Zaradi Luke Dončića je celotna SM Mal of Asia Arena – izjema so bili peščica Kanadčanov in zaradi poraza na Okinavi približno deset Avstralcev – glasno navijala za Slovenijo. Foto: Fiba
Zaradi Luke Dončića je celotna SM Mal of Asia Arena – izjema so bili peščica Kanadčanov in zaradi poraza na Okinavi približno deset Avstralcev – glasno navijala za Slovenijo. Foto: Fiba

Slovensko pot je na svetovnem prvenstvu v Manili ustavila Kanada v četrtfinalu (100:89). Sekulićeve varovance čakata še dve tekmi za razvrstitev od petega mesta. Igra se bolj kot ne za čast (in točke na Fibini lestvici), česa drugega pa mesto boljši položaj na končni razvrstitvi ne prinaša, saj so določeni tudi že potniki na olimpijske igre. V četrtek ob 14.30 se bo Slovenija pomerila z Litvo, ki je v četrtfinalu visoko klonila pred Srbijo: "Težko se bo pripraviti na to tekmo. Naša ekipa je dala vse od sebe, ima pa manj kot 24 ur za počitek, regeneracijo in pripravo. Litva ima dan več, tako da je v prednosti. Vseeno bomo naredili vse za zmago, je pa Litva na prvenstvu pokazala veliko, ne nazadnje je ugnala ZDA."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tretjič je Slovenija na svetovnem prvenstvu klonila v četrtfinalu. V letih 2010 in 2014 je prepričljivo izgubila, tokrat je bila precej bližje, vendar je Kanada v drugem polčasu potrdila, da ima letos zares imenitno zasedbo, verjetno najboljšo v svoji zgodovini, in upravičeno že ves čas spada med favorite na tem turnirju. Z agresivno obrambo, ves čas na meji kontakta oziroma osebne napake, je v tretji četrtini vsilila Sloveniji svoj ritem. Znala je kaznovati napake tekmeca in s hitrim prehodom v napad dosegati lahke koše. S tem je naredila razliko, zadržala pa jo je tudi po zaslugi dobrega meta z razdalje, saj je praktično na vsako slovensko trojko odgovorila z uspešnim metom izza črte, in skokom v napadu, ko si je priigrala nove napadalne akcije in na ta način tudi prekinila zadnji poskus preobrata.

Dokazali, da so lahko trn v peti vsaki ekipi

"Izjemna ekipa, z odličnimi igralci in trenerjem. Dobro smo igrali v prvem polčasu, v katerem smo imeli nadzor nad tekmo, potem pa smo imeli težave v tretji četrtini. Padla je koncentracija in prejeli smo preveč točk po njihovi tranzicijski igri. Takrat se je naredila razlika. Nismo zadeli nekaterih odprtih metov, ki bi jih lahko. Kanadčani so bili zelo razpoloženi v napadu, čeprav ni bila slaba obramba. Enostavno kakšen skok več in kakšen protinapad manj in bi bila slika v tretji četrtini drugačna. Na koncu so prevladale njihove atletske sposobnosti. Govorimo res o kakovostni zasedbi. Že pred prvenstvom sem rekel, da je ena izmed favoritinj za medalje, in zdaj je v polfinalu," je o Kanadi spregovoril Sekulić.

Sekulić jezen na sodnike: To ni bil pošten boj
Sorodna novica Dončić: Spoštujem Brooksa zaradi vsega, kar dela

"Sem razočaran. Dali smo vse od sebe. Glede na vse okoliščine, poškodbe in težave, ki smo jih imeli letos, lahko rečem, da smo z uvrstitvijo v četrtfinale zadovoljni. Prvenstva še ni konec, smo pa ponosni na doseženo. Žal nam je, da smo se ustavili v četrtfinalu, saj fantje res držijo skupaj in srčno igrajo drug za drugega. Zaslužili so si še kaj več. Kljub pomanjkanju izkušenj, atletskih sposobnosti in mogoče tudi kakovosti smo pokazali, da smo lahko trn v peti vsaki ekipi in vsako lahko premagamo. Kar smo naredili, ni samoumevno, imam pa občutek, da nam nekatere stvari na prvenstvu niso bile naklonjene, toda so stvari, na katere ne moremo vplivati. Vsi fantje so dali vse od sebe in igrali precej bolje, kot sem pričakoval oziroma kot smo vsi pričakovali. Imeli smo izjemno podporo cele dvorane. Nekaj mož pa nas ni maralo, a kaj naj naredimo," je povedal selektor.

Po tekmi se je veliko govorilo o sodniškem kriteriju. Slovenski košarkarji so odkrito priznali, da so imeli občutek, da ta ni bil enak na obeh straneh. Niso razumeli, kaj vse je bilo dovoljeno predvsem Dillonu Brooksu, ki je ves čas agresivno pokrival Dončića. V prvem polčasu sploh ni dobil osebne napake nad njim. Edina, ki si jo je prislužil, je bila nešportna, ko je že v uvodnih minutah umazan udarec v obraz namenil Zoranu Dragiću. Znova so se v slovenskem taboru veliko ukvarjali s sojenjem – Dončić je bil zaradi dveh tehničnih napak celo izključen – in posledično tudi izgubljali fokus in koncentracijo, kar pa je, predvsem v odločilni trenutkih, ključnega pomena: "Dogovorili smo se, da bomo, tudi če se zgodi krivica, šli dalje in se ne bomo s tem ukvarjali. Na nekatere stvari ne moremo vplivati. Videli ste, kako smo dobivali tehnične. Zdi se mi, da smo se bolj ali manj tega dogovora držali, sem pa dobil občutek, da so se stvari na obeh straneh tako stopnjevale, da je bilo težko kontrolirati čustva. Zdelo se nam je, da je bilo kar nekaj odločitev zelo dvomljivih. Želja je bila res velika pri vseh nas in čustva potem pridejo na plano."

Težko je Dončića braniti na legalen način

"Težko je igrati, ko si konstantno tepen. Celo tekmo. Potem se je težko kontrolirati. Posvečali smo se temu. Luka je iz tega vidika naredil velik napredek. Se razvija in dozoreva, je pa frustrirajoče zanj. Utrudiš se zaradi vsega tega. Ne vem, ali je to lahko razumeti, toda čustva pridejo na površje. Vem, da kdaj ni videti lepo, ampak je res zahtevno. Luka je izjemen igralec. Težko ga je braniti na legalen način in tudi to ga dela posebnega. Od prve sekunde je prejemal udarce. Res mu ni bilo lahko. Je kapetan in vodja, ki želi povesti ekipo. Na tem prvenstvu je dokazal, da dozoreva v res pravega vodjo tako na igrišču kot zunaj njega, pa ne le s košarkarskimi kakovostmi, ampak tudi osebnostnimi," se je Sekulić dotaknil Lukove izključitve.

Dončić je brez konkurence prvo ime prvenstva in z naskokom najbolj priljubljeni košarkar med navijači. Številni superzvezdniki so izpustili letošnje prvenstvo, iz več krogov pa je bilo na prizorišču slišati, da Fiba ne zna ravnati z najbolj zvenečimi imeni oziroma jih ceniti, saj vendarle so oni tisti, ki so glavna atrakcija za ljubitelje košarke. "Vsi občutimo, kakšna superzvezda je Luka. Takega igralca je treba zaščititi na način, da si korekten do njega. Občutek imam, kot da se bojijo, da ne bi bili pristranski pri njem. Ko delamo analize, je včasih zastrašujoče, kakšne stvari vidimo, da se dogajajo na parketu. Nočem govoriti o sodnikih, a kdaj od njih dobimo take odgovore, da bi vas bolela glava. Nočem jih izpostavljati, a kdaj dobim občutek, da se ne igra več košarka, ampak je že bližje rokometu. Z vsem spoštovanjem do rokometa, ampak v košarki ni dovoljenega toliko kontakta," je sklenil selektor.