Brata Dragić sta bila na več velikih tekmovanjih udarna naveza slovenske reprezentance. Po šestih letih sta letos znova skupaj zaigrala za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Brata Dragić sta bila na več velikih tekmovanjih udarna naveza slovenske reprezentance. Po šestih letih sta letos znova skupaj zaigrala za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com

Dolgo se je zdelo, da je 36-letni Ljubljančan 17. septembra 2017 zadnjič oblekel dres s slovenskim grbom. Takrat je bilo "slovo" seveda popolno – s pokalom Nikolaja Semaška v rokah –, toda pet let pozneje, ko bo Slovenija vendarle branila evropsko krono, bo med glavnimi aduti selektorja Aleksandra Sekulića tudi starejši izmed bratov Dragić. Junija se je vrnil, sprva je bilo rečeno, da le za poslovilno tekmo v Stožicah proti Hrvaški v kvalifikacijah za SP, toda kmalu se je šušljajo, da se popularni Gogi spogleduje tudi z nastopom na evropskem prvenstvu.

Sorodna novica Zoran Dragić: Želimo si medalje, a se zavedamo, da ne bo lahko

Prepričevali so ga tako rekoč vsi soigralci, ko je dobil na zdravniškem pregledu novega kluba Chicago Bulls zeleno luč, pa je potrdil, da bo zadnji ples legendarnega kapetana vendarle na velikem tekmovanju. Junija je v garderobi soigralcem dejal, da je zadnjih pet let pogrešal te občutke zadnjih in da se je imel v njihovi družbi zares lepo, zdaj pa bo torej njihov vodja tudi v Nemčiji, kjer bo Slovenija odigrala že skupinski del evropskega prvenstva: "Za mano sta res lepa dva meseca. Še posebej lepo je bilo igrati doma pred domačim občinstvom v Stožicah in Celju. V teh petih letih bi sicer lahko igral le olimpijske igre, drugo tako ne bi bilo mogoče zaradi Fibinih pravil in teh oken. Lepo je priti nazaj. Želja je, da dobimo kolajno, da nekaj skupaj osvojiva tudi z bratom. Mogoče je bilo to tisto, kar je pretehtalo pri odločitvi, da se vrnem."

Zdaj Slovenija s tarčo na hrbtu

Goran Dragić je za Slovenijo odigral 83 tekem, dosegel pa 991 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić je za Slovenijo odigral 83 tekem, dosegel pa 991 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je že pred Goranovo potrditvijo igranja v Kölnu in – če bo seveda reprezentanca uspešna v skupinskem delu – pozneje v izločilnih bojih Berlina sodila v najožji krog favoritov letošnjega turnirja najboljših izbranih vrst stare celine, velika pa so tudi pričakovanja navijačev in slovenske javnosti: "Sam ne čutim dodatnega pritiska. Res je, da vsa država od nas pričakuje medaljo. To je tudi naš cilj, ampak moramo biti potrpežljivi. Imamo težko skupino in treba je iti tekmo po tekmo. Verjamem, če bomo dobro odprli prvenstvo, da lahko osvojimo tudi kolajno. Zdaj imamo mi tarčo na hrbtu, saj vsak hoče premagati evropskega prvaka. To prvenstvo bo najmočnejše do zdaj in se že veselim vseh teh tekem. Če hočemo osvojiti kolajno, moramo premagati najboljše."

Evropski prvaki so nanizali deset zaporednih zmag, sedem v avgustu, kar je bila odlična popotnica pred EP-jem, a povsem zadnjo tekmo, ko so se v Münchnu pomerili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, pa so proti Nemčiji izgubili: "Nismo še tam, kjer bi morali biti, ampak vemo, da je na evropskem prvenstvu veliko tekem. Mislim, da če bi bili zdaj že v najboljši formi, ne bi bilo dobro. Imamo pet tekem v skupini, kjer bo pomembna prav vsaka. Takrat dobiš občutek, kje si. Tekme res ne bodo lahke, me pa veseli, da igramo dokaj blizu doma, in upam, da nas bo prišlo podpret čim več navijačev, mi pa jim bomo skušali vrniti z našimi igrami."

Dobra kemija je tisto, kar največ šteje

Na omenjenem obračunu z Nemci je z devetimi točkami na vrhu lestvice strelcev slovenske reprezentance na uradnih tekmah prehitel Teomana Alibegovića, še na treh srečanjih pa mora stopiti na parket, da bo ulovil tudi rekorderja po številu nastopov Jako Lakoviča. Po fantastičnih predstavah na EP-ju 2017 pa je že tako ali tako svoje ime z zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenske košarke. Bil je glavni akter največjega uspeha slovenskega klubskega športa, čez slabe tri tedne pa želi svojo zbirko še dopolniti: "Vesel sem, da imam zlato kolajno, a če je mogoče, zakaj ne bi imel dveh. Ni veliko reprezentanc ubranilo naslova, zakaj ga ne bi Slovenija. Imamo kakovostno ekipo, dobro se razumemo in kemija je res prava. To je tisto, kar največ šteje. Navsezadnje, ko bodo težke tekme, bo ta skupinska moč prišla do izraza in to mi imamo."

Ob vrnitvi v reprezentanco je dal jasno vedeti, da je glavni protagonist zdaj Luka Dončić. Zvezdnika Dallasa je primerjal z Batmanom, sebe pa označil za Robina. Nekaj tekem je zdaj začel na klopi, se potem na igrišču z Luko dobro ujel, hkrati pa poskrbel, da ritem igre ob Dončićevem počitku na parketu ni padel: "Vse to je del taktike. Luka se je na olimpijskih igrah kar precej utrudil. Žoga je večino časa pri njem. Nekako poskušamo poskrbeti, da ko je na klopi, sem ravno takrat v igri. Tako bomo lahko držali ta ritem. Na koncu pa verjamem, da bova skupaj zaključevala tekme. Najpomembneje je, kdo je na igrišču, ko se tekma lomi. Meni je vseeno, ali začenjam ali prihajam s klopi. O tem sva se s selektorjem pogovorila. Zagotovo bo to odvisno tudi od tekmeca na prvenstvu."