Foto:Orf Foto:
Foto:Orf Foto:

Po zgledu mednarodnih jezikovnih kampov

V petek, 15. julija 2016, so se končale letošnje Jezikovne počitnice na Dolenjskem v Sloveniji, ki jih organizira Krščanska kulturna zveza (KKZ) iz Celovca. Že leta 1989 je temelje za poletno izobraževalno uspešnico po zgledu mednarodnih jezikovnih kampov zasnoval Janko Zerzer, takrat predsednik Krščanske kulturne zveze, v sodelovanju z Osnovno šolo Grm v Novem mestu.

Dober recept za izpopolnjevanje slovenščine

Zasnova se je izkazala za zelo dober recept za izpopolnjevanje slovenščine: bivanje v slovenskem okolju in to v kraju, o katerem pravijo, da ljudje govorijo najbolj čisto slovenščino; dopoldne pouk in športne dejavnosti na šoli, popoldne pa bivanje pri družinah in s tem lahkotno nadaljevanje pridobivanja slovenskega besedišča. 26-krat so jezikovne počitnice bile v Novem mestu, od lani pa jih prirejajo v sosednji Šmarjeti pri Šmarjeških toplicah v sodelovanju s tamkajšnjo Osnovno šolo.

zadnjih letih je zanimanje za to počitniško ponudbo Krščanske kulturne zveze občutno nazadovalo. Letos se je udeležilo le deset otrok, medtem ko jih je v preteklosti bilo še 30 in več. Eden od vzrokov za trend je po besedah tajnice Krščanske kulturne zveze Zalke Kelih-Olip verjetno, da je v zadnjih letih na izbiro vedno več različnih počitniških kampov.

Iz leta v leto bolj pomembna ponudba

Zaradi čedalje bolj šibkega znanja slovenščine med slovensko dijaško mladino pa so prav jezikovne počitnice iz leta v leto bolj potrebna in pomembna ponudba. Koncept počitnic na Dolenjskem, kjer so otroci vsako minuto obdani s slovensko besedo, je eden najboljših načinov, da se znanje slovenščine utrdi, je prepričana Zalka Kelih-Olip.


Več na slovenci.orf.at