Primož Roglič je odlično opravil drugi del trase. Foto: EPA
Primož Roglič je odlično opravil drugi del trase. Foto: EPA

V soboto je 33-letni Kisovčan napadel na zadnjem vzponu 8. etape. Evenepoel mu ni uspel slediti in je izgubil 14 sekund. V vožnji na čas je moral dragocene sekunde v boju za končno zmago nujno nadomestiti, saj je bila zadnja etapa dokaz, da bo lahko imel na najtežjih klancih v primerjavi s slovenskim kolesarjem precej težav. Kapetan ekipe Soudal Quick Step je bil najhitrejši, toda v primerjavi s konkurenti je pridobil manj od pričakovanj.

23-letni belgijski as je svojo moč v kronometru pokazal na uvodnem dejanju 106. Dirke po Italiji pred osmimi dnevi, ko je bil v okolici Pescare korak pred konkurenco. Roglič je tedaj zaostal 43 sekund, na drugi preizkušnji v vožnji na čas letošnjega Gira pa je bil kapetan Jumba Visme bistveno bližje.

Roglič po slabšem začetku dobro stopnjeval ritem

Tokrat so morali kolesarji opraviti s 35 kilometri, cilj kronometra pa je bil v Ceseni. Evenepoel je na mokri cesti silovito začel in si v prvih 13 kilometrih privozil 11 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem Thomasom (Ineos Grenadiers), Roglič pa je bil počasnejši 31 sekund. Toda Remco je v nadaljevanju malce popustil, slovenski kolesarski šampion pa je stopnjeval ritem in počasi zmanjševal zaostanek.

Kljub etapni zmagi Remco Evenepoel ni bil najbolj zadovoljen z rezultatom, saj proti tekmecem ni veliko pridobil. Foto: Reuters
Kljub etapni zmagi Remco Evenepoel ni bil najbolj zadovoljen z rezultatom, saj proti tekmecem ni veliko pridobil. Foto: Reuters

Evenepoel je bil sicer še vedno zelo hiter, a le za las pred Thomasom. Na drugem vmesnem času je bil dve sekundi hitrejši od Valižana, na tretjem sta bila celo izenačena, v cilju pa je bila razlika torej minimalna. "Nisem dobro razporedil moči, začel sem precej prehitro. Preostanek kronometra je bil zato res slab. Po tehničnem delu v Ceseni sem imel nekoliko boljše noge, saj sem si nekoliko opomogel. Prvi del je bil dober, tako smo si tudi predstavljali vožnjo, v drugem delu pa se z vetrom v prsi nisem počutil najbolje," je preizkušnjo opisal Evenepoel.

Evenepoel priznal, da še vedno malo trpi zaradi padca

"To ni bil moj najboljši kronometer"

"To ni najboljši rezultat, vseeno pa je etapna zmaga lep dosežek. To ni bil najboljši kronometer moje kariere. Lahko smo zadovoljni z zmago in rožnato majico, toda šlo je precej na tesno," je dodal in spregovoril še o skupni razvrstitvi: "V redu je, da gremo s prednostjo proti goram. Ekipa Ineosa Grenadiersa bo imela načrt, kako me napasti, vendar tudi sami imamo dobro ekipo in smo samozavestni. Jutri si moram odpočiti, saj zadnja dva dneva zame nista bila najboljša."

Sekundo več je zaostal drugi kolesar Ineosa, Anglež Tao Geoghegan Hart. Na splošno so bile razlike zelo majhne, saj je bil Švicar Stefan Küng (Groupama FDJ) na četrtem mestu le štiri sekunde počasnejši. Njegov moštveni kolega Francoz Bruno Armirail je na petem mestu zaostal osem sekund, šesti pa je bil torej s 17 sekundami zaostanka že Roglič, sicer olimpijski prvak v vožnji na čas.

Primož Roglič je tudi drugi kronometer na letošnjem Giru končal na šestem mestu, a je tokrat lahko bistveno bolj zadovoljen, kot je bil po prvem. Foto: Reuters
Primož Roglič je tudi drugi kronometer na letošnjem Giru končal na šestem mestu, a je tokrat lahko bistveno bolj zadovoljen, kot je bil po prvem. Foto: Reuters

Pri Jumbo Vismo zadovoljni z rezultatom

"Dobro, je za nami in gremo dalje. Vedno si želiš biti pet minut spredaj, a hkrati tudi, da ne bi bil pet minut zadaj. Smo zadovoljni z rezultatom. V tem tednu je bilo izjemno veliko zahtevnih dni, ki jih je treba preživeti brez težav. Temu želimo slediti tudi v tem tednu," je za Val 202 povedal Roglič.

Z njegovo predstavo je bil zadovoljen tudi športni direktor nizozemske ekipe Marc Reef: "Tako z rezultatom, kot s tem, kar je Primož prikazal, smo zadovoljni. Prihajajo težki dnevi. Veselimo se prostega dneva, ko bo čas za počitek. Deseta etapa, ki sledi, ima prvih 80 kilometrov zelo težkih. Gre samo navzgor. Čaka nas klanec, potem spust in nato ravnina do cilja. Po prvem dnevu počitka je vedno boj, ko si znova na kolesu. Moramo biti pripravljeni, najprej pa bomo uživali v današnjem dnevu in tudi prostem ponedeljku."

Evenepoel skupno 47 sekund pred Rogličem

Evenepoel je znova oblekel rožnato majico, saj je do zdaj vodilni Norvežan Andreas Leknessund (DSM) na 19. mestu zaostal minuto in 15 sekund. Pred kronometrom je bila razlika med njima osem sekund. Belgijski zvezdnik v skupnem seštevku vodi 45 sekund pred Thomasom, Roglič pa na tretjem mestu zaostaja še dve več.

V ponedeljek bo na Giru prvi od dveh prostih dni, v torek pa se bo dirka nadaljevala s pretežno ravninsko etapo od Scandiana do Viareggia (196 km).

Roglič po zadržanem začetku kronometra odlično finiširal