V tokratni oddaji Euranet Plus smo se novinarji naše mreže podali na ulice in državljane vprašali, kaj pričakujejo od Evropske unije v prihodnosti in kaj menijo, da bi lahko EU naredila zanje. Na zadnjih volitvah maja 2019 se je volilna udeležba močno povečala in je bila na ravni Unije več kot 50-odstotna.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Z glasovanjem na evropskih volitvah uveljavljate svojo demokratično pravico do sodelovanja pri odločanju o prihodnosti Evrope.
Predvsem nas je v tokratni oddaji zanimalo, kakšna so pričakovanja ob letošnjih volitvah. Naši sogovorniki so bili 54 letni samozaposlen Aleksander in 56 letni Dejan, zaposlen v finančnem sektorju ter tudi 52 letna Marjetka, ki je zaposlena v bančnem sektorju. O pričakovanjih sta se izrekla tudi predstavnika mlade generacije, 23 letna Paulina, zaposlena v kozmetični industriji in 22 letni Ajdan, študent logistike.

Kakšna so pričakovanja od Evropske unije v letošnjem letu?
Aleksander:
Pričakujem predvsem varno Evropo, da se bomo lahko prosto gibali glede na emigracije, da bo socialna Evropa, da se bo izključila socialno izključenost, revščina, pa predvsem močno Evropo na svetovnem prizorišču.
Dejan:
Ustvarjanje lastne politične integritete, graditi vladavino prava, predvsem pa mislim, da znova povrniti zaupanje politiko, ker mislim, da so zadnje čase precej zgubili in pa seveda ustvariti neko zadovoljivo življenjsko okolje za vse državljanke in državljane skupne Evrope.
Marjetka:
Predvsem da bo delovala pravno in da bodo tudi se rešila neka nesoglasja, razprtije med državami članicami, ki so in da bodo dejansko v dobrobit, vseh državljanov
Ajdan:
Evropska unija mislim, da bi lahko omogočala večjo enakopravnost med, vsemi državami. zagotavljala boljše okoljske pogoje
Paulina:
Da bi mogoče omogočili večjo mobilost, saj Schengenternutno ne deluje na mejah so gneče. Da bi ponudili več priložnosti za izobraževanje v tujini.

Kateri so po vašem mnenju najpomembnejši letošnji izzivi za Unijo?
Aleksander:
Jaz mislim, da je največji izziv predvsem, razvoj trdnega in dinamičnega gospodarstva, jaz mislim, da so tu precej zaspali, kar se kaže v celotnem evropskem gospodarstvu. Pa krepitev mednarodne vloge evra, mislim, da to zelo pomembno proti Ameriki v shodu po moje
Dejan:
Predvsem preprečitev kriznih žarišč, za katere vemo, da so vse hujša, predvsem bi morali skleniti neki politični dogovor oziroma konsenz z Rusijo, ustvariti oziroma podati tudi neko resno oziroma lastno stališče do izraelsko palestinske krize in pa preprečiti morebitno krizo, ki se pojavlja na zahodnem Balkanu. Še večji problem oziroma še eden problem pa vidim tudi pri vse večjem pojavu oziroma porastu neonacističnih strank v Nemčiji
Ajdan:
Mislim, da bi se Evropska unija morala primerno spoprijemati z varnostjo proti terorizmu, kakor delajo tudi ostale države. Da se mora boriti proti globalnemu segrevanju, seveda. Seveda je znano
Paulina:
Mogoče, da bi ostala politično stabilna, da ne bi bilo toliko različnih stališč med članicami Eu ter da po kriznih letih postane gospodarsko stabilna.

Kaj pričakujete od evropskih volitev, se jih boste udeležili?
Ajdan:
Seveda volitev se bomo udeležil, mislim, da je to zelo pomembno. Poslanci, ki jih bomo izvolili pa mislim, da bi bilo dobro, da zastopajo naše interese in da ne bodo samo v parlamentu za številko.
Aleksander:
To je pa kar pestro v vsakodnevnih novicah, če se nanaša na slovenske poslance. Jaz bi si tu želel od kandidatov, da bi videl Vladimirja Prepeliča, na vse do sedaj slišano, jaz ne zaupam nobenemu politiku. Škoda da ni bil predsednik Republike Slovenije. Pomembno pa je, da bodo mladi prišli volit, to pa to!
Paulina:
Ja, definitivno se bom. Morda, da bodo poslanci dobro zastopali pri sprejemu odločitev v Evropskem parlamentu.
Dejan:
Predvsem da bi se volivci odločali po zdravi pameti. Zdravo pamet pa priporočam predvsem tudi političnim veljakom, ker mislim, da so zadnje čase izgubili kompas. Na kratko.
Marjetka:
Definitivno, ja, predvsem ničelno toleranco pri korupciji in pa da bodo novi poslanci delovali v korist blaginje naše države.
Kateri so specifični problemi vaše države, za katere upate, da jih bo rešil novi Evropski parlament?
Aleksander:
Ja, zdaj sicer ne vem koliko ima neposreden vpliv EU, ampak mislim, da je to predvsem pomembno, da rešijo na področju prava pa fiskalne politike. Pa najbolj pomembno svoboda medijev. Zgodbe iz kratke preteklosti so nam dale malo misliti, predvsem tukaj nevmešavane politike.
Marjetka:
Da bi se v Sloveniji končno uredila ta železniška prometna infrastruktura, da bi ljudje lažje potovali med mesti, kraji, in se več posluževali tudi javnega prevoza. In pa da bi se plače uskladile s plačami v Evropski uniji.
Ajdan:
Mislim, da je stanovanjska stiska za mlade zelo aktualna ta trenutek, seveda predraga stanovanja.
Več boste lahko slišali tudi v daljšem pogovoru v podkastu oddaje, ki ga najdete na naši spletni strani in na naših družabnih omrežjih.

Ivo Kores, Radio Slovenia International/RadioSi - Projekt Euranet Plus – boljše razumevanje Evrope #euranetplus

Euranet Plus Special/Can the EU do this? - Kaj lahko Europa stori zame?
Foto: European Community/© Canva
Foto: European Community/© Canva