Junaka Južne Koreje Hee-chan Hwang in Hueng-min Son. Foto: Reuters
Junaka Južne Koreje Hee-chan Hwang in Hueng-min Son. Foto: Reuters

Ob urugvajskem vodstvu z 2:0 nad Gano na sočasnem drugem obračunu skupine H je bilo jasno, da morajo Korejci le zmagati in bi med najboljših 16 reprezentanc 22. SP-ja potovali z drugega mesta. V 91. minuti jim je uspelo. Po portugalskem kotu je do žoge prišel Hueng-min Son, ki jo je globoko iz svoje polovice popeljal v napad, prišel pred nasprotnikov kazenski prostor, kjer je bil obdan s šestimi varovanci Fernanda Santosa, toda korejski kapetan je našel imenitno rešitev. Žogo je spravil med nogama Dioga Dalota do Hee-chan Hwanga, ki je vtekal, bil hitrejši od Bernarda Silve in premagal še Dioga Costo.

Izvrsten protinapad Hwanga in Sona za korejsko zmago
Sorodna novica Urugvajci drago plačali grehe iz prvih dveh krogov

Portugalska je imela osmino finala zagotovljeno že pred zadnjim krogom, potem ko je prvi dve tekmi dobila. Z Južno Korejo se je pomerila šele drugič in znova ostala praznih rok. Azijski tigri so dobili tudi medsebojni dvoboj na domačem svetovnem prvenstvu pred 20 leti, ko so bili boljši z 1:0. Tisti turnir je bil zanje tudi daleč najuspešnejši, saj so bili celo četrti. Letos na SP-ju igrajo 11. zapored, šele tretjič pa so prišli v izločilne boje. Na svojem osmem prvenstvu so se petič prebili iz skupinskega dela.

Portugalska je povedla, toda Južna Koreja je odlično odgovorila. Zadela že 12 minut po zaostanku, toda po prepovedanem položaju, deset minut pozneje pa vendarle izenačila. V drugem polčasu so varovanci portugalskega strokovnjaka Paula Benta, ki je zaradi kazni nervozno srečanje spremljal s tribune, bili potrpežljivi. Imeli so nekaj priložnosti, toda portugalska obramba na čelu s Costo je bila zanesljiva. Vse do sodnikovega dodatka ...

Horta že v peti minuti zadel za vodstvo Portugalske
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Portugalska, ki je začela s precej premešano postavo, je že v peti minuti načela korejsko mrežo. Pepe je začel akcijo z dolgo podajo, na desni strani je zaposlil Dalota, ki je švignil mimo Jin-Su Kima, nato pa žogo poslal v sredino, kjer je vtekal Ricardo Horta, ki je premagal Seung-Gyu Kima. V 17. minuti se je zatresla portugalska mreža. Hueng-min Son je s predložkom našel Gue-Sung Choja, ki je strelja z glavo. Costa je odbil, nato pa je žogo za njegov hrbet pospravil Jin-Su Kim, ki pa je bil v prepovedanem položaju.

Deset minut pozneje so azijski tigri znova zadeli, tokrat pa je gol obveljal. Kang-In Lee je izvedel kot. Nespretno je posredoval Cristiano Ronaldo, od katerega se je žoga odbila pred vrata, kjer jo je v mrežo pospravil Young-Gwon Kim. Portugalski kapetan se je tri minute pozneje sam znašel pred Seung-Gyu Kimom, ki pa je dobil dvoboj iz oči v oči. Če bi Ronaldo zadel, bi VAR zaradi prepovedanega položaja zagotovo gol razveljavil. Prvi portugalski zvezdnik je imel še eno veliko priložnost. V 42. minuti je z razdalje sprožil Vitinha, čuvaj korejski vrat je odbil, pritekel je Ronaldo, ki pa je z glavo žogo poslal mimo vrat.

Young-Gwon Kim izenačil po kotu
12-02 (H) South Korea-Portugal( id: 3854607), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-02 (H) South Korea-Portugal( id: 3854607), Postave
12-02 (H) South Korea-Portugal( id: 3854607), Statistika tekme
Lestvica:                           
PORTUGALSKA        3  2 0 1  6:4  6 
JUŽNA KOREJA       3  1 1 1  4:4  4 
URUGVAJ            3  1 1 1  2:2  4 
GANA               3  1 0 2  5:7  3 
Južni Korejci kaznovali portugalsko anemičnost
Vrhunci tekme Južna Koreja - Portugalska
Rajanje Južnih Korejcev v Dohi