Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 15. maj. 2022

TV Slovenija 3 • Ned, 15. maj.

Primorska kronika je informativna oddaja, ki ji dajejo značaj aktualnost, verodostojnost in regionalnost. Poročamo o vsem, kar se dogaja na Primorskem, segamo od Pirana pa vse do Bovca. Razvejana dopisniška mreža omogoča, da čutimo utrip krajev, tudi najmanjših. Prav zato lahko življenje v njih slikamo tako prepričljivo in doživeto. Odzivamo se na dnevne dogodke, hkrati pa ves čas razkrivamo in opozarjamo na družbene nepravilnosti. V naši oddaji z veseljem postrežemo tudi z dobrimi novicami, ki lepšajo naš vsakdan in naredijo našo/vašo oddajo skupaj z drugimi vestmi resnično vredno ogleda.

Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Inštitut za študije prekariata, Združenje mestnih občin Slovenije in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani pripravljajo v četrtek, 12. 5. 2022, ob 10. uri, v dvorani Državnega sveta, posvet z naslovom Odprava prekarnosti na ravni mestnih občin.

Odprava prekarnosti je eno ključnih področij trajnostnega razvoja. Je del ukrepov, ki jih predvideva Agenda za razvoj trajnostne družbe do leta 2030, ki so jo leta 2015 soglasno sprejele države članice Organizacije združenih narodov, vključuje pa jo tudi evropski zeleni dogovor, ki aktiven odnos držav do urejanja zadev na trgu dela postavlja med prioritete zelenega prehoda. Po dogodku »Deset zahtev za družbeno odgovornost«, ki je bil v Državnem svetu 1. februarja 2018, in posvetu »Naslovimo prekarnost za boljši jutri«, ki je bil 19. aprila 2019, bo poudarek tokratnega posveta posvečen odpravi prekarnosti na lokalni ravni in znotraj nje mestnih občin. Posvet bo namenjen strokovnemu, praktičnemu in političnemu razmisleku na temo odprave prekarnosti s poudarkom na analizi posledic prekarnosti, ko gre za mestne občine, ter predstavitvi dobrih primerov odprave prekarnosti na ravni občin.

Dnevni red seje:

1. Zahteva za oceno ustavnosti Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (MSOSSO)

2. Pobuda za odpoved Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o ustanovitvi in delovanju znanstveno-kulturnih centrov

12:35
Novinarska konferenca Mateja T. Vatovca (Levica) o podpisu memoranduma o nakupu oklepnikov boxer

Gostja oddaje Dober večer je Nina Krašovec, pozitivno naravnana vodja programa Doživljajsko igrišče, prijateljica otrok, živali in narave. Ne samo v besedah, ampak tudi v dejanjih. Kako spoznavati nevarnost v varnem okolju in kako je lahko tudi rušenje koristno, pa v oddaji, ki bo v ponedeljek 9.maja ob 20.00 na Televiziji Maribor. Z Nino se bo pogovarjala Eva Stavbar.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

Dnevni red seje:

1. Potrditev zapisnika 50. seje Državnega sveta Republike Slovenije

2. Pobude in vprašanja državnih svetnic in svetnikov

3. Predlog Mnenja k Letnemu poročilu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za leto 2021

4. Predlog Mnenja k Poročilu o delu Državne revizijske komisije za leto 2021

5. Predlog Zahteve za začetek postopka za oceno ustavnosti Sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2022 (Uradni list RS, št. 187/2021) in 3. člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2022 in 2023 (Uradni list RS, št. 187/21) v delu, ki se nanaša na finančne načrte neodvisnih ustavnih organov (Državni svet, Ustavno sodišče, Računsko sodišče in Varuh človekovih pravic)

6. Predlog Sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega sveta (PoDS-1G)

7. Predlog Sklepa k zaključkom posveta Prehranska varnost kot strateška dobrina

8. Predlog Sklepa k zaključkom posveta Izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (LEADER/CLLD) danes in jutri

Dnevni red seje:

1. Zapisnik o ugotovitvi izida volitev poslancev v Državni zbor

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

Dnevni red seje:

1. Izvajanje dokazov:

a) zaslišanje priče: Rok Snežič ob 12. uri

2. Obravnava Osnutka zapisnika 19. seje Preiskovalne komisije

3. Obravnava Osnutka zapisnika 20. seje Preiskovalne komisije

4. Obravnava Osnutka zapisnika 21. seje Preiskovalne komisije

5. Obravnava Osnutka zapisnika 22. seje Preiskovalne komisije

6. Obravnava Osnutka dodatnega zapisnika 19. seje Preiskovalne komisije (17. člen PoPPre) (zaprto za javnost)

7. Obravnava Osnutka zapisnika 20. seje Preiskovalne komisije (17. člen PoPPre) (zaprto za javnost)

8. Obravnava Osnutka dodatnega zapisnika 21. seje Preiskovalne komisije (17. člen PoPPre) (zaprto za javnost)

9. Obravnava Osnutka zapisnika 8. nujne seje Preiskovalne komisije (17. člen PoPPre) (zaprto za javnost)

10. Obravnava Osnutka zapisnika 10. nujne seje Preiskovalne komisije (17. člen PoPPre) (zaprto za javnost)

11. Dogovor o delu (zaprto za javnost)

Filmski tabor 2021 predstavlja dela mladih filmarjev, nastala na 10. izvedbi Mednarodnega mladinskega filmskega tabora v Novi Gorici, ki ga Kinoatelje prireja v sodelovanju z Ustanovo Silvana Furlana.Vsak avgust približno 30 mladostnikov, ki prihajajo iz Slovenije in Italije, teden dni preživi v vrtincu ustvarjalnosti ob medsebojnim druženjem in tkanjem novih prijateljskih vezi. Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana sta skozi leta zgradila trdno partnerstvo, ki povezuje in širi čezmejni prostor. Tabor stremi k širjenju filmske kulture med mladimi skozi izkušnjo filmskega ustvarjanja, ki sočasno spodbuja njihovo kreativno in kritično razmišljanje v inovativnem učnem okolju.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

20:30
Zrcalo tedna s slovenskim znakovnim jezikom

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

20:55
Govor predsednika države Boruta Pahorja ob odkritju spominske plošče Ivanu Omanu

Zofija Demšar z Rudna pod Dražgošami v Selški dolini se pri 92 letih odlično spomni preteklih časov.

Rodila se je v bližnjih Kališčah, na hribovski kmetiji pri Žvanovih. Po nemški okupaciji je morala hoditi v nemško šolo, kjer je naenkrat vse potekalo v tujem jeziku. Nemcev niso marali, posebej pa se je razvedelo o njihovi okrutnosti, ko so po partizanskem umiku pokončali številne Dražgošane, tudi njenega strica. Zofija se spomni streljanja in občutka groze, ko je trajal spopad v Dražgošah, le dober streljaj čez hrib od njihove vasi. Kasneje, leta 1945, so bili na njihovem domu domobranci, ko so partizani hišo razstrelili in so domači le po čudežu ostali živi v razrušeni domačiji. Postali so begunci in tudi močno zaznamovani posebej po vojni, ker niso bili na komunistični strani. »Molili smo in jokali, nič drugega, morali smo preživeti …« se spomni Zofija. Kot pogosto pri slovenskih družinah pa je bil en brat pri partizanih, vendar ni mogel kaj dosti pomagati preganjani družini. Po vojni so tolkli revščino, ki jo je še poglabljala obvezna oddaja kmečkih pridelkov. Mož Alojz je bil z Rudna, mobiliziran je bil v nemško vojsko in tam pisal dnevniške zapiske, ki jih med pričevanjem tudi predstavimo. Zofija iskreno pove o dobrem odnosu z možem, ki ga zelo pogreša, o premagovanju hudih preizkušenj, pa o otrocih z družinami, na katere je zelo ponosna. Pričevanju se pridruži sin Tomaž, ki ima doma mizarsko obrt in je zelo dejaven v kraju in širši okolici. Skupaj z njim pogledamo družinske fotografije, kasneje pa se sprehodimo do partizanskega spomenika v Dražgošah, kjer Tomaž obudi hudomušen mladostni spomin na otvoritev spomenika, ko je prišel sam jugoslovanski diktator Tito, on pa je kot pionirček stal v prvi vrsti …

Dnevni red seje:

1. Izvajanje dokazov:

a) zaslišanje priče: Ajda Brlec ob 12. uri,

b) zaslišanje priče: Cvetko Sršen ob 13. uri.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Dnevni red:

- Poslabšanje položaja beguncev zaradi ruske agresije proti Ukrajini

- Razmere v Bosni in Hercegovini

- Rastoče cene energije in manipulacija na trgu s plinom

- Vključevanje načela enakosti spolov v Evropskem parlamentu – letno poročilo 2020

Dnevni red seje:

1. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državnem tožilstvu (ZDT-1F), druga obravnava

2. Razno

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov