095 Messi, Argentina, Messi!

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta se v zadnji sezoni leta 2022 ozrla na športni dogodek leta.

Najbolj vznemirljiv finale v zgodovini svetovnih prvenstev v nogometu se je končal s slavjem Argentincev po izvajanju enajstmetrovk, s katerimi so porazili branilce naslova Francoze. Prvo ime je Lionel Messi, ki je uresničil svoje otroške sanje.

Sorodna novica Pravljični konec Messijeve argentinske epopeje

Matrica po imenu EA Sports

"Sanjski zaključek zadnjega plesa, čeprav bo mogoče odplesal še kakšen krog. A dejansko ni bilo zapisano v zvezdah, temveč v bitih, algoritmih in legendarni nogometni računalniški igri. Strašljivo, a resnično: četrtič zapored je EA Sports izvedel simulacijo in četrtič je napovedal pravilno, kdo bo postal svetovni prvak. Dejansko živimo v Matrici," se je pošalil Toni Gruden.

Sorodna novica Naslov svetovnih prvakov usojen Argentini, napoveduje EA Sports

Čisto točnega razpleta simulacija kultne računalniške nogometne igre sicer ni zadela, saj je predvidela južnoameriški finale, zato pa je postavila dvoboj Argentine in Francije v polfinale. Vendar šteje končni izid: naslov za Argentince in s tem se je nadaljeval niz pravilnih napovedi studia EA Sports.

Messi je potreboval zlati kip

Algoritmi pri ocenah, temelječih na statistiki Opte, so na prvo mesto med igralci postavili Lea Messija in kapetan Argentine je bil po infarktnem slavju v finalu pričakovano izbran za najboljšega igralca turnirja. Zlati čevelj za najstrelca mu je sicer speljal osmoljenec finala Kylian Mbappe, a za bolho je štel le zlati kip z globusom.

"Pogosto se zgodi, da tako napisanim scenarijem ob koncu zmanjka tista pravljična pika na i. Velikokrat je bilo rečeno, da Messi za status največjega v zgodovini te igre potrebuje ta naslov. Samo – ali ga je res?" se je ob (ne)hvaležni debati o statusu največjega igralca do zdaj (in ne vseh časov) vprašal Slavko Jerič.

Riddle: Opinion Poll - Je Lionel Messi z naslovom svetovnega prvaka postal 'največji' nogometaš vseh časov?

"Zdaj je tudi v reprezentančnem pomenu največji. D10S. Kot Maradona je reprezentanco popeljal v dva finala SP-jev, oba sta enega dobila, enega izgubila, pri čemer je šlo pri Leu za dve precej različni ekipi. Sočasno je … Koliko let je Messi že najboljši oz. med najboljšimi? 17 let. Tudi osebno, zasebno in vedenjsko se razlikuje od Diega in je tudi zunaj zelenic zgled in navdih. Da, Leo je potreboval ta zlati kip z globusom. O tem je sanjal od malega," odgovarja Gruden na zgornje vprašanje.

Samo Leo Messi in Angel Di Maria sta ostala v ekipi, ki je izgubila finale z Nemčijo v Braziliji 2014. Zdaj sta someščana iz Rosaria dobila drugo priložnost in jo izkoristila. Foto: Reuters
Samo Leo Messi in Angel Di Maria sta ostala v ekipi, ki je izgubila finale z Nemčijo v Braziliji 2014. Zdaj sta someščana iz Rosaria dobila drugo priložnost in jo izkoristila. Foto: Reuters

Goli Di Marie nujni za slavje v finalih

Messi je leta 2005 popeljal Argentino do naslova mladinskih svetovnih prvakov. Na Nizozemskem je bil najboljši strelec in igralec, z dvema 11-metrovkama je odločil finale proti Nigeriji. S tem je obveljal za "novega Maradono". Sledila je dolga reprezentančna plovba, ki je šele na koncu v zadnjem letu in pol prinesla največje uspehe.

"Če pogledamo članska reprezentančna finala Messija, je bila to osma tekma za naslov, zdaj je dobil štiri in na prav vseh štirih (Peking 2008, Copa America 2021, Finalissima 2022 in Katar 2022) se je med strelce vpisal Angel Di Maria," sta sovoditelja MMC-jevega podkasta poudarila pomen drugega veterana iz Rosaria Angela Di Marie, ki pa po neverjetnem dvojčku Mbappeja v pičlih 95 sekundah na koncu ni bil veliki junak finala.

Vabljeni k poslušanju

Deschamps verjame, da so serije 11-metrovk loterija

Po 75. minuti se je začela druga tekma, vrnitev Francozov prvič in še drugič v podaljšku. Na koncu je o naslovu svetovnega prvaka odločala serija strelov z bele točke. "Čisto tehnično so bili Argentinci pripravljeni, Francozi pa kriminalno ne. Selektor Didier Deschamps kljub vsem kvalitetam, izkušnjam, lovorikam namreč meni, da gre za srečo in ne poudarja vadbe enajstmetrovk. Francija je izgubila na svetovnih prvenstvih po 11-metrovkah dva finala, lani izpadla z Eura, potem ko je proti Švici v zadnjih 10 minutah zapravila vodstvo s 3:1. Zveni znano?" Gruden opisuje neobičajen odnos francoskega selektorja do 11-metrovk, ki ob neodločenih tekmah na koncu dajo zmagovalca. Deschampsova teza je, da se na treningih ne da poustvariti pritiska ob izvajanju odločilnih strelov.

Hugo Lloris ni drugič zapored dvignil pokala za svetovne prvake in je moral štafeto predati Emilianu Martinezu, ki je s svojimi potezami in izjavami dvignil obilo prahu. Foto: Reuters
Hugo Lloris ni drugič zapored dvignil pokala za svetovne prvake in je moral štafeto predati Emilianu Martinezu, ki je s svojimi potezami in izjavami dvignil obilo prahu. Foto: Reuters

Odločilna razlika v vratarju in pripravi

Na koncu je bil ključni dejavnik vratar. Emiliano Martinez je v zadnji minuti tekme ubranil strel Kola Muanija iz oči v oči in šel z vso samozavestjo v enajstmetrovke, pri katerih je z besedami in potezami vplival na Comana in Tchouamenija, da sta zapravila strela. V karieri je Dibu vključno z Mbappejevima goloma v finalu ubranil 10 najstrožjih kazni, prejel pa 25 golov (28,5 %). Kapetan Hugo Lloris je v dolgi karieri ubranil 17 enajstmetrovk, prejel pa kar 95 golov (15 %).

Zadnjih 14 strelcev iz nasprotnih ekip je v loterijah zatreslo mrežo Francije. Zadnji, ki je zapravil 11-metrovko proti Francozom je bil Italijan Luigi Di Biagio v četrtfinalu SP-ja 1998. Francija je zdaj na velikih turnirjih izgubila pet od osmih loterij. Na drugi strani je Argentina za svojo tretjo zvezdico dobila šesto od sedmih izvajanj 11-metrovk na svetovnih prvenstvih.


Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem pa še o naslednjih temah:
− čustveni vlak smrti med finalom,
− reprezentančne muke Messija,
− dobrodošla klofuta Savdske Arabije,
− Scalonijeve prilagoditve tako ekipe kot sistema,
− zakaj je vodstvo z 2:0 najbolj nevarno za Argentince,
− popolna nemoč Francozov v prvem polčasu,
− Deschampsov odziv in zasuk ter vrnitev v igro,
− Mbappejev šov in vztrajnost za hat-trick,
− kaj čaka Messija v PSG-ju in po izteku pogodbe,
− naj Deschamps ostane ali naj pride Zidane,
− zanimivost o številki 95.