Aleksander Jevšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Aleksander Jevšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Jevšek je dejal, da si je pred več kot 40 leti Prekmurje izbral za svoj dom, sicer pa prihaja iz koroške vasi Libeliče. "Tako Prekmurje kot Libeliče sta po prvi svetovni vojni in pariški konferenci, kjer so risali meje na tleh razrušene Evrope, pripadla Sloveniji oziroma Jugoslaviji," je dejal.

Pariška mirovna konferenca sicer Slovencem ni bila naklonjena, je dejal Jevšek. V času, ko se celo nekateri takratni vodilni slovenski politiki skoraj niso zavedali, da obstajajo prekmurski Slovenci, so zavedni Slovenci oz. Prekmurci verjeli v skupno državo, boljše življenje in v svobodo. "Verjeli so v dan, ko biti Slovenec ne bo pomenilo biti več tlačan," je dejal.

Prekmurci so skoraj tisoč let čakali na združitev z matičnim narodom in 17. avgusta 1919 so jo dočakali. Ves ta čas pa so ohranjali in negovali svojo bit, je povedal.

Zgodovina slovenskega naroda je prežeta s pritiski, poskusi podrejanja in z izgubo narodnostnega ozemlja. V preteklosti smo bili izpostavljeni številnim težkim preizkušnjam. "A se nismo vdali v usodo, pač pa smo pogumno stopili skupaj! Zato smo kot narod obstali in zato danes živimo v samostojni državi," je dejal.

Tudi v teh dneh, ko se soočamo s posledicami katastrofalnih poplav, ki so v začetku meseca prizadele dobršen del Slovenije, nam po besedah Jevška ne manjka poguma, čuta za sočloveka, solidarnosti in nepredstavljive moči, ki jo premoremo v najtežjih trenutkih.

Podaril je, da na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj že od prvega dne izvajajo vse ukrepe, da bodo pripravili in v rokih oddali vlogo za nepovratno pomoč Solidarnostnega sklada EU-ja po uničujočih poplavah. Tako ni vprašanje, ali bomo uspeli pridobiti evropskih sredstev, ki so nam na voljo, kot tudi ne, ali bomo uspeli sanirati škodo po poplavah. "Skupaj bomo uspeli," je dejal.