Spominskih slovesnosti ob obletnici bitke na Somi se je udeležil tudi britanski princ William v spremstvu žene Kate in brata Harryja. Foto: Reuters
Spominskih slovesnosti ob obletnici bitke na Somi se je udeležil tudi britanski princ William v spremstvu žene Kate in brata Harryja. Foto: Reuters
Že prvi dan ofenzive je padlo okoli 20.000 zavezniških vojakov, še okoli 30.000 pa jih je bilo ranjenih. Foto: Reuters
100 let od začetka bitke na Somi

Spominska slovesnost se je začela v kraterju Lochnager - ta je nastal kot posledica eksplozije min, podstavljenih na položaje nemških enot -, in sicer natanko ob trenutku eksplozije, torej dve minuti prej, preden se je 1. julija 1916 ob 7.30 začela ofenziva zavezniških sil.

Že prvi dan ofenzive je bilo ubitih 20.000 zavezniških vojakov, še okoli 30.000 pa jih je bilo ranjenih, potem ko topniško obstreljevanje nemških jarkov ni naredilo večje škode v obrambnih vrstah, čeprav je potekalo kar teden dni pred ofenzivo.

V bitki, ki je trajala 141 dni, je bilo več kot milijon mrtvih, ranjenih in pogrešanih vojakov. Fronta se je nato premaknila naprej za nekaj kilometrov.

"Najbolj žalosten dan v zgodovini našega naroda"
Slovesnost, ki so se je udeležili francoski predsednik Francois Hollande, britanski premier David Cameron, britanski princ Charles in nekdanji nemški predsednik Horst Köhler, se je nadaljevala pri spomeniku Thiepval, ki je posvečen okoli 72.000 padlim in pogrešanim vojakom.

Spominskih slovesnosti ob obletnici bitke na Somi se je udeležil tudi britanski princ William v spremstvu žene Kate in brata Harryja. "Izgubili smo cvet generacije in v letih, ki so sledila, se je včasih zdelo, da je z njimi za vedno odšel tudi tisti vitalni občutek optimizma iz britanskega življenja. To je bil v marsičem najbolj žalosten dan v dolgi zgodovini našega naroda," je dejal princ Harry.

Sovraštvo prekinila evropska združitev
Francoski predsednik Hollande je poudaril prijateljstvo francoskih in britanskih vojakov, ki so se na fronti borili drug ob drugem. Pri tem je opozoril, da je krvavo preteklost in delitve na evropski celini, ki so zanetile dve svetovni vojni, prekinilo šele evropsko združevanje. "Rad bi spomnil, da je bila evropska ideja tista, ki nam je omogočila, da smo presegli delitve in rivalstva med državami, in ki nam je prinesla mir v zadnjih 70 letih," je dejal Hollande, tudi v odzivu na odločitev Britancev za odhod iz EU-ja na referendumu prejšnji četrtek.

Spominska slovesnost pri Thiepvalu je sicer ena izmed šestih, ki jih bodo v Franciji posvetili obletnici bitke na Somi. Velika Britanija je danes ob 7.30 z dvema minutama molka že zaznamovala trenutek, ko so se vojaki pognali na juriš iz jarkov. Že v četrtek zvečer so imeli v Westminstrski opatiji tudi nočno vigilijo, ki se je je udeležila kraljica Elizabeta II.

100 let od začetka bitke na Somi