"Za svojo ekipo lahko rečem, da smo upali, da presenetimo. Vendar so v tej želji, sploh v prvem skoku, dekleta kar konkretno grešila. Sem nismo prišli brez težav, imamo jih že vso zimo in tudi zdaj pred svetovnim prvenstvom in na njem. Nika Križnar je zbolela, včeraj smo imeli Emo Klinec na magnetni resonanci ... Na SP-ju moraš biti stoodstoten in priti s polno mero motivacije, ki je mi nismo nabrali, prišli pa smo z upanjem," je ob koncu ponesrečenega četrtkovega večera na vrhu mešane cone zbral misli glavni trener slovenskih skakalk.

Tolažba Eme Klinec in Nike Križnar. Slednja je zaradi gripe v izolaciji, kar je težava za vse, saj velja za osebo, ki sprošča in povezuje celotno slovensko ekipo. Foto: BoBo
Tolažba Eme Klinec in Nike Križnar. Slednja je zaradi gripe v izolaciji, kar je težava za vse, saj velja za osebo, ki sprošča in povezuje celotno slovensko ekipo. Foto: BoBo

Tretjič na SP-ju brez Slovenk med deseterico

Brez uvrstitve v deseterico so Slovenke na velikih tekmovanjih ostale zgolj dvakrat. Prav na premieri na velikem odru v Liberecu 2009, ko je bila Manja Pograjec kot najboljša Slovenka 24. Na tretjem SP-ju za skakalke v Val di Fiemmeju je bila Špela Rogelj 13. Na preostalih petih SP-jih in vseh treh olimpijskih igrah so Slovenke krojile razplet v najboljši deseterici.

"Pozitivno je, da je Nika Križnar s pol moči, ki jo ima, 'zborbala' nastop. Ema danes pač ni mogla zaradi bolečin, ki jih ima, to prinese dvome in ni mogla pokazati tistega, kar je pred dvema letoma v Oberstdorfu. Za mlado Niko Prevc je bil to prvi nastop na SP-ju, v drugem skoku je bila sproščena in je skočila 'normalno'. Katra Komar in Maja Vtič pa sta vsaka naredili po en dober skok, kar je premalo," je Zoran Zupančič pokomentiral nastope vseh petih Slovenk.

Skromen obisk prve skakalne tekme

Najslabšo tekmo zime so Slovenke uprizorile na prvi najpomembnejši tekmi na domačem SP-ju. V sozvočju s tekmovalnim neuspehom orlic je bila tudi kulisa, ki ni bila nič planiška. Uradna številka vseh obiskovalcev v Planici na dan s prvimi tremi končnimi odločitvami je 5.500, kolikor so našteli s čitalci vstopnic in akreditacij. Po napovedih prirediteljev se lahko v Planici na en tekmovalni dan SP-ja nabere do 18 tisoč obiskovalcev. Že na oko je bilo jasno, da je bilo po zaslugi tujih navijačev več gledalcev na tekaškem stadionu, kjer se je čez dan odvijal sprint tekačic in tekačev.

V izteku Rožman-Bloudkove skakalnice se je nabralo slabega tisoč ljudi. A že po prvi seriji so nekateri Slovenci raje odšli proti Ratečam kot, da bi do konca spremljali prvo skakalno tekmo. Tudi druga skakalna tekma Planice 2023 pripada skakalkam: v soboto opoldne jih čaka ekipna tekma. Po izidih posamične tekme na srednji skakalnici gre Slovenija na ekipno tekmo komaj kot peta reprezentanca, saj so imele boljše četverke vse štiri preostale velesile ženskih skokov.

Čestitke novi svetovni prvakinji Katharini Althaus.Potem, ko ji je lani Urša Bogataj vzela olimpijsko zlato, je bila ponovno v boju za vrh. Napadla je v finalu ni uspela.

Zoran Zupančič

Ekipna tekma kot popravni izpit

"Zdaj se moramo nekako zbrati, najti najboljše skoke in zgraditi pozitivno zgodbo do sobotne, ekipne tekme. Ne vidim drugega, kot da gremo v boj za kolajno na ekipni tekmi," Zupančič upa na hiter preobrat v slovenskem taboru.

Bojazen pred skromnim obiskom tudi na skakalnih tekmah se je uresničila. Bodo navijači tako kot
Bojazen pred skromnim obiskom tudi na skakalnih tekmah se je uresničila. Bodo navijači tako kot "orlice" vtis popravili v soboto, ko bosta na sporedu kar dve tekmi na srednji skakalnici? Foto: www.alesfevzer.com

Pred letom dni so bile Slovenke na Olimpu in so zavladale ženskim skokom. "Če začnem naštevati kaj vse nas spremlja letos. Od poškodbe Urše Bogataj, gleženj Nike Križnar, ki je vlekla bolečine, potem še vsaj, ne vem, šestkrat, sedemkrat zbolela. Viroze, glavoboli in zdaj še gripa. V glavnem, nismo prišli na SP s prav veliko pozitivnimi mislimi, kar nas je verjetno skrhalo. Videli smo posamezne dobre skoke, dobre, a ni bilo tistega naleta, ki smo ga imeli pred pred Oberstdorfom in pred Pekingom, kjer smo formo kot ekipa res lepo stopnjevali," se je na potek zime ozrl Zupančič.

Smučarski skoki so znova potrdili, kako hitro se obrne hierarhija in kako se zmagovalci nenadoma znajdejo v krizi. "Tokrat so dobile to izkušnjo, da na silo ne gre. Verjetno tudi same niso hotele narediti na silo, ampak to prišlo v glavo ob vseh teh težavah. Gremo zdaj naprej po zastavljenem programu," je Zupančič zaključil z mislijo uperjeno proti ekipni tekmi, kjer bodo Slovenke hočeš-nočeš popravljale bled vtis.