027 tako za moške kot tudi za ženske.

Ključ do uspeha: italijanski korektor
Slovenci so igrali odlično, a po vodstvu z 2:1 je njihov napad malce usahnil, kar je nasprotnik izkoristil, izsilil odločilni niz, v katerem je nato le še dokončal delo. "Italijani so imeli jokerja v drugem korektorju in v njegovem 90-odstotnem serviranju, serviral je kot norec! Ko imaš takega igralca v ekipi, ki ti prinese svežo energijo in naredi razliko ... je treba le čestitati," je še povedal Urnaut.

Sorodna novica Slovenci z novo izjemno predstavo do zadnjega v igri za naslov

Giuliani: Proti Poljakom porabili veliko energije
"Najprej bi želel čestital Italijanom, ki so igrali zelo dobro. Tudi moji varovanci so igrali zelo dobro, vendar smo včeraj proti Poljakom porabili veliko energije. Ne želim pa iskati izgovorov. Vesel sem, saj smo po dobri predstavi spet osvojili srebro. Verjamem, da so lahko vsi slovenski navijači ponosni na ekipo," je povedal selektor Slovenije Alberto Giuliani.

"Če bi mi kdo rekel, da bom v šestih letih odigral tri finala, bi takoj podpisal, tudi če to pomeni tri srebrne medalje. Ne glede na to, moramo priznati, da so se Italijani res borili, prav tako kot mi. To dokazuje že dejstvo, da smo odigrali pet nizov. Obe ekipi sta pustili vse na igrišču, a na koncu so bili Italijani tisti, ki so bili bolj zbrani," je povedal bloker Alen Pajenk.

Kozamernik še vedno verjame v zlato medaljo
"Zelo zanimiva tekma, polna vzponov in padcev. Veliko je bilo nihanja v igri, mislim, da smo vseeno držali visoko raven servisov in sprejema, ampak Italijanom se je posrečilo nekaj pomembnih točk. Zaključili so nekaj pomembnih napadov, ki so spremenili tekmo. Dobro so igrali in jim lahko le čestitamo. Tudi naša reprezentanca je igrala dobro, s fanti smo pustili dušo in srce na igrišču. Žal, to danes ni bilo dovolj. Verjamem, da se bomo vnovič uvrstili v finale in prišli po zlato, ki si ga zaslužimo," je povedal Jan Kozamernik.

"Spet smo zaigrali v velikem finalu, a nismo uspeli izkoristiti priložnosti za zmago. Res smo drugi v Evropi, kar ni slab dosežek, a smo si vsi želeli zlato. Na žalost se bomo morali potruditi na naslednjem evropskem prvenstvu in poskusiti izboljšati rezultat," je povedal Klemen Čebulj.