Foto: Orf Foto:
Foto: Orf Foto:

Maja letos so slovesno počastili 20 let obstoja

Prepoznaven je bil trend že ob jubileju maja letos, ko so v društvu Dvojezični otroški vrtec „Borovlje“ slovesno počastili 20 let obstoja dvojezičnega otroškega vrtca „Jaz in Ti - Du und Ich“ Borovlje. S pogledom na prijave jeseni je Roman Verdel, predsednik društva Dvojezični otroški vrtec „Borovlje“ računal z več kot 130 otroki v vseh treh ustanovah - dvojezičnem vrtcu „Jaz in Ti - Du und Ich“, dvojezičnem varstvu in dvojezični skupnosti malčkov.

Poleti nakup nadaljnjega poslopja

Da ne bi bili prisiljeni odkloniti 25 prijavljenih otrok, so temeljito iskali rešitev, 15. julija, v tednu po začetku poletnih počitnic, pa so v Borovljah začeli pisati novo poglavje. Odločili so se za nakup nadaljnjega poslopja, sedaj last društva Dvojezični otroški vrtec „Borovlje“. Po celoviti prenovi je pristojna komisija dežele prižgala zeleno luč. V ponedeljek so varovanci Dvojezičnega otroškega vrtca „Jaz in Ti - Du und Ich“ prvič prestopili prag novega poslopja. Dopoldne je tam tretja skupina otroškega vrtca, popoldne pa skupina dvojezičnega varstva.

Prostorska razširitev na dodatno stavbo je bila mogoča, ker je bilo društvo Dvojezični otroški vrtec „Borovlje“ deležno pomoči na več ravneh, pojasnjuje predsednik Verdel. Ob prispevkih zasebnikov je bila uresničitev mogoča predvsem z denarjem iz „zvezne milijarde“, namenjene izgradnji predšolske oskrbe otrok. Vložena finančna sredstva so vsekakor takšna, da jih društvo samo ne bi zmoglo.

V luči razvoja Dvojezičnega otroškega vrtca „Jaz in Ti - Du und Ich“, za katerega skrbi društvo Dvojezični otroški vrtec „Borovlje“, pa predsednik Roman Verdel kot frakcijski vodja Volilne skupnosti (VS) Borovlje glede na premike omenja še nekaj: občinski svet mestne občine Borovlje je na zadnji seji meseca oktobra sklenil, da podpre dvojezično varstvo s 6.000 evri.

Skrbijo za skupno 135 otrok

V dvojezičnem vrtcu „Jaz in Ti - Du und Ich“ imajo 61 otrok, v dvojezičnem varstvu 54 otrok, v dvojezični skupnosti malčkov pa 20 otrok - skupno torej 135, tako Roman Verdel.


Več na slovenci.orf.at