Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Po belih in črnih tipkah

4 epizod

Po belih in črnih tipkah

4 epizod


Po belih in črnih tipkah - veliki pianisti in mojstri klavirske igre; oddaja o pianistih preteklosti, njihovih življenjih, o velikem slogu, moči osebnosti in hipnotični avtentičnosti njihove umetnosti.

20.06.2024

Odmevi ameriških pianistov/tretjič

Tri oddaje v preteklem mesecu smo posvetili povojni generaciji ameriških pianistov, ki je s svojo svežino, predanostjo in talentom zapustila globoko sled v glasbenem svetu. Ob prvovrstnih posnetkih se je povsem spontano razvila zamisel, da bodo junijske oddaje nadaljevanje prejšnjih. Delo izjemnih glasbenikov nezgrešljivo razveseljuje in povzdiguje ljubitelje klavirske igre in vsak izmed teh pianistov nam lahko s svojo zgodbo služi kot okno v živahno dogajanje tistega časa. V tokratni oddaji boste lahko poslušali igranje Clauda Franka, Charlesa Rosna, Juliusa Katchna in Paula Jacobsa.


13.06.2024

Odmevi ameriških pianistov/drugič

Delo izjemnih glasbenikov nezgrešljivo razveseljuje in povzdiguje ljubitelje klavirske igre in vsak od teh pianistov nam lahko s svojo zgodbo služi kot okno v živahno dogajanje tistega časa; v prijateljstva, rivalstva, uspehe in polome. Za klavir je, če si prikličemo v predstavo instrument najvišjega ranga, vitalnega pomena človek - to je mojster, - ki ga servisira. Z uglasitvijo je opravljeno le nekaj odstotkov dela. Klavir predan v roke mojstra, ki ima sposobnost in znanje prilagoditi nešteto parametrov mehanike, razvijati zvočni spekter instrumenta, poskrbeti za uravnoteženost klavirskih tipk in še mnogo drugih dejavnikov, postane instrument, zmožen reagirati najtanjšim pianistovim nagibom. Klavir postane predmet umetnosti sam zase; poligon ali avatar pianistu; ampak le tistemu, ki ima zmožnost in vrednost umetniškega poustvarjanja na tej stopnji.


06.06.2024

Odmevi ameriških pianistov/prvič

Tri oddaje v preteklem mesecu smo posvetili povojni generaciji ameriških pianistov, ki je s svojo svežino, predanostjo in talentom zapustila globoko sled v glasbenem svetu. Ob številnih prvovrstnih posnetkih se je povsem spontano razvila ideja, da bodo junijske oddaje nadaljevanje prejšnjih, Delo izjemnih glasbenikov nezgrešljivo razveseljuje in povzdiguje ljubitelje klavirske igre. Vsak od teh pianistov nam je lahko s svojo zgodbo okno v živahno dogajanje tistega časa; v prijateljstva, rivalstvo, uspehe in polome.


30.05.2024

Guiomar Novaes

Slovita brazilska pianistka Guiomar Novaes je v prejšnjem stoletju uživala svetovni ugled, številni jo upravičeno prištevajo med največje pianiste 20. stoletja. Klavir se je začela učiti s štirimi leti pri Antonietti Rudge, brazilski pianistki z veliko mednarodno kariero, od desetega leta pa je nadaljevala pri italijanskem pianistu Luigiju Chiaffarelliju, učencu Ferruccia Busonija. Njena koncertna kariera se je kmalu razcvetela in pri trinajstih letih je ime Guiomar Novaes v São Paulu že doseglo ušesa vladnih veljakov, ki so ji namenili štiriletno štipendijo za študij v Evropi. S Chiaffarellijem sta izbrala Pariz, v katerem je poučeval sloviti Isidor Philipp. Na sprejemnem izpitu na pariškem konservatoriju se je uvrstila na prvo mesto med 389 kandidati. Središče njenega repertoarja so bila dela Fréderica Chopina. Njene izvedbe veljajo za izvirne in spontane, klavirski ton je prepoznaven, žameten, barvit, tehnika vedno v službi glasbe. Njena interpretacija se ne opira na zunanje učinke; občudujemo lahko legato, ki je pri današnjih pianistih že skoraj izumrl. Izvedbe so vedno sveže in v njih ni čutiti dolgih ur toge, mehanične vadbe.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov