Pred nami je pomembno evropsko leto. V luči vseh izzivov, trenutnega gospodarskega nemira, dogajanja na vojnih področjih, ki močno posegajo tudi v naše življenje, migracijskih vprašanjih, vprašanjih širitve in upravljanja z delovno silo, so evropske volitve, ki bodo letos v začetku junija, še toliko bolj pomembne. Na njih se bo odločalo o našem skupnem življenju v prihodnosti.
Prihodnost je ne le beseda, pač pa pojem, ki označuje mlade, predvsem Generacijo Z, ki počasi prihaja v ospredje. Iz otrok so zrasli mladi ljudje, ki si željo oblikovati prihodnost po svojih željah. Zato smo mlade povprašali, kaj si mislijo o Evropski uniji, kaj jim sploh pomeni in kako razmišljajo o svoji prihodnosti in s tem tudi o prihajajočih evropskih volitvah. Tako Ana, 19 – letna študentka prevajalstva na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pravi, da se ji zdi pomembno, da smo del Evropske skupnosti, čeprav o tem ne ve preveč. Ve pa, da je pomembno, da so meje odprte in da lahko mladi razmišljajo o prihodnosti tudi izven meja svoje države. Njen sovrstnik Ožbej, študent sociologije in geografije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru o sami Uniji ne razmišlja preveč, a poudarja: »Zdi pa se mi, da je Evropska unija zelo pomembna, predvsem iz vidika povezovanja med državami in gospodarskega sodelovanja. Za Slovenijo je pomembno, da je v Evropski uniji, saj smo zelo malo gospodarstvo in smo lahko v okviru Evropske unije precej bolj konkurenčni, saj nam ponuja večji trg. V Evropski uniji se sam najdem kot aktivni državljan, ki bi se rad udeležil evropskih volitev. Vrednote, ki jih širi Evropska unija mi tudi veliko pomenijo.« 20 – letni Nik, mladi zaposleni grafik, ki trenutno dela v sosednji Avstriji, saj so tam priložnosti boljše, predvsem podarja pomembnost prostega prehajanja ljudi in možnosti iskanja priložnosti izven meja. Obenem pa poudarja tudi, da o prihajajočih evropskih volitvah ve premalo, saj se o tem med mladimi skoraj nič ne govori, zato tudi sam ne razmišlja o tem, da bi šel na prihajajoče evropske volitve.

Foto: Radio Si/ / EuranetPlus
Foto: Radio Si/ / EuranetPlus

Eden izstopajočih iz svoje generacije, 25 – letni študent prava, Anej M. Irgolič, pravi, da je Evropska unija z mladimi praktično rasla: »Mi drugega ne poznamo in zato je za nas, v nasprotju z našimi starši, samoumevna, čeprav še zdaleč to ni. Mladina gleda na Evropsko unijo proaktivno, proevropsko. Naši starši ne vedo tako dobro, s čim se Evropska unija ukvarja, mi pa z vedenjem o EU že vstopimo v srednjo šolo in nato naprej na fakulteto. Zato je Evropska unija praktično del naše državljanske identitete. Slovenija je zelo majhna država. Zato je Evropska unija je tista, ki nas postavi v evropski in nato v svetovni kontekst. Slovenija brez Evropske unije ne bi imela takšnega vpliva, kot ga sicer lahko ima danes.« Tudi Jaša, 18 – letni študent geografije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani se strinja: »Evropska unija se mi zdi pomembna predvsem zato, ker pomaga financirati veliko stvari. Večina projektov je sofinanciranih s strani EU, sploh na področju gospodarskega razvoja. Kljub temu, da sem Slovenec, se hkrati počutim tudi kot Evropejec. Mislim, da ima Slovenija pod Evropsko unijo vseeno neko skupno identiteto in to mi je zelo pomembno.«
Mladi poudarjajo, da si prihodnosti brez skupne povezave z Evropsko unijo več ne znajo predstavljati, da so jim pomembne odprte meje in prost pretok ljudi, a da je obenem treba tudi urediti vprašanje migracij in podnebja, saj so to področja, ki nam nudijo največje izzive v prihodnosti.

Darja Potočan, Radio SI; projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope