Galerija je prejela bronasto priznanje Posavske gospodarske zbornice za trajnostno naravnano inovacijo, projekt reciklaže transparentov v muzejske spominke in zlato plaketo Občine Kostanjevica na Krki za 45-letnico delovanja. Foto: Goran Rovan
Galerija je prejela bronasto priznanje Posavske gospodarske zbornice za trajnostno naravnano inovacijo, projekt reciklaže transparentov v muzejske spominke in zlato plaketo Občine Kostanjevica na Krki za 45-letnico delovanja. Foto: Goran Rovan

Pomlad bo prepojila razstava Osamljenosti, ki tematizira vidike tesnobe v delih prekmurskih likovnikov, pripravili pa so jo v Galeriji Murska Sobota.

Silvan Omerzu. Foto: BoBo
Silvan Omerzu. Foto: BoBo

Filozofsko občutena platna
V sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti iz Banjaluke se bo spomladi v nekdanji samostanski cerkvi odprla razstava Stanja Slobodana Vidovića. Jeseni se bo s svojimi filozofsko občutenimi platni, podnaslovljenimi Amor Fati, predstavil slikar mlajše generacije Mitja Konić, ki živi in deluje v Münchnu, so sporočili iz Galerije Božidar Jakac.

Od maja bodo v prostorih lapidarija na ogled dela starejšega predstavnika italijanskih sodobnih umetnostnih tokov, iskalca novih izrazov in v Milanu živečega umetnika Armanda Marrocca. Od konca avgusta bo v lapidariju na ogled skupinska razstava Nova doba, na kateri bodo na ogled dela Maje Smrekar, Robertine Šebjanič in Tanje Vujinović ter tandema PLATEAURESIDUE.

(Re)konstruiranje arhitekture: Nezgrajena serija
V Lamutovem likovnem salonu se bo konec marca predstavila grafičarka Tina Mohorović s projektom Anonimi: negativ vs. pozitiv, junija pa bo sledila gostujoča razstava Muzeja za arhitekturo in oblikovanje z naslovom Prenavljamo!. V oktobru se bo v istem prostoru predstavila Ana Skobe s projektom (Re)konstruiranje arhitekture: Nezgrajena serija.

Slovenski slikar in grafik Božidar Jakac (1899–1989). Foto: Tihomir Pinter/iz fonda Galerije Božidar Jakac
Slovenski slikar in grafik Božidar Jakac (1899–1989). Foto: Tihomir Pinter/iz fonda Galerije Božidar Jakac

Iz zbirke Gorjupove galerije ...
V letu 2020 v galeriji načrtujejo prenovo nekaterih stalnih razstav. 8. februarja bo tako odprtje nove postavitve del iz zbirke Gorjupove galerije, ki predstavlja začetek galerijske dejavnosti v Kostanjevici na Krki. Zbirka reprezentativnih slovenskih in nekaj hrvaških ter tujih umetnikov 20. stoletja je umeščena v prostore tamkajšnje Osnovne šole Jožeta Gorjupa. Od maja bo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića mogoče videti štirinajsto postavitev del iz avtorjevega opusa, ki ga hrani galerija. Konec avgusta pa se bodo v galeriji, z osvežitvijo stalne razstave slikarja, grafika in kiparja Toneta Kralja, spomnili umetnikove 120. obletnice rojstva.

Sorodna novica "Ekspresionizem je z zahtevo po novem človeku še kako aktualen"

Slovenski ekspresionizem v srednjeevropskem kontekstu
V letu 2019 je galerija zaznamovala 45 let obstoja, osrednji dogodek ob tem je bilo gostovanje razstave Obrazi ekspresionizma v češkem muzeju GASK v Kutni Gori. S to pregledno mednarodno razstavo, ki je bila slovenski javnosti na ogled v Kostanjevici na Krki leta 2018, je bil slovenski ekspresionizem uvrščen v srednjeevropski kontekst. Avtorska skupina iz Galerije Božidar Jakac je za projekt prejela najvišje priznanje na področju slovenskega muzealstva – Valvasorjevo nagrado za enkratni dosežek. Galerija je prejela tudi bronasto priznanje Posavske gospodarske zbornice za trajnostno naravnano inovacijo, projekt reciklaže transparentov v muzejske spominke in zlato plaketo Občine Kostanjevica na Krki za 45-letnico delovanja.

Med večjimi dogodki lanske sezone je bil projekt skupine IRWIN Was ist Kunst Bosna in Hercegovina (Heroji 1941–1945).

Sorodna novica Pozabljeni in novi junaki BiH-a, takšni in drugačni iskalci svobode …

Razstava portretov je nastala v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Republike Srbske ter Zgodovinskim muzejem Bosne in Hercegovine in se je povezovala s projektom Umetniške galerije Bosne in Hercegovine iz Sarajeva z naslovom Želja po svobodi, Dosje: Bosna in Hercegovina, ki so ga gostili v Lamutovem likovnem salonu. V enovito zgodbo ju je z javnim vodstvom povezal tudi pisatelj Miljenko Jergović.

Sorodna novica Enigmatični Nande Vidmar, čigar mnoge slike so izgubljene
Sorodna novica Narejeno v gozdu: razstava "grafičnih" sledi lubadarjev

Narejeno v gozdu
Razstava Made in Forest / Narejeno v gozdu umetnice Svetlane Jakimovske Rodić, ki je bila postavljena v lapidariju Galerije Božidar Jakac, je pred kratkim prejela nagrado Ivane Kobilca, ki jo Društvo likovnih umetnikov Ljubljana podeljuje svojim članom za aktualno produkcijo na likovnem področju.

Do 9. februarja si je v galeriji še mogoče ogledati dve razstavi, in sicer Ad infinitum Nevena Bilića in gostujočo razstavo Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji, do 15. marca 2020 pa je na ogled retrospektivna razstava Nandeta Vidmarja.