Slovenija je izgubila tretjič zapored. Znova ni v obrambi našla rešitve in prejela 100 točk. Foto: Fiba
Slovenija je izgubila tretjič zapored. Znova ni v obrambi našla rešitve in prejela 100 točk. Foto: Fiba

V zadnjih dveh letih je Slovenija ugnala Litvo na zelo pomembnih dveh tekmah, predvsem je bil zanjo boleč poraz v Kaunasu v kvalifikacijah za olimpijske igre, potem pa je bila boljša še lani na evropskem prvenstvu. Na 20. medsebojnem dvoboju so Litovci prepričljivo slavili in 13. premagali Slovenijo, ki se bo v soboto z Italijo pomerila za sedmo mesto na 19. svetovnem prvenstvu. Z Litvo, ki jo na svetovnem prvenstvu čaka še obračun s sosednjo Latvijo, je igrala manj kot 24 ur po četrtfinalnem porazu proti Kanadi.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Pozno so košarkarji v sredo zapustili dvorano in veliko časa za potrebno regeneracijo in pripravo na tekmeca ni bilo. Litovci so svoj četrtfinale odigrali dan predtem, poleg tega pa so že ves čas tu v Manili in so že ponedeljek lahko izkoristili za počitek. Reprezentance, ki igrajo od petega do osmega mesta, zdaj odločajo le o končni razvrstitvi, saj so olimpijske vozovnice že podeljene, vse pa bodo prihodnje leto za uvrstitev v Pariz igrale kvalifikacijske turnirje.

Dončić kritičen do slovenske obrambe

"Zame motivacijo predstavlja že igranje košarke. Sploh za reprezentanco. Res je, da smo imeli v dveh dneh dve tekmi. Noge so bile trde, težko smo zaspali, potem sem tudi malo spal … Težko se je bilo pomiriti, saj se je vse hitro odvilo. Še vedno so čudni občutki po tistem porazu," je dejal Dončić, ki je bil z 29 točkami prvi strelec srečanja. Hitro je ujel napadalni ritem, ko je zadel prve tri koše izza črte, v drugem polčasu pa je za tri metal le 1/7. Litovci so mu odlično zapirali pot proti obroču. Tako kot celotni ekipi se je tudi pri njem poznala utrujenost, toda napad ni bil slovenska težava, razlog za litovsko zmago je bila neprepričljiva slovenska obramba, ki je na tretji tekmi zapored dobila sto točk.

Slovenija je v Mall of Asia Areno znova privabila več kot 11.000 gledalcev. Več jih je bilo v izločilnih bojih tu le na obračunu Slovenije in Kanade, na vseh preostalih četrtfinalnih obračunih, resda so bile vstopnice za tiste tekme dražje, pa manj. Foto: Fiba
Slovenija je v Mall of Asia Areno znova privabila več kot 11.000 gledalcev. Več jih je bilo v izločilnih bojih tu le na obračunu Slovenije in Kanade, na vseh preostalih četrtfinalnih obračunih, resda so bile vstopnice za tiste tekme dražje, pa manj. Foto: Fiba

"Prešibki smo. Preprosto. Igramo premehko. Nobenega ne udarimo, nas pa vsi pretepajo. Saj se vidi. Pritisk izvajajo po celem terenu, naš odgovor pa je prešibak," je dodal Luka. Litva je na tem prvenstvu pokazala veliko. V četrtfinalu je sicer visoko izgubila proti Srbiji, je pa predtem nanizala štiri zmage z dvomestno razliko, zatem pa je na kolena spravila še ZDA. Številne litovske reprezentančne sestave so slavile po dobrem metu za tri. Pred tekmo s Slovenijo je bil ta na letošnjem prvenstvu 44-odstoten, na tem obračunu pa so jih 14 zadeli s 56-uspešnostjo. V prvi četrtini je bila litovska trojka kar 5/6. Tedaj je razlika ob koncu prvič narasla prek deset, slaba slovenska obramba pa je dopustila kar 33 točk. Potem je malce sicer padel odstotek litovskega meta z razdalje, vseeno pa Slovenija bližje ni prišla. Uspelo ji je v tretji četrtini, ko se je na krilih Dončića približala na –2, toda sledil je nov padec v igri in hitro je bil zaostanek znova dvomesten. Ob neprepričljivi obrambi pa tudi v napadu ni bilo pravega ritma v napadu, ki je bil preveč statičen in enodimenzionalen.

"Imeli smo manj kot 24 ur za pripravo. Vidno smo bili iztrošeni po tekmi s Kanado, a to ni izgovor. Puščali smo jih same in zadevali so te mete. Nismo se držali dogovora pred tekmo. V tretjo četrtino smo sicer dobro vstopili, imeli dva meta, da bi jih ujeli, a ni uspelo. Nič ni težko, če se hoče. Za vsako tekmo se je treba pripraviti in jo odigrati maksimalno. Res je, da je bilo malce težje, ker je bilo malo časa, a poudarjam, da to ni razlog. Litva je bila preprosto boljša. Zdaj moramo maksimalno odigrati tekmo z Italijo in upam, da končamo prvenstvo z zmago," je dejal Zoran Dragić, ki je bil z 12 točkami eden izmed štirih dvomestnih v slovenskem taboru.

Za konec nujna zmaga, da pokažejo, da niso zastonj med osmimi

Sorodna novica Litva pretrd oreh za utrujene Slovence

13 jih je pristavil Mike Tobey, 14 pa Aleksej Nikolić, ki je tekmo opisal: "Popolnoma zaslužena zmaga Litve, ki je celo tekmo dobro igrala. Poskusili smo izenačiti njihovo kakovost. Nekaj trenutkov nam je uspelo, toda nismo znali zadržati dlje časa. Izkoristili so odprte mete. Imeli smo voljo in željo, saj smo vsi v tej ekipi tekmovalni. To je tudi razlog, da smo prišli tako daleč na prvenstvu, ampak malce nam je zmanjkalo moči. Posledica so bile napake v obrambi, zaradi katerih je Litva lahko ujela ritem. Tako ali tako pa ves turnir odlično meče za tri. Vsi želimo prvenstvo končati z zmago. Mislim, da si zaslužimo po vsem, kar smo pokazali. Imamo en dan časa za počitek in pripravo. Približno vemo že, kako igra Italija."

Zmanjšana je bila rotacija v slovenski zasedbi. V 'civilu' je tekmo spremljal Jaka Blažič, ki je proti Kanadi stisnil zobe, potem ko je predtem izpustil tri tekme zaradi težav s hrbtom, le sedem minut pa je igral Klemen Prepelič, ki ima nekaj težav s poškodbo. "Ne le fizično, tudi psihično smo bili utrujeni po tistem porazu. Nismo bili pravi. V obrambi nismo pokazali dovolj kakovosti. Dopuščali smo preveč odprtih metov, gre pa za najboljšo strelsko ekipo na prvenstvu. Nikakor nismo našli pravega ritma v obrambi in proti taki ekipi ne gre tako. Preprosto nam je zmanjkalo energije in moči. Poznala se je odsotnost Jake in Klemna. Do konca je še ena tekma. Moramo zmagati, da pokažemo, da nismo zastonj prišli med osem," je dodal Gregor Hrovat.

Slovenija spet prejela stotico