Blind vrnil uslugo Dumfriesu, ki je zadel za 3:1

Američani so hitro zagrozili, a jih je uvodni gol Nizozemcev ohladil, še dodatno jih je poparil zadetek v zadnjih sekundah prvega dela. Po zapravljenih priložnostih so ZDA z obilo sreče prepolovile zaostanek, vendar so jih oranžni ekspresno kaznovali z novo usodno akcijo po krilih.

Dve podaji in še gol, s katerim je razblinil ameriške upe na izenačenje. Igralec tekme – Denzel Dumfries, 26-letni bočni branilec Interja. Foto: Reuters
Dve podaji in še gol, s katerim je razblinil ameriške upe na izenačenje. Igralec tekme – Denzel Dumfries, 26-letni bočni branilec Interja. Foto: Reuters

Podaje s krilnih položajev so odločile prvo tekmo osmine finala, pri čemer je blestel Denzel Dumfries, najboljši igralec tekme na Halifovem stadionu v Al Rajanu. Kljub neobičajni podrejenosti pri posesti žoge (42:58) je bil Oranje vedno nevaren, ko je prišel pred ameriška vrata.

Za Neevropejce nepremagljivi že 20 tekem

Nizozemska je ohranila tradicijo in zdaj že 20 tekem na svetovnih prvenstvih ne pozna poraza proti reprezentancam izven Evrope (če ne upoštevamo izvajanj 11-m ob izenačenih tekmah v izločilnih bojih). Ob tem je selektor Louis van Gaal svoj niz neporaženosti na SP-jih podaljšal na 11 tekem in je ujel Maria Zagalla ter bo v četrtfinalu lovil rekord Felipeja Scolarija (oba selektorja in svetovna prvaka z Brazilijo).

Zmaga na živahni tekmi z Američani je morala zdaj zadovoljiti tudi van Gaalove kritike v domovini, kjer je bila večina komentatorjev kritičenih do grozno dolgočasne igre Nizozemske, ki pa je suvereno osvojila skupino A in se zdaj prebila v četrtfinale SP-ja 2022, kjer jih zanesljivo čaka soočenje še z eno neevropsko reprezentanco.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

20 podaj Nizozemcev za vodilni gol

Uvod prve tekme izločilnih bojev je pripadel ZDA. Že v 3. minuti so Američani prišli do velike priložnosti: Christian Pulisic se je soočil iz oči v oči z 203 cm visokim nizozemskim vratarjem, a je Andries Noppert z nogo preprečil ekspresno vodstvo ZDA.

V 10. minuti so Nizozemci sestavili dolgo in učinkovito akcijo, ki jim je v prvem resnem napadu prinesla vodstvo. Po seriji lepih in 20 natančnih podajah je sledil šah-mat: Cody Gakpo je Depayjevo žogo podaljšal na desno stran, od koder je Denzel Dumfries s prvim dotikom poslal predložek na rob 16-m prostora, kjer je neubranljivo zadel Memphis Depay. S 43. golom na 85. tekmi je 28-letni napadalec postal drugi najboljši strelec Nizozemske, pred njim je s 50 goli le še Robin van Persie.

Depay v 10. minuti popeljal Nizozemsko v vodstvo

Nova podaja Dumfriesa, tokrat Blindu

Nizozemski gol je presekal Američane, ki so tako silovito začeli tekmo. Favoriti so mirno dušili ameriške poskuse, sami pa sestavili še nekaj obetavnih daljših napadov. Šele v zaključku prvega polčasa so ZDA prišle do drugega strela: Timothy Weah je v 42. minuti silovito sprožil z razdalje, a je bil Noppert na mestu. Sledil je nov niz ameriških poskusov na krilih Serginha Desta, vendar spet so zadeli Nizozemci.

V zadnjih sekundah prvega dela, je Dumfries preigraval na desnem krilu in nato z novo natančno podajo na robu kazenskega prostora našel Daleyja Blinda, ki je zabil za 2:0.

Blind ob izteku 1. polčasa podvojil vodstvo Nizozemske

Srečen gol za prepolovitev zaostanka

Drugi polčas je hitro prinesel priložnost Američanom, natančneje osrednjemu branilcu Timu Reamu, a je napadalec Gakpo zbil žogo z golove črte in preprečil znižanje na 2:1. Na drugi strani je Dumfries znova pripravil izjemno priložnost, a je Matt Turner ubranil Depayev gol. Sledil je nov niz priložnosti na obeh straneh. V 71. minuti je Turner v nekaj sekundah branil dva nevarna strela oranžnih. Z razdalje je udaril Koopmeiners, ameriški vratar je odbil do Depaya, ki je streljal z glavo, a je Turner odbil še ta poskus.

V 75. minuti so Nizozemci pred svojimi vrati podarili žogo, a je rezervni napadalec Haji Wright bil premalo odločen pri zaključnem strelu. Wright se je odkupil z bolj naključnim, a osupljivim golom. Po novi napaki Nizozemcev je imel Pulisic na desni strani ogromno prostora, njegova podaja je zadela Wrighta v nogo in žoga je v visokem loku pristala v golu za 1:2.

Nenavaden gol Wrighta za prepolovitev zaostanka

Dumfries hitro zatrl ameriške upe

Ameriški juriš je trajal le pet minut, ko so si Nizozemci povrnili prednost dveh golov. Tokrat je Blind vrnil uslugo Dumfriesu: podaja z leve strani na drugo vratnico, kjer je bil 26-letni bočni branilec popolnoma sam in je zlahka zadel za 3:1. Zadnje minute so bile zgolj formalnost, preden je Oranje začel s proslavljanjem sedmega četrtfinala v njihovi bogati nogometni zgodovini. Na drugi stopnički izločilnih bojev so Nizozemci obstali le enkrat – v ZDA 1994.

Vrhunci tekme Nizozemska - ZDA
12-03 (1/8) 1A-2B( id: 3370550), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-03 (1/8) 1A-2B( id: 3370550), Postave
12-03 (1/8) 1A-2B( id: 3370550), Statistika tekme