Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:
Sožitje stopa vse bolj v ospredje
Foto: ORF
Sožitje stopa vse bolj v ospredje
Foto: ORF
Sožitje stopa vse bolj v ospredje
Foto: ORF
Sožitje stopa vse bolj v ospredje
Foto: ORF

Pod geslom „Dialog & kultura“ je vabil Biro za slovensko narodno skupnost s Krščansko kulturno zvezo (KKZ) in Slovensko prosvetno zvezo (SPZ), trško občino Podklošter in partnerji na odprtje kulturnega tedna. Misel srečevanja in sožitja so poudarili tudi vsi govorci na slovesnosti.

Poleg občinske zastave z grbom, ter deželne in državne je bila na steni kulturnega doma v razprostrta zastava EU. Ob primeru občine, ki letos gosti kulturni teden, več, kot zgolj okras. Trška občina Podklošter povezuje, gradi mostove kot občina ob tromeji do partnerskih občin v Sloveniji, Italiji, pa tudi v Nemčiji.

Občina je članica klimatske alianse, sodeluje v energetskem programu e5, ima območje naravnega parka s sosednjimi občinami.

Živi mednarodna partnerstva in kulturno pestrost v duhu sporazumevanja med narodoma in sožitja v Evropi, za katero ne razume, da jo mnogi danes postavljajo pod vprašaj, je v pozdravnih besedah dejal župan Erich Kessler.

S pozdravom otrok iz partnerskih vrtcev, ki so zapeli v treh jezikih, je svoja razmišljanja povezal kulturni referent in podžupan Reinhard Antolitsch.

Deželna poslanka zelenih in zastopnica stranke v zadevah narodne skupnosti Zalka Kuchling je izrazila svoje zadovoljstvo, da je Biro za slovensko narodno skupnost za kulturni teden izbral Podklošter. Prav tako je ocenila zadovoljstvo, da razumejo v občini preseganje meje v pozitivnem smislu.

Krištof spregovoril v imenu kulturnih ustanov

Glede na to, da Biro za slovensko narodno skupnost izvaja kulturni teden v sodelovanju s KKZ in SPZ, je iz vrst slovenskih kulturnih ustvarjalcev spregovoril Emil Krištof.

Priklical v spomin pesem Kokota

Kot en poslovodja iz univerzitetnega kulturnega centra UNIKUM je nazadnje sooblikoval izredno odmevno akcijo z naslovom „In Schwebe/ vse lebdi/ in sospeso“ ob tromeji, v svoj govor pa vključil misli, ki so se mu porajale, ko je imel vodenja na planini. Za uvod je priklical v spomin pesem Andreja Kokota: „V mojih mislih je upor, v mojem srcu je upor.“

Še smo v letu svobodnih kulturnih iniciativ, zato je Emil Krištof za obrazložitev razmer, v katerih ustvarjajo avtonomne kulturne iniciative na Koroškem, v tem sklopu pa še posebno dvojezične izbral slovenska kulturna društva kot najboljši primer brez- in čezmejnega ustvarjanja.

„Dežela slovensko kulturo podpira le skromno“

Približno štirideset odstotkov kulturnih iniciativ na Koroškem je na dvojezičnem območju: Roža, Podjune in Zile. Koroška deželna vlada jim pod pretvezo, da narodne skupine prejemajo podporo s strani urada zveznega kanclerja (BKA), ne namenja enake subvencije kot ostalim društvom. Finančna podpora mestnemu gledališču v Celovcu znaša 27.000,- evrov - na dan. Približno dvojna vsota je namenjena vsem slovenskim društvom - na leto, je primerjavo zaključil Krištof.

„Sožitje postaja vidno“

Kot referent za zadeve narodne skupnosti in EU je deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ) že v spremni besedi izrazil, kako je vesel živetega čezmejnega sodelovanja in politike dobrega sosedstva ter gojitve skupnega v deželi. „S skupno prireditvijo dajemo sožitju koroškega prebivalstva možnost, da stopi bolj v ospredje in postaja bolj in bolj vidno“, je pribil Kaiser na slovesnosti tudi v slovenščini. Potem pa se je dotaknil tudi dejstva, da je bil kulturni teden v Podkloštru načrtovan že leta 2015, pa je moral biti za eno leto preložen.

Vedno se veseli dnevov, ki so v znamenju kulture narodne skupnosti, je dejal Kaiser. Pa ne, ker bi bil zagovornik ene kulture, temveč, ker prepoznava v raznovrstnosti svoj nalog, da ostane ohranjena, da pa je nad vsem, kar naj bi pomenile etnične značilnosti, tudi nekaj skupnega. Kaiser je uradno odprl kulturni teden, potem sta Monika Novak-Sabotnik in Hans Mosser pospremila navzoče z izbranimi besedili skozi pevsko - glasbeni večer, ki je trajal pozno v noč.


Več na slovenci.orf.at