Foto: Galerija Božidar Jakac/Maruša Lapuh
Foto: Galerija Božidar Jakac/Maruša Lapuh
Sorodna novica Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki odpirajo razstavo Osamljenosti. Izrazi tesnobe v "prekmurski" likovni umetnosti, na kateri se predstavlja izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. V Murski Soboti so razstavo pripravili lani v poklon 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Na ogled so dela naslednjih umetnikov: Igor Banfi, Dubravko Baumgartner, Nikolaj Beer, Robert Černelč, Sandi Červek, Ladislav Danč, Marjan Gumilar, Štefan Hauko, Zdenko Huzjan, Nataša Kos, Franc Mesarič, Mirko Rajnar in Dušan Šarotar. Ob gostovanju v Galeriji Božidar Jakac je predstavljen razširjen izbor stvaritev, ki jih v svoji zbirki hrani Galerija Murska Sobota.

"Téma razstave je téma osamljenosti, tesnobe in melanholije kot tisti skupni imenovalec, ki se v preseku dobrih petdesetih let izčrpno izrazi pri različnih "prekmurskih" umetnikih," je ob razstavi zapisal kustos Robert Inhof. Foto: Galerija Božidar Jakac

Robert Inhof, sicer tudi direktor murskosoboške galerije, je ob razstavi zapisal še: "Razstavljena dela nam razkrivajo, da likovna umetnost v Prekmurju ni neka – v dobrem niti v slabem – od vsega izolirana umetnost, ki s tisto, ki se je razvijala drugod po Sloveniji, nima nobene zveze. Kakovost slikanja in umetniški izraz, ki je tokrat zajet v naslovu in podnaslovu razstave, nista lokalnega, temveč univerzalnega značaja, saj umetniška dela, ki izražajo osamljenost, tesnobnost in melanholijo, najdemo domala povsod po svetu. To pa ne pomeni, da nekaj, kar nastane v majhnem okolju, a je izraženo kot univerzalno, povsem razvodeni in izgubi lastno identiteto."

Horizont, praznina, melanholija ...
Z razstavo poskušajo tudi razložiti, kaj pomenijo pojmi horizonta, praznine in melanholije ter kako se kažejo v delih predstavljenih umetnikov. Želijo pa tudi dokazati, da "prekmurska" likovna umetnost ne vsebuje kakšnega zgolj zanjo značilnega izraza.

Postavitev se osredotoča na dva segmenta. Eden je odlično likovno delovanje na prekmurskih tleh v zadnjega pol stoletja, drugi pa je skrb murskosoboške galerije za premično dediščino, saj so vsa razstavljena in predstavljena dela iz tamkajšnje stalne zbirke.

Gostujoča razstava bo v novih prostorih pro forma Galerije Božidar Jakac na ogled do 16. avgusta.

Pot do horizonta - »Prekmurska« likovna umetnost

Ob lanskem odprtju razstave v Murski Soboti:

Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti