Rudi Vouk. Foto: BoBo
Rudi Vouk. Foto: BoBo

Formalna ureditev naenkrat tema

Posojilnice in nekdanja Zveza Bank so desetletja dolgo zanesljiv in varen partner za slovenska društva na Koroškem - ne samo v finančnih zadevah, temveč tudi pri uporabi prostorov banke, ki jih društva brezplačno uporabljajo za svojo dejavnost. Zato se obvežejo za vzdrževanje objekta. Formalna ureditev stalne uporabe prostorov nikoli ni bila tema. Ker so tako v gremijih banke kakor v društvu pogosto sedeli eni in isti ljudje, je zadostoval ustni ali pisni dogovor.

Zadružniki niso več gospodarji v svoji hiši

Z združitvijo Posojilnic z Zvezo Bank in Raiffeisenovo zvezo kot večinskim lastnikom slovenski zadružniki niso več sami gospodarji v svoji hiši. Zato so pri nekaterih društvih začeli formalno reševati vprašanje uporabe prostorov, ki so v lasti Posojilnic, za društvene namene.

V mnogih društvih že našli rešitev

V Hodišah in v Železni Kapli je lastnik društvenih prostorov Zadruga, zato tam to vprašanje za zdaj še ni pereče. V Bilčovsu imajo pisni dogovor za brezplačno uporabo prostorov, pred kratkim so od vodstva Posojilnici dobili še pisno zagotovilo, da imajo pri morebitni prodaji poslopja predkupno pravico. V Borovljah je Volbankova ustanova kupila poslopji otroškega vrtca in varstva „Jaz in ti“. V Žvabeku so že pred leti kupili poslopje Posojilnice in uredili „Hišo kulture“. V Velikovcu in v Dobrli vas so se prav tako odločili za odkup poslopja oz. prostorov.

„Dogovore spraviti v pisno obliko“

Ko je kazalo, da bo Posojilnica Bank Podjuna izgubila samostojnost, so društveniki SPD „Srce“ v Dobrli vasi začeli urejati jasno lastniško razmerje, je pojasnil odvetnik in predsednik Društva slovenskih zadružnikov Rudi Vouk.

Odvetnik Rudi Vouk je pripravil pogodbi za odkup kulturne dvorane v Velikovcu in kulturnega doma v Dobrli vasi. Odkup objekta je finančno tveganje posameznih odbornikov in odbornic društva, hkrati pa trajno zagotovljen prostor za društveno delovanje. Društveniki SPD „Srce“ so zato minuli petek že pripravili prvo dobrodelno prireditev za kritje dolga.


Več na slovenci.orf.at