Predsednik Pahor je zbranim dejal, da je bila prva svetovna vojna surov čas ločevanja, razseljevanja in opustošenja. Foto: BoBo
Predsednik Pahor je zbranim dejal, da je bila prva svetovna vojna surov čas ločevanja, razseljevanja in opustošenja. Foto: BoBo
Gre za enega izmed osrednjih dogodkov, ki jih pri nas pripravljamo ob stoti obletnici prve svetovne vojne. Foto: BoBo
Pot miru od Loga pod Mangartom do Devina

Gre za enega izmed osrednjih dogodkov, ki jih pri nas pripravljamo ob stoti obletnici prve svetovne vojne v spomin in opomin, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo.

Ni naključje, da so Pot miru, ki vodi od Alp do Jadrana, slovesno odprli prav na Trgu Evrope, saj gre za simbolično mesto, ki povezuje dve mesti in dve državi, v neposredni bližini pa so med prvo svetovno vojno potekali najbolj krvavi spopadi.

Kot slavnostni govornik je zbranim spregovoril predsednik države Borut Pahor, nekaj besed pa jim je namenil tudi priznani arhitekt Boris Podrecca.

Pahor: Zgodovina zbuja upanje
"To je bil surov čas ločevanja, razseljevanja in opustošenja. Sto let kasneje je vse drugače. Zgodovina se prelamlja na miren način in zbuja upanje na boljši, bolj pravičen in predvsem miren svet," je v svojem govoru poudaril predsednik države Borut Pahor.

Glavno sporočilo poti je zato sporočilo miru, ki ga na poti lahko razberemo tako rekoč na vsakem koraku. "Ozemlje nam lahko spregovori odprto kot knjiga. Pred nami se zvrstijo barvite podobe, zgovorne besede zapisane v dnevnikih in pismih," je pojasnil Franco Marini, predsednik Zgodovinsko-znanstvenega odbora za obeležitev obletnic nacionalnega pomena pri predsedstvu ministrskega sveta Republike Italije.

Mednarodno priznani arhitekt Boris Podrecca pa je o poti razmišljal: "Ti kraji spomina nas spodbujajo, da se spopadamo z dihotomijo združevanja in izključevanja, kjer nove poti pomenijo preseganje meje".

Zdravko Likar, predsednik Fundacije Poti miru, pa je sklenil: "Pot miru je namenjena tudi temu, da gledamo naprej, da Italijani, Slovenci in Furlani, vsi, ki živimo v tem prostoru, živimo v miru in sožitju". Na vse to nas danes opominjajo urejeni muzeji na prostem, obnovljene cerkvice in kapelice ter številne informativne table.

Ksenija Černuta, Televizija Koper

Fotografije v spodnji galeriji: Fundacija Pot miru

Pot miru od Loga pod Mangartom do Devina