Po dolgem poletu iz Dohe s postankom v Rimu je letalo z moško člansko reprezentanco Argentine pristalo na Ezeizi ob 2.22 zjutraj po lokalnem času.

Lionela sta prinesla zlati kip z globusom v Argentino. Skozi vrata letala sta prva stopila kapetan Messi in selektor Scaloni. Foto: Reuters
Lionela sta prinesla zlati kip z globusom v Argentino. Skozi vrata letala sta prva stopila kapetan Messi in selektor Scaloni. Foto: Reuters

Airbus A330 družbe Aerolinas Argentinas je nosil napis "ena ekipa, ena država, ene sanje", na njegovem zadnjem krilu pa sta narisana obraza Messija in Angela Di Marie, drugega junaka nedeljskega finala, ki je dosegel drugi zadetek proti Franciji.

Na odprtem avtobusu so se Lionel Messi in druščina odpeljali proti bližnjemu nogometnemu posestvu argentinske zveze – Afa Ezeiza, kjer so prenočili, kolikor bodo lahko. Četudi so se novi svetovni prvaki vrnili v domovino sredi noči, jih je na letališču in ob cesti pričakalo na tisoče ljudi, zaradi česar je pot, dolga le štiri kilometre, trajala skoraj uro in pol.

Leta 1986: šest ur za 30 km

Opoldne (ob 16.00 po srednjeevropskem času) se bosta v Buenos Airesu predvidoma začela uradni sprejem in slavje ob osvojitvi tretjega naslova svetovnih prvakov v nogometu. Takrat se bosta začela odprti avtobus in karavana s prvaki pomikati iz Ezeize proti središču argentinske prestolnice. Cilj odprave bo sloviti Obelisco na Aveniji 9. julija v središču velemesta.

Ko so Argentinci leta 1986 nazadnje postali svetovni prvaki, so Diego Maradona in druščina ob podobnih prizorih potrebovali kar šest ur za tovrstno pot. Najkrajša pot od posestva Afe do Obelisca je dolga 30 km.

Že ponoči norišnica ob prihodu Argentincev v domovino

Državni praznik, ki pa provincam ne diši

Argentinska vlada je še prihodom prvakov razglasila torek, 20. december, za praznični in dela prost dan, kar je pri politični opoziciji sprožilo nasprotovanje. Nekatere zvezne province so napovedale, da ne bodo imele prostega dne, ker je obvestilo prišlo prepozno in škodi predvsem običajnim poslom. Osrednje slavje bo potekalo v Buenos Airesu, medtem ko drugje po obširni državi ni potrebe po prekinitvi dela, ki se bo začela opoldne.

Brez politikov na sprejemu prvakov

Vlada je v ponedeljek ponudila, da se novopečeni svetovni prvaki z navijači poveselijo pri predsedniški palači, medtem pa bi se predsednik države Alberto Fernandez umaknil in v celoti prepustil Caso Rosado (rdečo hišo) nogometašem. To je bil poskus ohranitve tradicije iz leta 1986, ko se je takratni prvi demokratično izvoljeni predsednik po padcu vojaške hunte Raul Alfosin prav tako umaknil in v celoti prepustil oder Maradoni in prvakom iz Mehike.

Vrhunci tekme Argentina - Francija

A zaradi politične krize (obsodbe podpredsednice in nekdanje predsednice Cristine Kirchner zaradi korupcije) in rastoče gospodarske krize (letna stopnja inflacija se bliža 100 odstotkom) je iz argentinske nogometne zveze (Afa) prišlo sporočilo, da se želijo nogometaši v celoti izogniti politikom. Prav tako ne želijo slaviti na krajih, ki jih argentinska javnost dojema kot politične prostore, kar nedvomno sta predsedniška Casa Rosada in Plaza de Mayo pred njo. Nasprotno je Obelisco na najširši aveniji na svetu prizorišče za navijače, ki so tam spremljali in slavili šampionski pohod Argentincev na SP-ju 2022.