Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Slovenščine se uči 252 otrok več kot lani

Skupno se na Koroškem učijo slovenščine 4304 učenci in učenke, kar je 252 več kot v šolskem letu 2015/2016. Na ljudskih šolah na veljavnostnem območju manjšinskošolskega zakona znaša delež prijavljenih k dvojezičnemu pouku 45,66 odstotka, to pomeni, da se skoraj vsak drugi otrok uči slovenščine. Dodatno imajo na dvojezičnih ljudskih šolah v Celovcu letos 228 šolarjev in šolark, to je 20 več kot lani, na novih srednjih šolah jih je 284 (+1 prijava), na srednjih in višjih šolah na Koroškem pa se slovenščine uči skupno 2602 učenca, 52 več kot v minulem šolskem letu.

Prirastek v tem šolskem tipu gre v prvi vrsti na račun zanimanja za izobraževanje na Dvojezični trgovski akademiji. Letos jo obiskuje 261 dijakov in dijakinj, z 85 novimi prijavami so začeli pouk s tremi prvimi razredi, je zadovoljna vodja oddelka za manjšinsko šolstvo pri deželnem šolskem svetu Sabina Sandrieser.

V sporočilu za javnost je polsujoči predsednik deželnega šolskega sveta za Koroško Rudolf Altersberger izrazil zadovoljstvo nad pozitivnim razvojem. Vedno večje število prijav k dvojezičnemu pouku po njegovem odraža, kako privlačen, pa tudi pomemben je pouk slovenščine na Koroškem.


Več na slovenci.orf.at