Po številu nastopov za slovensko reprezentanco je Zoran Dragić na 13. mestu, je pa peti po številu točk. Foto: www.alesfevzer.com
Po številu nastopov za slovensko reprezentanco je Zoran Dragić na 13. mestu, je pa peti po številu točk. Foto: www.alesfevzer.com

V izbrani vrsti je debitiral na evropskem prvenstvu leta 2011 v Litvi. Dve leti pozneje je bil na domačem turnirju ob Goranu drugi slovenski strelec, enako na svetovnem prvenstvu v Španiji 2014, ob odsotnosti starejšega brata pa je na EP-ju 2015 prevzel glavno breme. Odlično je odigral tudi kvalifikacije za prvenstvo 2017, ki pa ga je moral zaradi poškodbe izpustiti. V finalu je s tribune carigrajske dvorane Sinan Erdem spodbujal soigralce, ki so si pokorili košarkarsko Evropo.

"Vesel sem, da sem del reprezentance. Vedno pravim, da kadar koli bom zdrav, bom igral. Takrat žal ni bilo mogoče. Zdaj je. Ekipa je podobna kot leta 2017, je pa prvenstvo letos res izjemno močno. Odzvalo se je največ zvezdnikov do zdaj in bo zelo napeto," je dejal 33-letni Ljubljančan, ki je bil lani na olimpijskih igrah med najučinkovitejšimi posamezniki izbrane vrste, tudi letos pa se pričakuje, da bo ob obrambi evropske krone odigral pomembno vlogo tako ofenzivno kot tudi defenzivno.

Eno najtežjih prvenstev do zdaj

Ob Zoranu Dragiću od aktualnih reprezentantov v domovini za Cedevito Olimpijo igra še Edo Murić. Foto: www.alesfevzer.com
Ob Zoranu Dragiću od aktualnih reprezentantov v domovini za Cedevito Olimpijo igra še Edo Murić. Foto: www.alesfevzer.com

"Zavedamo se, kako pomembno je prvenstvo in da nas čaka težko delo. Vemo, kakšen potencial imamo in koliko imamo še prostora za napredovanje. Moramo biti samo vztrajni. Vsekakor si želimo medalje, a se zavedamo, da ne bo lahko. Smo v najtežji skupini, kar je dobro. Upam, da pokažemo najboljše igre in se s prvega mesta prebijemo iz skupine, kar bi nam olajšalo delo naprej," je dodal Dragić, ki hkrati poudarja, da so Slovenci kot evropski prvaki zdaj tisti s "tarčo na hrbtu": "Vsi hočejo premagati Slovenijo. Ne smemo pozabiti, da so tu zelo nadarjene reprezentance, ki so vedno bile v vrhu, kot so Francija, Srbija, Grčija, Litva … Kot se napoveduje, bo to eno najtežjih prvenstev do zdaj. Letos sodimo med favorite. Branimo naslov in vedno vsak hoče premagati prvaka. Kot smo bili tudi mi na vseh teh prvenstvih, ko smo igrali proti recimo Španiji in Franciji še dodatno motivirani."

Tako ali tako je skupina, ki bo igrala v Kölnu, na papirju daleč najmočnejša, že udaren pa bo začetek, saj se bo Slovenija v četrtek na uvodu prvenstva v ponovitvi lanskega finala kvalifikacij za olimpijske igre srečala z Litvo. V Kaunasu so bili evropski prvaki boljši, ko so se odlično borili pod obema obročema, kjer ima baltski velikan tudi najboljše posameznike: "Prva tekma je vedno zelo pomembna, motiva ne bo manjkalo. Dobro se poznamo z Litvo. Pogosto se srečujemo z njimi, imajo pa nekaj novih igralcev. Vemo, da so najmočnejši pod košem, kjer sta Valančiunas in Sabonis. Treba se bo stepsti z njimi in dobro zapirati, da dobimo skok, po katerem lahko razvijemo našo hitro igro."

Že dokazali, da znajo igrati dobro obrambo

Sorodna novica Prepelič: Imamo dovolj kakovosti, da ubranimo naslov

V primerjavi s turnirjem v Kaunasu lani, kjer si je Slovenija izborila prvo vozovnico za olimpijske igre, je vrsta Aleksandra Sekulića močnejša, saj se je vrnil Goran Dragić, tako da bosta brata znova zaigrala skupaj: "Goran prinaša dodano vrednost. Vemo, da je Luka Dončić svet zase, ampak zdaj, ko Luko spočiješ, je tu tudi Gogi, ki lahko povleče ekipo za sabo. Tako ni nihanj v igri. Imamo dve dimenziji. Smo dobro pokriti, le vztrajati moramo pri tej naši igri. Vemo, da je večina reprezentantov že igrala tako težke tekme, posebej Goran pa ve, kdaj je treba kaj reči in potegniti potezo. Zelo dolgo se poznamo, saj že toliko let igramo skupaj. Do potankosti vemo, kaj kdo dela najbolje in zakaj je v reprezentanci. To je naš velik adut."

"Smo že dokazali, da znamo igrati dobro obrambo," je prepričan Zoran, ki bo tudi v prihajajoči sezoni igral za Cedevito Olimpijo. Do zdaj je bilo največ pomanjkljivosti prav v obrambni igri slovenskih košarkarjev, ki se zavedajo, da imajo tu največ rezerv in kar bo treba do EP-ja brez dvoma dvigniti na višjo raven: "Ko bomo igrali obrambo, kakršno znamo, in dobivali obrambni skok, mislim, da nam težko kdo parira v protinapadih. To je tisto, kar nas najbolj krasi. Potem se odpirajo tudi druge opcije. Ko enkrat steče met, se odpira prostor za prodore. Ko tekmec potem znova igra ožje, lahko znova mečemo. Ko razširi, Dončić in Goran delata svoje in ga imaš v šahu. Vemo, kaj so naše dobre stvari in kaj so slabosti, ki jih hočemo čim bolj skriti."

Visok poraz v Münchnu prava streznitev pred evropskim prvenstvom