Kako v vojni vihri vseeno obdržati človečnost? Foto: Kolosej
Kako v vojni vihri vseeno obdržati človečnost? Foto: Kolosej

Za umetniškega ustvarjalca pa je to tudi priložnost, da na papir ali platno prelije svojo zgodbo. V okviru MMC-jevega portala Svetovna vojna 1914-1918 prinašamo pregled nekaterih filmov, ki prikazujejo prvo svetovno vojno.

V članku predstavljamo le deset filmov, povezanih s prvo svetovno vojno. Katerega bi sami dodali? Kateri vas je najbolj navdušil? Vabljeni h komentiranju pod novico. Splet je vaš!


Krila (Wings, 1927)

William A. Wellman je leta 1927 posnel nemi film, ki je prejel oskarja za najboljši film na sploh prvi podelitvi nagrad ameriške akademije. Gre za klasični trikotnik, ki ga sestavljajo dva vojna pilota in ženska, v katero sta zaljubljena. Tekmeca postaneta prijatelja, nato pa skupaj odpotujeta v Francijo, kjer se borita proti Nemcem. V manjši vlogi se predstavi Gary Cooper, ki je s tem napovedal bleščečo kariero v Hollywoodu.

Na zahodu nič novega (All Quiet on the Western Front, 1930)
Film Lewisa Milestona je bil posnet po istoimenski literarni predlogi nemškega vojnega veterana Ericha Marie Remarqua. Zgodba je postavljena v nemški tabor in prikazuje težke fizične pogoje, izčrpanost vojakov in nizko raven upanja ter morale. Film je bil nagrajen z dvema oskarjema, izraz "all quiet on the western front" pa je postal del ameriške kulture in simbol stagnacije.

Narednik York (Sergeant York, 1941)
Naslovni junak Alvin York (Gary Cooper) se po udaru strele versko spreobrne, postane umirjen in ne želi imeti nobenega opravka s prvo svetovno vojno in ameriško vojsko, a je vseeno vpoklican. Film prikazuje trk njegovih prepričanj in realnosti svetovne morije.

Afriška kraljica (The African Queen, 1951)
Ob začetku prve svetovne vojne britanska misijonarja Samuel in Rose Sayer (Katharine Hepburn) delujeta v Afriki. Ob izbruhu konfliktov Samuel umre, Rose pa se poveže z lastnikom čolna African Queen, surovim Kanadčanom Charliejem Allnutom (Humphrey Bogart).

Steze slave (Paths of Glory, 1957)
Stanley Kubrick je svojo mojstrovino posnel po literarni predlogi Humphreyja Cobba. Dogodki so postavljeni v leto 1916 v Francijo, kjer general Mireau pošlje svoje vojake v samomorilski napad. Ko se ti umaknejo nazaj, general zaradi strahopetnosti zahteva sojenje nekaterim vojakom. Po robu se mu postavi polkovnik Dax (Kirk Douglas).

Lawrence Arabski (Lawrence of Arabia, 1962)
Naslovni junak je T. E. Lawrance (upodobil ga je Peter O'Toole), film pa pripoveduje njegovo zgodbo v času prve svetovne vojne. Dogajanje je postavljeno v arabski svet, med drugim smo priča veliki bitki pri Akabi in Damasku. Film je prejel deset nominacij za oskarja, sedem pa se jih je pozneje tudi pozlatilo.

Galipolje (Gallipoli, 1981)
Režiser Peter Weir je na filmsko platno prenesel zgodbo o avstralskih mladeničih, ki se prijavijo v vojsko, nato pa se borijo v sloviti bitki za Gallipoli, ki je leta 1915 potekala v današnji Turčiji. Enega izmed mladih fantov je uprizoril Mel Gibson.

Vesel božič (Joyeux Noël, 2005)
Francoski film Christiana Cariona se osredotoči na december 1914. Nekaj dni pred božičem se pomerijo na eni strani škotski in francoski vojaki, na drugi strani pa nemški. Na božični večer vpletene strani prekinejo bojevanje, a po prazniku se življenje vrne v stare tirnice, krvave tirnice.

Beneath Hill 60, 2010
Film Jeremyja Hartleyja Simsa pripoveduje zgodbo o avstralskih rudarjih, ki imajo nalogo, da se prebijejo pod nemški bunker in ga razstrelijo.

Grivasti vojak (War Horse, 2011)
Tudi Steven Spielberg je režiral svoj film o prvi svetovni vojni. Sloviti filmski ustvarjalec je uporabil istoimensko literarno predlogo Michaela Morpurga. Vojna zgodba na nenavaden način poveže človeka in konja.