Foto: Galerija Murska Sobota
Foto: Galerija Murska Sobota

Pregledno razstavo so poimenovali Pomurski slikarji, kiparji in umetniški fotografi, odprli pa so jo v novem razstavišču takratnega Kulturnega centra Murska Sobota. Prekmurska umetnost, če seveda takšno oznako uporabimo z veliko zadržka in previdnosti, je pozneje doživela še nekaj zaokroženih predstavitev, nazadnje lani prav v Galeriji Murska Sobota (postavil jo je direktor galerije Robert Inhof in je zatem potovala v Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevico na Krki ter Pilonovo galerijo v Ajdovščini), tista prva pa je imela z inavguracijsko predstavitvijo vseeno svojevrsten pomen in ponudila prvo tako pregledno srečanje domačega okolja z lastnim likovnim ukvarjanjem.

Sorodna novica "Razstavljena dela niso ne balzam in tudi anestetik ne. Gre za izkušnjo roba."

Ob razstavi, ki so jo postavili Breda Ilich Klančnik, Jure Mikuž in Franc Obal, je izšel tudi katalog z biografskimi in bibliografskimi podatki o avtorjih. Besedila so prispevali takratni predsednik skupščine občine Karel Sukič, predsednik programskega sveta Razstavnega paviljona arhitekta Franca Novaka Vlado Sagadin in vodja paviljona Franc Obal.

Do danes se je v Galeriji Murska Sobota zvrstilo več kot 400 razstav, od samostojnih do skupinskih, med njimi tudi izjemno pomembne mednarodne likovne manifestacije, kot so Pannonia, Jugoslovanski bienale male plastike in nazadnje Evropski trienale male plastike.

Ob tej priložnosti so se za dolgoletno zvestobo zahvalili tudi obiskovalcem, zato so jih danes med 9. in 12. uro, seveda v omejenem številu, povabili na brezplačen ogled aktualnih razstav akademskega kiparja in grafika Mitje Stanka ter akademske slikarke Mateje Kavčič.

Murska Sobota je sicer imela živahno galerijsko dejavnost že prej, saj je Pokrajinski muzej Murska Sobota leta 1965 ustanovil Razstavni paviljon arhitekta Novaka, med letoma 1971 in 1978 je galerijska dejavnost potekala pod okriljem Delavske univerze Murska Sobota, med letoma 1978 in 1992 pa znotraj Kulturnega centra Murska Sobota.

V Galeriji Murska Sobota se trenutno predstavljata akademska slikarka Mateja Kavčič, katere dela so na ogled v mali galeriji, v veliki pa dela akademskega kiparja in grafika Mitje Stanka. Foto: EPA
V Galeriji Murska Sobota se trenutno predstavljata akademska slikarka Mateja Kavčič, katere dela so na ogled v mali galeriji, v veliki pa dela akademskega kiparja in grafika Mitje Stanka. Foto: EPA

Od leta 1992 deluje Galerija Murska Sobota kot samostojni javni zavod pod okriljem ministrstva za kulturo, njeni ustanoviteljici sta občini Murska Sobota in Moravske Toplice.