Mladinski zbor JAMzi Kulturnega društva ICS ZMAJ iz Celovca na slavnostni seji Državnega zbora ob dnevu državnosti. Foto: Barbara Žejavac (dz-rs.si)
Mladinski zbor JAMzi Kulturnega društva ICS ZMAJ iz Celovca na slavnostni seji Državnega zbora ob dnevu državnosti. Foto: Barbara Žejavac (dz-rs.si)

Prikaz kulturnega ustvarjanja pri rojakih

„Pomemben prispevek k skupnemu slovenskemu kulturnemu prostoru“, tako Krščanska kulturna zveza (KKZ) v svojem sporočilu za medije podčrtuje pomen te kulturne izmenjave. Začela se je z dogovorom leta 1983 na srečanju v Ukvah v Kanalski dolini. Zametki sodelovanja s primorskimi rojaki pa segajo še dlje nazaj, pojasnjuje tajnica KKZ Zalka Kelih-Olip. Gre za prikaz kulturnega ustvarjanja, bodisi pri nas ali rojakih v Trstu in Gorici, ob tem da je pod drobnogledom prerez nastalega v zadnjem obdobju, pa pridejo do besede tudi predstavniki krovnih organizacij. Omizja iz prejšnjih let bo tokrat zamenjalo „Srečanje pod lipami“.

Letošnji Koroški kulturni dnevi na Primorskem bodo od 15. do 29. oktobra. Ob tem, da je v sporočilu Krščanske kulturne zveze poudarjena tudi krepitev vezi med rojaki, ki živijo na prepihu raznarodovanja in potujčevanja, tajnica Zalka Kelih-Olip opozarja tudi na enega ključnih vidikov: živeto izmenjavo in sodelovanje tudi izven izbranih prireditev kulturnih dnevov.

17. Koroški kulturni dnevi (KKD) na Primorskem se bodo začeli v soboto, 15. oktobra. V Finžgarjevem domu na Opčinah bo na sporedu gledališko-filmska predstava „Metla Šmihela“.

Povezava: KKZ - spored KKD


Več na slovenci.orf.at