Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Predstavniki manjšinskih političnih organizacij so pred kratkim sklicali prvo skupno novinarsko konferenco in ocenili delo sedanje zvezne vlade.

"Bilo je zelo veliko zapisano v koalicijskem programu, uresničeno pa ni bilo tako veliko," meni predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug.

A govornica za manjšine v zveznem parlamentu zvezna poslanka koalicijskih Zelenih Olga Voglauer poudarja, da vlada glede odprtih manjšinskih vprašanj vendarle opaža premike.
"Pomemben korak je seveda bil, da smo podvojili podporo vsem avstrijskim manjšinam in pričeli tudi na različnih področjih razmišljati o tem, kako zakonodajo tudi posodobiti. Po eni strani so to dvojezična sodišča tukaj na Koroškem, po drugi strani seveda na področju šolstva," je dejala Voglauer.

Manjšinci pa so kritični, saj menijo, da dvig podpor ni dovolj. Tu so še reforma dvojezičnega šolstva, sodstva in pa nov zakon o narodnih skupnosti, tu vidnih napredkov ni bilo. Prišlo pa je do napredka glede financiranja manjšinskih medijev pa poudarja Olga Voglauer: "Če se spominjamo nazaj na leto 2019, so se vse manjšine spraševale, kako plačevati oziroma tudi ohraniti to njihovo manjšinsko medijsko dejavnost in to smo ohranili."

Manjšinci pa se sprašujejo, ali jim predvolilni čas sploh lahko še prinese rešitve, zvezne parlamentarne volitve bodo namreč že jeseni.