Foto: Lidija Kosi/Radio Slovenija
Foto: Lidija Kosi/Radio Slovenija

V spomin na omenjeno odločitev, so se v Murski Soboti zbrali veleposlaniki oziroma njihovi namestniki Francije, Velike Britanije, Japonske, Italije in Združenih držav Amerike. V Pokrajinski in študijski knjižnici so med drugim prisluhnili predavanju pomurskega akademika Andreja Hozjana.

Versajsko mirovno pogodbo so podpisali 28.junija 1919 in z njo se je natanko pet let po atentatu na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda končala 1.svetovna vojna. "Nato je bilo na desetine in takšnih odločitev. 9. julija je strokovni svet petih odločil, da se bo Prekmurje v bodoče priključilo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev," pravi zgodovinar Andrej Hozjan.

Kar pa ni prineslo tudi dokončne odločitve o državnih mejah. O njih so namreč podpisali pogodbo leta 1920 v Trianonu. Vodja sektorja za strateške študije in analize pri našem zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan je opomnil, da so zdaj odprti tudi diplomatski arhivi: "Za Francijo je to najbolj pomembna, ker se je mirovna konferenca dogajala v Parizu in zdaj po 100 letih so naredili Pariški mirovni forum in tudi nas vabijo s sektorjev za analizo, da se ga udeležujemo in gledamo zgodovino diplomacije."

Prav francoska delegacija je bila na mirovni konferenci najbolj zaslužna za to, da je Prekmurje danes v Sloveniji, kjer pa tudi po 100 letih še ne pride kaj dosti do izraza. A predsednik Pomurske akademske znanstvene unije Mitja Slavinec je optimističen, češ, da je "še veliko priložnost in možnosti, kako lahko Prekmurje še bolj opozori na sebe v Ljubljani, še pomembneje pa se mi zdi, da tudi izven Slovenije."

Ja, dostikrat se že zdijo Dunaj, Budimpešta ali Zagreb za Prekmurce oziroma Pomurce bližje kot Ljubljana.