Takole je bilo v Kranjski Gori lani sredi marca, ko so tam nazadnje gostovali alpski smučarji. Foto: www.alesfevzer.com
Takole je bilo v Kranjski Gori lani sredi marca, ko so tam nazadnje gostovali alpski smučarji. Foto: www.alesfevzer.com

Že tretje leto zapored so morali Mariborčani prireditev najboljših alpskih smučark preseliti na Gorenjsko. Milijon evrov proračuna Zlate lisice so v danih razmerah težko zbrali, a vnema pod Vitrancem ne pojema.

Na progi, ki so jo zaprli v ponedeljek, dela pol stotnije ljudi, snežna podlaga je pripravljena, v torek so postavljali tudi že zaščitne mreže. Kaj pa napovedana sprememba vremena? "V snegu je vlaga, tudi dež bo še padal, zmrznilo bo. Dekleta bodo imela lepo tekmo," je pojasnil Vidic.

"V Mariboru so nam pri pripravi proge nagajale previsoke temperature. Pri snežni kontroli smo 'padli' pri količini snega, kar pomeni, da nismo uspeli toliko zasnežiti, da bi lahko normalno začeli sklepne priprave. Bili smo blizu uspeha, a smo zaradi nekih težav pri prvem zasneževanju malo zaostali, pri drugem pa žal nismo imeli dovolj mrzlih dni, da bi lahko ustrezno zasneževali kritična področja po prvem zasneževanju na začetku decembra," je v nedeljo v pogovoru z Markom Polakom za Val 202 dejal generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar.

Kako stresno je urejanje vse logistike? "Beseda stresno je premila beseda. Vsaka selitev pomeni dodatno rano v srce, a ni druge, treba je rešiti smučarijo v Sloveniji in obdržati to tekmo."

Strogi pogoji FIS-a zahtevajo domala prazne hotele

Smučarska karavana mora bivati v t. i. mehurčku

Popolnoma zasedeni turistični objekti v Kranjski Gori bodo lahko sprejeli le organizatorje tekmovanja in novinarje, smučarke bodo nastanjene na Bledu v hotelih Astoria in Bled Rose ter v prenovljenem hotelu Elegans na Brdu pri Kranju.

Strogi pogoji Mednarodne smučarske zveze (FIS) o t. i. mehurčku, v katerem mora bivati smučarska karavana, namreč zahtevajo domala prazne hotele.

Nočitvene zmogljivosti destinacije Kranjska Gora, ki obsega območje od Mojstrane do Rateč, so trenutno zasedene približno 96-odstotno, je za STA dejala Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora. Prevladujejo smučarji iz Hrvaške, veliko jih je tudi iz Bosne in Hercegovine, Srbije, pa tudi iz Črne gore in Rusije.

Kot je povedala direktorica hotela Astoria na Bledu Sabina Rešek, so v tem kraju, ki ne velja za klasično smučarsko središče, prihajajočih športnikov zelo veseli, saj so se novoletni prazniki sklenili in bi bil v teh dneh hotel slabše zaseden. V Astorii bo nastanjenih 12 reprezentanc, in sicer večinoma od četrtka do nedelje, skupaj pa naj bi ustvarile okoli 600 nočitev.

V Astorii so sicer vajeni gostovanja športnikov. Sredi januarja bodo tam gostili biatlonce, njihovi redni gostje so tudi veslači in hokejisti. Lani je v tem hotelu bivalo tudi nekaj nogometnih reprezentanc.

Po odpovedi Zlate lisice težave hotelirjev v Mariboru

Vilar: Tako stresne sezone že nekaj let ni bilo

Tekme bodo potekale brez gledalcev. "Žal jih znova ne bo. Zelo nam je hudo, tudi na moški tekmi marca naj ne bi bilo gledalcev. Kljub temu da ni gledalcev in ni VIP-šotorov, pa je še vedno ogromno za postoriti," je poudaril Vilar, ki ima že nekaj mesecev veliko skrbi.

"Mednarodna smučarska zveza (FIS) je letos še posebej na prepihu s prihodom novega predsednika. Veliko zadev je bilo že pred sezono svetovnega pokala nedorečenih, zelo pozno smo dobili potrditev koledarjev, ustavili so se vsi pogovori o dolgoročnih koledarjih. Prišlo je tudi do resnih težav pri začetku razprav o medijskih pravicah. FIS namreč hoče na vsak način postati tudi lastnik medijskih pravic. Potekla je tudi pogodba s podjetjem Infront za marketing. Tako stresnega začetka priprav že nekaj let ni bilo v mojem skoraj 40-letnem delovanju v okviru organizacijskega komiteja Zlate lisice."

Po njegovih besedah ima tekma na Pohorju, kjer že nekaj časa pripravljajo novo oziroma rezervno progo, vendarle svetlo prihodnost. "Ideja o morebitni selitvi na vrh Habakuka pomeni razliko v 300 oziroma 400 metrih, kar nam daje neko zagotovilo za boljše čase."

Celoten pogovor s Srečkom Vilarjem lahko poslušate spodaj.

Pogovor s Srečkom Vilarjem o selitvi Zlate lisice iz Maribora v Kranjsko Goro