Tokratna zgodba Mateje Perpar nas je iz udobnega dvosobnega stanovanja hotela speljati v sonaravno bivanje, v prostranost brez služb, šefov in stisk mestnega okolja.

Pa se je tokratna junakinja zgodbe Mateje Perpar pustila pregovoriti fantu in čarom narave? Tudi tokrat so pri odločitvi pomagali poslušalci radijske oddaje Pri psihiatru.

Lenka in Andrej (v interpretaciji Nine Valič in Primoža Pirnata) se imata očitno zelo rada, toda njegovo hrepenenje po življenju v popolnem stiku z naravo postaja trn v njeni peti. Boji se, da bi to ogrozilo njun standard in običajen način življenja, družabne stike ter umeščenost v družbo.

Kako naj poiščeta vsak sebe, ne da bi s tem izgubila medsebojni odnos? Koliko kompromisa je potrebnega, da ne bi porušila ravnovesja med lastnim hotenjem in potrebami zveze? In navsezadnje, je življenje v naravi res tak bavbav, da ga sodoben človek ne zmore več? To so vprašanja, ki jih je zgodba postavila našim radijskim poslušalcem, zdaj pa jih zastavljamo tudi vam.

Uvod v zgodbo

1. konec: Vsak ostane pri svojem

2. konec: Oba se odločita za življenje v naravi

Kaj so povedali poslušalke in poslušalci, ki so se med oddajo pomenkovali z voditeljico Carmen L. Oven?

Tonja se nagiba k sonaravnemu življenju, stran od poenotenosti; junakoma priporoča, naj si v življenju privoščita več svobode. Nasprotuje poenotenju misli, ki vlada v družbi. "Narava nam vedno bolj sporoča, da je močnejša od nas. Postati bomo morali ponižnejši pred njo," je še dejala Tonja.

Poslušalec Dušan pa pravi, naj bo Lenka malo bolj potrpežljiva, saj bo Andreja počasi minil njegov romantični "navdih". Nekam otročji je, še meni Dušan. In kaj je povedala Bori iz Ljubljane? Na njenem mestu se ne bi sprijaznila z njegovimi željami: "Jaz ne bi hodila okoli kosmata samo zato, ker njemu tako paše. Saj vendar ne živi samo z njim, ampak tudi v širši družbi."

Poklical je tudi Peter iz Cerknega; svoboda mu veliko pomeni in se čedalje bolj usmerja k naravi. "Nikoli nisem uporabljal kakšnih posebnih šamponov, zagovarjam naravni vonj," je še dodal. In kako sta večerno radijsko oddajo sklenila Ivo in Janko iz Maribora? Ivo zagovarja dogovor med partnerjema, drugače ne bo šlo. Glavni junak se ne more kar odločiti, da bo živel neumit in neobrit, hkrati pa bi živel ob partnerici, ki zagovarja red in znane norme. Z njim se je strinjal tudi Janko: brez mila in čistoče ni življenja, pravi.