Minister Matej Arčon je obiskal predstavnike slovenske manjšine na Hrvaškem. Foto: USZS
Minister Matej Arčon je obiskal predstavnike slovenske manjšine na Hrvaškem. Foto: USZS

"Velik razmislek gre v smeri odprtja konzulata na Reki, ki bi bil izjemna dodana vrednost za delovanje naših društev in za Slovenijo kot tako. Ne nazadnje imajo tudi druge okoliške države tukaj odprte konzulate," je izjavil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon po srečanju s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem.

"Zelo cenim in spoštujem vse tiste prostovoljke in prostovoljce, ki delajo v naših društvih, ki ohranjajo slovenski jezik in kulturo," je še dodal.

Foto: USZS
Foto: USZS

Predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem so ministra seznanili s svojim delovanjem in izzivi, s katerimi se spopadajo.

Kot je dejal Arčon po srečanju z njimi, je največji izziv še vedno ohranjanje oziroma učenje slovenskega jezika oziroma zagotavljanje kadrov za poučevanje slovenščine. Pri tem je poudaril načrte, da bi finančno okrepili sklad in namenili dodatna sredstva prav učiteljem, ki poučujejo slovenski jezik.

Društva potrebujejo prostore

Drugi izziv je po ministrovih besedah ta, kako zagotoviti primerne prostore določenim društvom, tretji pa to, kako še bolj povezati delovanje društev znotraj Zveze slovenskih društev na Hrvaškem.

Arčon je danes sicer najprej obiskal Lovran, kjer se je sešel s predsednikom sveta za slovensko narodno manjšino Primorsko-goranske županije in Slovenskega kulturnega društva Snežnik Lovran Vasjo Simoničem.

Obisk je nadaljeval na Reki, ker se je sešel z ravnateljem in učenci Osnovne šole Kozala, ene od dveh mestnih osnovnih šol na Reki, na katerih poteka pouk slovenskega jezika. Nato je obiskal tamkajšnji Slovenski dom, kjer se je srečal s predsednico in podpredsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Barbaro Riman in Jasmino Dlačić, ki je tudi predsednica reškega Slovenskega društva Bazovica.

Foto: USZS
Foto: USZS

Poučevanje slovenščine na Hrvaškem

Riman je za STA izrazila veliko zadovoljstvo nad tem, da je minister obiskal slovensko skupnost na Hrvaškem. Obenem je kot izjemno pozitivno poudarila, da je pokazal zanimanje za reševanje problematike poučevanja slovenskega jezika, saj je vlaganje v mlade po njenih besedah izjemno pomembno.

Po popisu prebivalstva iz leta 2021 na Hrvaškem uradno živi 7729 Slovencev, kar je za približno 30 odstotkov manj kot po popisu prebivalstva iz leta 2011. Nekateri sicer ocenjujejo, da nazadnje ni bilo popisanih skoraj 4000 Slovencev.

Arčon je bil na Hrvaškem nazadnje novembra lani, ko je obiskal vzorčno turistično-izobraževalno kmetijo Gorski kotar v Prezidu.

Matej Arčon obiskal Reko