Dillon Brooks je vršil izjemen pritisk na Luko Dončića. Foto: EPA
Dillon Brooks je vršil izjemen pritisk na Luko Dončića. Foto: EPA

"Čestitke Kanadi. Igrala je odlično. Zelo agresivno in fizično. Ima enega najboljših igralcev na svetu, ki ga je res težko braniti. Ponosen sem na našo ekipo. Vsak, ki je stopil na parket, je dal od sebe vse. Z dvignjenimi glavami lahko odidemo v hotel," je dejal slovenski kapetan, ki se je na turnirju izkazal v novi vlog absolutnega vodje tako na igrišču kot v garderobi. Četrtfinalno srečanje, ki ga je Kanada dobila s 100:89, je končal s 26 točkami (iz igre 8/20), štirimi skoki in petimi podajami, toda zaradi dveh tehničnih napak ga je zaključil dobrih šest minut pred koncem.

Sorodna novica Tobey: Skušali smo izenačiti kanadsko agresivnost, a nam ni bilo dovoljeno

Razlog za obe je bilo negodovanjem nad sodniškimi odločitvami, saj je bil slovenski kapetan mnenja, da nad njim ni bilo dosojenih dovolj osebnih napak. Ves čas so ga Kanadčani, ki na prvenstvu navdušujejo z dobro obrambo, predvsem na zunanjih položajih, čvrsto in agresivno pokrivali. 24-letni Ljubljančan je poskušal s prodori, igral na kontakt, v slabe pol ure, kolikor je preživel na parketu, pa je izvedel sedem prostih metov. Zanj je bil v prvi vrsti zadolžen Dillon Brooks, ki je defenzivni specialist, "slovi" pa tudi kot precej umazan igralec. Tokrat je svojo nalogo opravil izvrstno.

Vsi vedo, kaj Luki pomeni igranje za reprezentanco

Filipinski navijači, kjer je košarka šport številka ena in Liga NBA zares izjemno popularna, so bili popolnoma na strani Slovenije. Z navdušenjem so pozdravili Dončića že, ko je prvič pritekel na parket, potem pa z odobravanjem pospremili vsako njegovo potezo. Popolnoma drugače je bilo z Brooksom, ki je bil stalna tarča žvižgov. Vendarle so v Manili izjemno popularni Lakersi, znana pa je zgodba minule sezone kanadskega košarkarja na obračunih s slovito kalifornijsko franšizo. "Res cenim vso podporo. Neverjetno, koliko navijačev me podpira. Upam, da jim lahko povrnemo vse z zmago na naslednji tekmi," je povedal slovenski košarkarski virtuoz.

"Brooks je odlično odigral v obrambi. Fizično kot vedno. Veliko ljudi ga ne mara, jaz pa ga spoštujem za vse, kar dela. In to dela zelo dobro," je pristavil Dončić, ki pa je ob tem, ko je govoril o svojih reakcijah po sodniških odločitvah, razkril: "Vsi vedo, kaj mi pomeni igranje za reprezentanco. Veliko čustev je prisotnih. Vem, da se večkrat ne kontroliram in imam težave. Sodniki so enemu igralcu rekli, da mi ne bodo sodili osebne napake, ker ves čas pritiskam nanje. Mislim, da to ni pošteno. Vem, da se veliko pritožujem, toda če to rečeš, res ni pošteno."

Dončić: "Smo prava ekipa"

Luka je še vedno prva zvezda prvenstva in z naskokom najbolj popularen košarkar v Manili. Ostaja prvi strelec prvenstva s povprečjem 26,3 točke, glede na učinkovitost pa je tretji. Shai Gilgeous-Alexander je tu prevzel vodstvo in s tem tudi oddal glavno kandidaturo za MVP-ja prvenstva. Zdaj izvrstnega kanadskega košarkarja čaka lov na medalje, Slovenijo pa že v četrtek ob 14.30 Litva in s tem tekme za razvrstitev od petega do osmega mesta.

"Lahko smo zadovoljni z uvrstitvijo v četrtfinale, ampak hoteli smo več. Kot pravim, vseh 12 je dalo od sebe sto odstotkov. Ko pridemo v reprezentanco, mesec in pol treniramo in igramo košarko. Lahko bi bili z družinami na morju. Vsak, ki pride v reprezentanco, se nečemu odreče. Ponosen sem na te fante, kako smo skupaj igrali in garali. Smo prava ekipa," je še dodal Dončić.

Kanadčani pretepli Dončića in izločili Slovence iz boja za medalje
Sekulić jezen na sodnike: To ni bil pošten boj