Luka Dončić je 19 od svojih 29 točk dosegel v prvem polčasu, ko se mu je met ustavil. Foto: Reuters
Luka Dončić je 19 od svojih 29 točk dosegel v prvem polčasu, ko se mu je met ustavil. Foto: Reuters

Srečanje po izpadu iz boja za medalje ni imelo pravega tekmovalnega naboja. Litovci so imeli prednost dneva počitka več, kar se je videlo tudi v energiji na parketu. Slovenija je bila z izjemo uvodnih nekaj minut ves čas v zaostanku. V drugi četrtini je bila razlika že 15 točk, vendar so se varovanci Aleksandra Sekulića sredi tretje četrtine približali na minus dve. Sledil je delni izid 9:0, po katerem je litovska prednost znova narasla na dvomestno. Slovenci, ki so na tretji tekmi zapored prejeli 100 točk, niso več našli moči za vrnitev. Doživeli so tretji zaporedni poraz.

Luka Dončić je v 37 minutah dosegel 29 točk (met 7/21; za tri 4/13) in dodal še šest skokov. Aleksej Nikolić je vknjižil 14 točk, Mike Tobey (9 skokov) 13 in Zoran Dragić 12. Pri Litvi se je z dvojnim dvojčkom – 24 točk in 12 skokov – najbolj izkazal Jonas Valančiunas.

Litva je trojke metala 14/25 (56 odstotkov), Slovenija 15/40 (38 odstotkov).

Že v prvi četrtini prejeli 33 točk

Slovenija je začela tekmo v postavi Dončić, Nikolić, Dragić, Bine Prepelič, Tobey in jo odprla s trojko Prepeliča. V uvodnih minutah sta se moštvi izmenjavali v vodstvu, Slovenijo je v igri držal Dončić, ki je prvo četrtino zaključil z devetimi točkami. Obramba je bila spet slabši del slovenske igre. Litovci so to s pridom izkoriščali in so s petimi zadetimi trojkami iz sedmih poskusov že v prvi četrtini pobegnili na dvomestno prednost. Najvišjo prednost 12 točk so si priborili prav ob koncu prve četrtine, v kateri so Slovencem nasuli 33 točk.

V prvem polčasu točke v raketi 22:4

Na začetku druge četrtine je Dončić dosegel šest zaporednih točk, a kaj, ko so Litovci venomer odgovorili in pobegnili na +15. Slovenija se je vrnila na 35:42 predvsem zaradi Tobeyja in Dončića, ki je v 15 minutah že vknjižil 17 točk. Ob koncu polčasa je Dragić zadel dve zaporedni trojki, ki so Slovenijo približale zgolj na -4. Litva je znova odgovorila izza črte 6,75 za novo dvomestno prednost, ki je bila tudi ob zaključku prvih dvajsetih minut. Dončić je prvi polčas končal z 19 točkami (met 6/11) in petimi skoki. Pri Litovcih, ki so trojke metali 9/15, je bil z 10 točkami in 6 skoki najučinkovitejši Valančiunas. Točke v raketi: 22:4 v korist Litve.

Litva po +2 odgovorila z delnim izidom 9:0

Na začetku drugega dela se je Slovenija v dobrih dveh minutah s petimi točkami Tobeyja in trojko Nikolića približala na 51:55, kar je bil znak za litovsko minuto odmora. Slovenija je prišla zgolj na -2, a je nasprotnik odgovoril z delnim izidom 9:0 za 55:66. Dončića je met nekajkrat pustil na cedilu, pretirano razpoloženi niso bili niti preostali, tako da je bila razlika pred zadnjimi desetimi minutami dvomestna (+12).

Največja prednost 23 točk

Kuzminskas je s trojko na začetku zadnje četrtine izenačil do takrat najvišjo prednost Litve. Minuto pozneje je razlika narasla na +18 in tekma je bila praktično odločena. Najvišja prednost Litve je bila 23 točk.

V soboto z Italijani ob 10.45

Na prvi tekmi v boju za razvrstitev od petega do osmega mesta je Latvija s 87:82 premagala Italijo. Slovenija se bo z Italijani v boju za sedmo mesto pomerila v soboto ob 10.45.

Slovenija na svetovnih prvenstvih nastopa četrtič. Leta 2006 je bila razvrščena na mestih od 9 do 16, leta 2010 je bila osma, leta 2014 pa sedma.

Slovenija spet prejela stotico

IZJAVE PO TEKMI

Aleksander Sekulić: Plačali smo davek pomanjkanja energije. Pozitivno pa me je presenetil Luka Dončić, ki mi je pred tekmo dejal, da hoče igrati in da hoče zmagati. Vseskozi je bodril soigralce, jih spodbujal med polčasoma in minutami odmora, a žal danes naša centrska linija ni nudila ustreznega odpora visokim igralcem Litve. Ni jih zaustavila niti ni delala prekrškov nad njimi. Upam, da bom lahko fante motiviral za naslednjo tekmo proti Italiji. Prepričan sem, da bodo dali svoj maksimum, želja Luke Dončića po zmagi pa verjamem, da bo tudi njih dvignila, da za konec prvenstva prikažemo eno lepo in učinkovito predstavo.

Luka Dončić: Težko je bilo zaspati po sinočnji naporni tekmi s Kanado. Noge nas niso ubogale, občutki so še vedno mešani, čeprav smo vedeli, da igramo na svetovnem prvenstvu med osmimi najboljšimi ekipami, nismo prikazali svojega pravega obraza. Enostavno igramo premehko. Nasprotne ekipe nas pretepajo že celo prvenstvo, igrajo zelo fizično proti nam, mi pa jih niti ne poskušamo udariti oziroma vrniti z enako mero agresivnosti. Upam, da bomo v soboto proti Italiji vendarle pokazali boljšo igro.

Gregor Hrovat: Fizično in psihično nismo bili pravi, kar je znala napadalno usmerjena zasedba Litve učinkovito kaznovati. Igrali smo bledo v obrambi, hkrati pa se nam je poznala odsotnost Jake Blažiča in Klemna Prepeliča. Že tako nas je malo, brez dveh ključnih igralcev in brez energije pa nismo imeli pravih možnosti za zmago.


Svetovno prvenstvo, izločilni boji, za mesta od 5 do 8

Slovenija – LITVA
84:100 (21:33, 22:20, 20:22, 21:25)
Valančiunas 24, Brazdeikis 15; Dončić 29, Nikolić 14, Tobey 13, Dragić 12, Hrovat 6, Glas in B. Prepelič po 3, Dimec in K. Prepelič po 2.

Italija – LATVIJA
82:87 (26:18, 16:28, 18:21, 22:20)
Datome 20, Melli in Tonut po 11; Gražulis 28, Škele in Žagars po 10.

POLFINALE, petek ob 10.45:
SRBIJA – KANADA

Ob 14.40:
ZDA – NEMČIJA