Nanti Olip. Foto: orf
Nanti Olip. Foto: orf
false
Marjan Sturm. Foto: orf

Vzeli v pretres možnosti za izboljšanje prakse

Tema, o kateri so se na seji v prostorih upravnega središča deželne vlade v Celovcu kresala mnenja ni nova, je pa način pristopa k problemu prešel na drugačno raven. Člani sosveta za slovensko narodno skupnost so na seji temeljito vzeli v pretres možnosti za izboljšanje dosedanje prakse v zvezi z odločbami urada zveznega kanclerja društvom in organizacijam slovenske narodne skupnosti.

Izboljšanja na dveh ravneh

Predsednik sosveta Nanti Olip, ki je tudi poslujoči podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), govori o dveh ravneh mogočega boljšega pretoka informacij. Prva zadeva Republiko Avstrijo, da čim prej sporoči višino sredstev iz proračuna za narodne skupnosti. Druga naposled zadeva slovensko narodno skupnost, da bo prišlo do pospešitve postopka vlaganja prošenj in obravnave le-teh. Naposled gre tudi za boljše usklajevanje.

„Pridobitev za vse strani“

Sejo so na predlog Slovenske prosvene zveze začetek meseca julija zahtevali štirje člani sosveta za slovensko narodno skupnost pri Uradu zveznega kanclerja. Soglasje, da se skliče, je v tiskovnem sporočilu izrazil tudi Narodni svet koroških Slovencev (NSKS). Po diskusiji, ki je trajala več kot tri ure, je bil predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm perpričan, da bodo lahko vsi pridobili.

Smernice za pospešitev prošenj in obravnavo le-teh v zvezi z odločbami urada zveznega kanclerja društvom in organizacijam so začrtali na seji sosveta za slovensko narodno skupnost pri uradu zveznega kanclerja. Predsednik sosveta Nanti Olip govori o dveh ravneh mogočega boljšega pretoka informacij. Prva zadeva Republiko Avstrijo, da čim prej sporoči višino sredstev iz proračuna za narodne skupnosti. Druga naposled zadeva slovensko narodno skupnost in pospešitev postopka vlaganja prošenj in obravnave le-teh.


Več na slovenci.orf.at