Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:
Prireditev v znamenju spomina
Foto: ORF
Prireditev v znamenju spomina
Foto: ORF
Prireditev v znamenju spomina
Foto: ORF

S povestjo Jakoba Sketa Miklova Zala, katere prvo izdajo iz leta 1884, ima družina Mikel doma, utripa „Srečanje na Turnah“. Tako so si dogodek zamislili nositelji iniciative.

Pester je bil letos spored na prizorišču nad Svatnami. Glasbeni del prireditve sta oblikovala Mirijam Sticker na harfi in Jaka Slavkov na prečni flavti.

Z besedo sta letošnje „Srečanje na Turnah“ umetniško dopolnila Zalika Steiner in Jaka Novak.

Iz leta v leta na prizorišču več življenja

Pozorni spremljevalci revitalizacije na Turnah nad Svatnami iz leta v leto doživljajo, kako se vrača življenje tja, kjer sta med tem preminuli Franz Mikel in njegov brat Hubert z ljudmi dobre volje naredila odločilne korake.

Kar deset let je „Iniciative Mikova Zala“ delovala ljubiteljsko, potem so se vključili raziskovalci inštituta za arheologijo univerze Gradec. Hubert Mikel in potomci iz rodbine Miklove Zale so že zelo zgodaj imeli zelo spoštljiv odnos do posebnega kraja.

26. novembra 2015 je prejel Hubert Mikel v dvorani zveznega urada za spomeniško varstvo na Dunaju medalje za spomeniško varstvo. To pa za izkopanine na Turnah, na severnem robu nad Svatnami pri Šentjakobu v Rožu.

Ko se je leta 2009 vključil inštitut za arheologijo univerze Gradec, je mlada raziskovalka izbrala Turne za disertacijo o izkopaninah. Izredni univerzitetni profesor na inštitutu za arheologijo univerze v Gradcu Manfred Lehner pomenljivo vlogo pripisuje povesti Jakoba Sketa o Miklovi Zali.

Za Zaliko Steiner so Turne nad Svatnami več kot srečanje, na katerem so se zbrali v spoštljivem spominu na Franza Mikla. Iniciativo Mikova Zala in izkopavanje sooblikuje od začetka. Tudi v potu njenega obraza je postala preteklost tega kraja oprijemljiva.

S povestjo Jakoba Sketa Miklova Zala utripa tudi srce Marte Mečina.

En namen „Iniciative Mikova Zala“ je kraj srečanja obeh narodnosti, kakor je med drugim pojasnil Hubert Mikel - „Srečanje na Turnah“ sodi k vsebinski zapolnitvi zastavljenega cilja.

V nedeljo na ogled v oddaji „Dober dan, Koroška“

Utrinke prireditve „Srečanje na Turnah“ boste lahko videli tudi v nedeljski televizijski oddaji „Dober dan, Koroška“ s pričetkom ob 13.30 uri na valu ORF II.


Več na slovenci.orf.at