Jasper Philipsen je ugnal Caleba Ewana. To je njegova četrta zmaga na Touru in 31. v karieri. Foto: Reuters
Jasper Philipsen je ugnal Caleba Ewana. To je njegova četrta zmaga na Touru in 31. v karieri. Foto: Reuters
Zadnja dva kilometra četrte etape Dirke po Franciji

Na razmeroma dolgočasni etapi je bilo najrazburljiveje v zadnjih nekaj kilometrih, ko se je karavana podala na dirkališčno stezo. Prvi je nanjo 2,3 km pred ciljem zapeljal Matej Mohorič in dolgo navijal tempo za čim boljši položaj kapetana Phila Bauhausa. V ozadju so se zvrstili trije ločeni padci, v katerih jo je skupil tudi eden izmed današnjih favoritov Fabio Jakobsen. V ciljni ravnini je nato padel še Mohorič, ki pa se je pobral in prečkal črto kot 169.

Padci v hektičnem zaključku na dirkališču brez hujših posledic

Na široki popolnoma ravni cesti je imel v sami končnici spet največ moči Philipsen. Drugi je bil Caleb Ewan in tretji Bauhaus. Luka Mezgec je osvojil osmo mesto, potem ko je odpadel njegov kapetan Nizozemec Dylan Groenewegen (14. mesto). Tadej Pogačar je bil 24. Vsi so prišli v cilj v času zmagovalca.

Izgubil ekipo in nato našel kolo van der Poela

"Bilo je tesno in srečen sem, ker so tokrat hitro potrdili rezultate. To je bila lahka etapa, saj so vsi želeli varčevati moči pred Pireneji in dnevi zatem," je v prvem odzivu za organizatorje dejal 25-letni Philipsen.

Pogačar bo v Larunsu obujal spomine na svojo prvo zmago na Touru

"Slišal sem, da je bilo nekaj padcev. Upam, da je z vsemi vse v redu. Zaključek je bil kar stresen, tudi izgubil sem svojo ekipo v sprintu. Na zadnji ravnini pa sem le našel kolo Mathieuja van der Poela, ki je opravil sijajno delo. Grabili so me že krči, Caleb pa se je vse bolj približeval, a mi ga je uspelo zadržati za sabo," je še dejal Belgijec.

V skupnem seštevku ni sprememb. Še naprej vodi Adam Yates šest sekund pred Pogačarjem. "To je bila ena najlažjih etap na Touru, čeprav je šlo na koncu s polno hitrostjo. Bilo je kar stresno v zadnjih kilometrih. V sredo je na vrsti prva gorska etapa in se je že veselim," je povedal Pogačar.

Le en beg, ki pa je bil ves čas nadzorovan

Po 4. etapi:                          
  1. A. YATES           VB    18:18:01
  2. T. POGAČAR        SLO       +0:06
  3. S. YATES           VB    isti čas
  4. V. LAFAY          FRA        0:12
  5. W. VAN AERT       BEL        0:16
  6. J. VINGEGAARD     DAN        0:17
  7. J. HINDLEY        AVS        0:22
  8. M. WOODS          KAN         vsi
  9. M. SKJELMOSE      DAN         čas
 10. C. RODRIGUEZ      ŠPA        isti
 ...                                  
 52. M. MOHORIČ        SLO       11:59
116. L. MEZGEC         SLO       28:13

Prva polovica etape je minila v "rekreativnem" kolesarjenju brez enega samega pobega. Povprečna hitrost je bila zgolj 38 km/h. Po letečem sprintu na 93. kilometru, ki ga je dobil Philipsen, sta se le opogumila in ušla Benoit Cosnefroy (AG2R Citroen) in Anthony Delaplace (Arkea Samsic). Glavnina jih je ves čas nadzorovala. Ubežnika sta bila sama okoli 60 kilometrov, vendar je bila njuna prednost večinoma pod minuto. Ujeta sta bila 25 kilometrov pred ciljem.

Peta etapa bo prva gorska

Veliko bolj pestro bo v sredo, ko je na sporedu prva gorska etapa od Paua do Larunsa. Sredi etape je vzpon ekstra kategorije na Col de Soudet (15,2 km; naklon 7,2 %), sledita še klanec tretje kategorije Col d'Ichere (4,2 km; 7 %) in pred ciljem še vzpon prve kategorije na Col de Marie Blanque (7,7 km; 8,6 %), kjer se bodo delile bonifikacijske sekunde. Od vrha do cilja v Larunsu bo še dobrih 18 kilometrov.

Na Laruns ima slovensko kolesarstvo lepe spomine. Tam sta namreč v letih 2018 in 2020 na francoski pentlji etapno zmago slavila Primož Roglič in Pogačar.

Analiza četrte etape Dirke po Franciji z Robijem Jenkom in Tonetom Tisljem