Nataša Pirc Musar in Alexander Van der Bellen. Foto: UPRS/Matjaž Klemenc
Nataša Pirc Musar in Alexander Van der Bellen. Foto: UPRS/Matjaž Klemenc

"V ozadju nestabilnega sveta, v katerem so načela osnovne človečnosti vsakodnevno ogrožena, ima vaša podpora slovenski manjšini posebno vrednost," je slovenska predsednica republike Nataša Pirc Musar povedala avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu.

Ob tem je poudarila potrebo po nadaljnjih korakih za sistemsko ureditev pravic slovenske manjšine v Avstriji. Opozorila je na pomen pravice do zagotavljanja kakovostnega izobraževanja v slovenskem jeziku od vrtca naprej in pravice do rabe slovenščine v sodstvu na območju, na katerem živi slovenska manjšina.

Z avstrijskim predsednikom sta potrdila dobre in prijateljske odnose med državama ter izrazila zadovoljstvo z rednim političnim dialogom na najvišjih ravneh. Spomnila sta tudi na odlično gospodarsko sodelovanje med državama in spregovorila o nujnosti boja proti podnebnim spremembam, kar je tema, ki ju močno povezuje.

Zahvala za avstrijsko solidarnost

Ob tej priložnosti se je slovenska predsednica avstrijskemu kolegu zahvalila za izraze solidarnosti in pomoč Sloveniji po nedavni ujmi. Izrazila je tudi solidarnost s prebivalci avstrijske Koroške, ki so jih v istem času prav tako prizadele uničujoče poplave.

Strinjala sta se, da je schengen in z njim povezan prost pretok ljudi ena temeljnih vrednot EU-ja. Ob tem je izrazila obžalovanje nad odločitvijo Avstrije, da podaljša nadzor na notranji schengenski meji.

Oba za čimprejšnji začetek mirovnih pogajanj med Ukrajino in Rusijo

Spregovorila sta tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu in širitvenem procesu EU-ja. Predsednica je avstrijskemu kolegu predstavila načrte za nadaljevanje in nadgradnjo sodelovanja z državami v regiji v okviru pobude Brdo-Brioni s temama podnebnih sprememb in izzivov mladih. Poleg tega sta se zavzela tudi za čimprejšnji začetek mirovnih pogajanj med Ukrajino in Rusijo.

Nataša Pirc Musar bo danes skupaj z avstrijskim predsednikom na forumu Alpbach sodelovala na panelu Avstrija v Evropi. Osredotočila naj bi se na prispevek, ki ga državi, kot sta Avstrija in Slovenija, lahko ponudita na področjih podnebnih sprememb, demokracije, varnosti in gospodarstva ter pri ustvarjanju skupne prihodnosti v okviru EU-ja.